Έρευνα: Παιδική κακοποίηση στην Ελλάδα

Όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού για την παιδική κακοποίηση, αποκαλύπτει την τεράστια έκταση του φαινομένου στην Ελλάδα.

Child Abuse 590 B1

Η έρευνα διήρκεσε 3 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 12.000 παιδιά που φοιτούν στην ΣΤ’ Δημοτικού, την Α’ Γυμνασίου και την Α’ Λυκείου σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος BECAN (Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια).

Στοιχεία που σοκάρουν

  • Ένας στους δύο μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, έχει υποστεί σωματική βία.
  • Ένα στα δέκα παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς.
  • 76,8% των παιδιών ανέφερε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας του σωματική βία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που ανέφερε σεξουαλική βία είναι 16,2%.

 

Ο νόμος της σιωπής

Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ενδεικτικό είναι ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις Αρχές δεν φτάνουν καν το 1%.

Γι’ αυτό, μην κλείνετε τα μάτια. Για οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS (1056) που διατηρεί το «Χαμόγελο του Παιδιού».