Μπαβαρουάζ με γιαούρτι και φράουλες

Φράουλες ξανά και ξανά μέχρι να εξαντληθούν –αυτές, εγώ, εσείς, δεν ξέρω…

Τώρα που προλαβαίνω ακόμα λοιπόν, διαλέγω κατακόκκινες, ζουμερές, γλυκές φράουλες, τις λιώνω, τις κόβω, τις αφήνω ολόκληρες, τις καταβροχθίζω γενικώς και προσπαθώ να προλάβω να φτιάξω ό,τι φραουλογλυκό εντοπίσω κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς στα τεφτέρια μου παλιά και νέα.

Ελαφριά πολύ η κρέμα αυτή, με γιαούρτι μόνο, πολτό φράουλας, λίγη άχνη και ζελατίνη για την απαραίτητη στερεοποίηση, τρώγεται μονομιάς μαζί με λίγο πωτισμένο από το λικέρ και γάλα μπισκοτάκι…

Βουαλά.

Από το Βήμαgourmet (Μάρτιος 2008)

 ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. φράουλες
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 5 γρ. φύλλο ή φύλλα ζελατίνης
  • 800 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • Λίγο γάλα χλιαρό για πασπάλισμα
  • Λίγο κονιάκ ή λικέρ για πασπάλισμα
  • 300 γρ. φράουλες για το γαρνίρισμα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πολτοποιείτε καλά τα 200 γρ. φράουλες στο μούλτι μαζί με την άχνη και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Βάζετε το/α φύλλο/α ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μαλακώσουν.
  3. Παίρνετε το 1/3 από τον πολτό φραουλο-άχνης, το βάζετε σε μέτρια φωτιά κι όταν ζεσταθεί και πάει να βράσει το βγάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε τη ζελατίνη, μαλακωμένη και στυμμένη και ανακατεύετε να λιώσει καλά.
  4. Ρίχνετε το μείγμα αυτό στην υπόλοιπη φραουλο-άχνη, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε και το γιαούρτι σιγά σιγά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί καλά το γιαούρτι.
  5. Συναρμολογείτε την απόλαυση: Σε ένα πυρέξ-μπωλ-ή ό,τι έχετε που να χωράει τα μισά σαβαγιάρ σε μια στρώση στον πάτο του, τα τοποθετείτε σπάζοντάς τα όπου χρειάζεται γεμίζοντας τα κενά και τα ραντίζετε με γάλα και με ποτό. Το πόσο θα τα ραντίσετε είναι θέμα γούστου: άλλοι την θέλουν την παπαρίτσα τους και άλλοι την τραγανάδα τους! Εσείς αποφασίζετε.
  6. Βάζετε από πάνω τη μισή κρέμα μπαβαρουάζ, στρώνετε με τον ίδιο τρόπο τα σαβαγιάρ, τα ραντίζετε με γάλα και ποτό και καλύπτετε με την υπόλοιπη κρέμα.
  7. Γαρνίρετε με φράουλες κατά βούλησιν: ολόκληρες, μισές, φέτες, κομματάκια, λίγες, πολλές, όπως θέλετε!
  8. Βάζετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Τρώτε μετά μανίας.