Κουλουράκια πασχαλινά με πολύ κέφι και χωρίς αμμωνία

Koulourakia Pasxalina 033 Picnik

Τα έψαχνα και τώρα τα βρήκα!

Koulourakia Pasxalina 009

Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία. Όχι ότι έχω κάτι μαζί της, αλλά να, αυτή η μυρωδιά που αναδύεται στο ψήσιμο δεν μου είναι και πολύ ευχάριστη.

Koulourakia Pasxalina 030 Picnik

Οπότε βρήκα αυτή τη συνταγή της Εύης Παπαδοπούλου, η οποία υπόσχονταν –και ορθώς!- αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα, φώναξα και τις φίλες μου-μαμάδες με τα βλαστάρια τους, προειδοποίησα τη γειτονιά να μην ανησυχήσει για ό,τι ακουστεί από το διαμέρισμά μου, σηκώσαμε μανίκια κι αρχίσαμε το πλάσιμο!

Koulourakia Pasxalina 029 Picnik

Το αποτέλεσμα:

  • το σπίτι μοσχομύρισε βούτυρο, πορτοκάλι και βανίλια,
  • η φίλη μου Μ. κυνηγούσε τον μικρό Φ. να μην τρώει ωμό το ζυμάρι,
  • αντίστοιχα η Χ. τον δικό της μικρό γενικότερα από το να μη διαλύσει το σπίτι,
  • η μικρή Μ. βοηθούσε στο πλάσιμο,
  • εγώ γενικών καθηκόντων –βγάζω φωτογραφίες, πλάθω, φουρνίζω, ξεφουρνίζω, προσπαθώ να μην πατήσω κανένα μικρό
  • και μετά φάγαμε κουλουράκια και απλώσαμε πόδια στο τραπεζάκι χαλαρώνοντας…

Koulourakia Pasxalina 020

Koulourakia Pasxalina 021

Και του χρόνου!Trans8

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη λευκή ψιλή
  • 4 αυγά +1 για το άλειμμα
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλυτζάνι γάλα φρέσκο πλήρες
  • 4 βανίλιες (ή ένα ωραίο μείγμα σκόνη βανίλια-πορτοκάλι που βρήκα στο σούπερ-2 σακουλάκια)
  • Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Χτυπάμε στο μίξερ αρκετή ώρα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να γίνει μια αφράτη κρέμα.

2.      Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα.

3.      Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι να αφρίσει. Προσθέτουμε το χυμό στο μείγμα και το γάλα χτυπώντας λίγο ακόμα. Βγάζετε τα χτυπητήρια από το μίξερ και βάζετε αυτά της ζύμης.

4.      Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα αλευριού στον κάδο του μίξερ ανακατεύοντας. Το ρίχνετε όλο μέχρι να πάρετε μία ζύμη απαλή που μόλις να ξεκολλάει από τα χέρια. Δεν τη χτυπάμε περισσότερο για να τη διατηρήσουμε αφράτη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’ στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο.

5.      Βγάζουμε από το ψυγείο, σηκώνουμε μανίκια και ξεκινάμε πλάσιμο: παραδοσιακά σχήματα, μη παραδοσιακά, ό,τι σας αρέσει περισσότερο, αρκεί να μην τα κάνετε τεράστια γιατί στο ψήσιμο θα διπλασιαστούν! Τα βάζετε σε λαμαρίνα με λαδόχαρτο με λίγη απόσταση μεταξύ τους, τα αλείφετε με το 1 έξτρα χτυπημένο αυγό και τα βάζετε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 20’ ή μέχρι να ροδίσουν.

6.      Απολαμβάνετε τη μυρωδιά όσο ψήνονται, αρπάζετε ένα από την πρώτη λαμαρίνα με το που βγαίνει από το φούρνο και το βουτάτε ζεστό-ζεστό στον καφέ σας!