Cheesecake με ελληνικά τυριά και σως σύκου

Καιρό τώρα βλέπω αυτή τη συκιά.

Στον ακάλυπτο.

Φορτωμένη με σύκα.

Καιρό τώρα βλέπω κι αυτή τη συνταγή με ελληνικά τυριά και σύκα που περιμένει κι αυτή καρτερικά τη σειρά της μέχρι να φιλοτιμηθώ να την φτιάξω αλλά και να βγουν στις αγορές τα γλυκά φρούτα.

Ήρθε η ώρα λοιπόν.

Πήρα τις αποφάσεις μου, έβγαλα τη συνταγή απ’ τα τεφτέρια μου, αγόρασα ώριμα, γλυκά σύκα, πήρα και φρέσκα ελληνικά τυριά και ιδού.

Η αλήθεια είναι ότι τα γλυκά με φρούτα δεν είναι αυτά που προτιμώ.

Όμως, παντού και πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Ελάχιστα γλυκό, με το ελαφρώς ξινό των τυριών να ισορροπεί τέλεια με τη γλύκα της μεθυσμένης σως σύκου, αυτό το γλυκό θα το λατρέψουν όσοι συνηθίζουν να τρώνε έτσι κι αλλιώς φρούτα με τυρί ως ελαφρύ γεύμα, δείπνο, ο,τιδήποτε.

ΥΛΙΚΑ

Από διαφημιστική συνταγή γνωστής εταιρείας με βούτυρο.

Χρησιμοποίησα τσέρκι περίπου 22-23 εκ ευτυχώς, γιατί η κρέμα βγαίνει αρκετή και σε ρηχή ταρτιέρα αυτών των διαστάσεων είναι πολλή η ποσότητα. Οπότε, είτε χρησιμοποιήστε τσέρκι αυτών των διαστάσεων όπως εγώ ή μεγαλύτερη ταρτιέρα ή ταψάκι αν δε σκοπεύετε να το ξεφορμάρετε.

Εάν δεν βρείτε ξινομυζήθρα, βάλτε αντίστοιχη ποσότητα από ανθότυρο.

  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 250 γρ. μπισκότα της αρεσκείας σας τριμμένα –εγώ έβαλα ανάμεικτα πτι μπερ και μιράντα
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. ανθότυρο –όχι αλατισμένο
  • 200 γρ. μανούρι
  • 100 γρ. ξινομυζήθρα
  • 60 γρ. άχνη ζάχαρη

Για τη σως

  • 1 κιλό σύκα καθαρισμένα + 1 ή περισσότερα για τη διακόσμηση
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 80 ml κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο πάνω κάτω στους 170ο C.
  2. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να βουτυρωθεί όλο το μπισκότο και το ρίχνουμε στην ταρτιέρα πιέζοντας το και ισιώνοντας την επιφάνειά του με το χέρι μας ή με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού.
  3. Ψήνουμε για 15-20’ μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Όσο ψήνεται το μπισκότο, φτιάχνουμε την κρέμα: Σε μίξερ ρίχνουμε θρυμματισμένα με τα δάχτυλα όλα τα τυριά, την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε το μείγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί καλά και να μην έχει κομματάκια τυριού –περίπου 15’.
  5. Όσο γίνεται η κρέμα, φτιάχνουμε τη σως: πολτοποιούμε στο μούλτι τα σύκα και τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ, προσθέτοντας το μέλι και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά.
  6. Συναρμολογούμε: απλώνουμε στην κρύα βάση μπισκότου την κρέμα ομοιόμορφα και από πάνω ρίχνουμε τη σως, να κάνει ένα παχύ στρώμα. Στολίζουμε με φρέσκα σύκα.
  7. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να παγώσει καλά και να στερεοποιηθεί η κρέμα και η σως.

Απολαμβάνουμε.

You might also like:

Cheesecake με σοκολάτα