Δίχρωμο κέικ με φράουλες και κακάο

Φράουλες ή μπανάνες με σοκολάτα είναι ένας συνδυασμός που με τρελαίνει.

Όταν είδα λοιπόν αυτό το κεκάκι με τις φράουλες και το κακάο, κάτι σκίρτησε μέσα μου.

Και συνέχισε να σκιρτίζει όταν ακόμη το έφτιαχνα:

αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα του πολτού της φράουλας και του αντίστοιχου σοκολατένιου μείγματος που ήρθε το ένα κι έπεσε πάνω στο άλλο σχηματίζοντας αυτό το δίχρωμο απολαυστικό κέικ –στο οποίο, την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, θα βάλω άρωμα βανίλιας κι όχι αμυγδάλου, όπως ακριβώς προστάζει και η original συνταγή! Όχι ότι το αμύγδαλο δεν μου αρέσει αλλά τελικά η βανίλια –που δεν διέθετα (λάθος, λάθος, λάθος!)- ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο μείγμα!

Κι αφού ανέλυσα όλο το άσχετο παρασκήνιο της παρούσας παρασκευής –το οποίο δεν έχω ιδέα κατά πόσο χρήσιμο θα σας φανεί!-, ιδού και η συνταγή.

 

Η original!

Από την Έφη Παπαδοπούλου, περιοδικό Gourmet

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλ. βούτυρο μαλακό ή ελαιόλαδο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 ½ φλ. πολτός φράουλας (αλέστε στο μούλτι τόσες φράουλες ώστε να πάρετε την παραπάνω ποσότητα. Αν δεν σας αρέσουν οι φράουλες ή δεν είναι η εποχή τους, η Ε. Παπαδοπούλου προτείνει να βάλετε γάλα ή χυμό πορτοκάλι ή γιαούρτι 2% λιπαρά στην ίδια ποσότητα -1 ½ φλ.)
  • 1 βανίλια σκόνη ή 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  •  1 κουτ. σούπας γεμάτη κακάο κοσκινισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170-180ο C και βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα του κέικ 26-28 εκ. Εγώ χρησιμοποίησα μικρές φόρμες για μάφινς. Αν βάλετε τα ειδικά χαρτάκια δεν χρειάζεται ούτε βουτύρωμα ούτε αλεύρωμα. Αν δεν τα βάλετε, βουτυρώστε και αλευρώστε κανονικά.

2.      Στο μίξερ ρίχνετε τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα

3.      Προσθέτετε το βούτυρο ή το λάδι και χτυπάτε να ενσωματωθεί καλά και αυτό.

4.      Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε τον πολτό της φράουλας, τη βανίλια και το ξύσμα και συνεχίζετε για λίγο ακόμα το χτύπημα.

5.      Σε πολύ χαμηλή ταχύτητα ή εκτός μίξερ με το χέρι, ρίχνετε και το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύετε απαλά ώσπου να ενσωματωθεί όλο.

6.      Χωρίζετε το μείγμα σε δύο μέρη. Στο ένα προσθέτετε κοσκινισμένο το κακάο και ανακατεύετε απαλά.

7.      Αν χρησιμοποιήσετε μεγάλη φόρμα, ρίξτε το μείγμα της φράουλας και από πάνω το σοκολατένιο χωρίς να τα ανακατέψετε και βάζετε για ψήσιμο στους 180ο C για 45-50’ ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο. Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες για μάφινς, μοιράζετε κουταλιές από το φραουλένιο μείγμα σε ολες τις θήκες και μετά από πάνω το σοκολατένιο αντίστοιχα. Μου βγήκαν 17 κεκάκια. Ψήνετε πάλι στους 180ο C για 30-35’ ή πάλι μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο των μάφινς.

You might also like:

Κέικ με μπαχαρικά και πορτοκάλι-λεμόνι
Σοκολατομπανάνα κέικ!