Εύκολο ψωμί με μπύρα

 

Αυτό το ψωμί δεν μοιάζει με το κλασικό ούτε στην προετοιμασία, ούτε στον χρόνο παρασκευής, ούτε στη μυρωδιά όταν ψήνεται, ούτε στην όψη και στην υφή όταν βγει απ’ τον φούρνο.

Μοιάζει πιο πολύ με ψωμο-κέικ! Ή τουλάχιστον έτσι μου βγήκε εμένα και μου άρεσε πολύ! To ζυμάρι-χυλός ετοιμάστηκε μέσα σε 5’ και όταν ψηνόταν, το σπίτι ευωδίασε μια γλυκιά μυρωδιά ενώ όταν το δάγκωσα, η κρούστα του ήταν σαν τραγανού, καλοψημένου κέικ…

 

Από την Εύη Παπαδοπούλου, Gourmet Ελευθεροτυπίας, και την αδερφή της απ’ όπου έμαθε την συνταγή για αυτό το «…καταπληκτικό και εύκολο μέχρι απορίας ψωμί με μπύρα…», όπως γράφει και η ίδια χαρακτηριστικά.


ΥΛΙΚΑ

Για μία φρατζόλα σε φόρμα ή ένα ταψί διαμέτρου ~30 εκ.

  • ½ κιλό αλεύρι κίτρινο για ψωμί (εγώ έριξα περίπου 350 γρ. από αυτό συν 150 αλεύρι με σπόρους –πολύσπορο)
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μαύρη μαλακή ζάχαρη (αν δεν έχετε, βάλτε λευκή κρυσταλλική)
  • 1 κουτάκι μπύρα συν λίγο ακόμα από το επόμενο κουτάκι, περίπου το 1/3. Να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από το ψυγείο.
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες γλυκάνισο και μία πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά. Εγώ έριξα και τα δύο αλλά όπως λέει και η συνταγή, μπορείτε να τα παραλείψετε εντελώς ή να τα αντικαταστήσετε με ό,τι άλλο θέλετε –ρίγανη, δεντρολίβανο, πιπέρι καγέν ή μπούκοβο)
  • Λάδι για το άλειμμα της φόρμας ή του ταψιού και ελάχιστο για την επιφάνεια του ψωμιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Λαδώνουμε τη φόρμα/ταψί.
  • Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι (ια) με το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά –αν τα χρησιμοποιήσουμε- και σχηματίζουμε στο κέντρο μια λακούβα.
  • Εκεί ρίχνουμε την ζάχαρη, το λάδι και όλη την μπύρα
  • Ανακατεύουμε καλά από το κέντρο της λακούβας προς τα έξω, ώστε το υγρό να αρχίσει να απορροφά όλο το αλεύρι και να γίνει μία ζύμη που θα είναι κάτι μεταξύ χυλού και ζυμαριού
  • Αδειάζουμε το χυλο-ζυμάρι στη φόρμα/ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια με την πίσω πλευρά του κουταλιού και περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
  • Βάζουμε να ψηθεί στο κέντρο του φούρνου για περίπου35-40’ (στον δικό μου φούρνο χρειάστηκε να το ψήσω τουλάχιστον 50’) ή μέχρι να ροδίσει από πάνω και όταν το τρυπήσετε με μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
  • Χικ!

———————————————

This bread doesn’t look or taste like the classic one; not even in its preparation and the time it takes, nor at its baking smell, its looks and its texture when baked.

It looks like more to a bread-cake! Or at least, that’s what I got when tried this recipe that really liked!

The dough-porridge was prepared in 5’ and while it was still in the oven, the apartment scented so sweet… When I bit it, I felt its crust like it was from a crunchy well baked cake.

From Evi Papadopoulou, Gourmet magazne from Eleftherotypia newspaper, and her sister from whom she got this recipe, characterized in her own words as “a magnificent and easy –to wonder about- bread with beer…”

INGREDIENTS

For a loaf of bread

  • ½ kg of flour for bread (I used almost 350 gr of that and 150 gr or multigrain flour)
  • 1 tbls baking powder (not full)
  • 1 tsp salt (not full)
  • 1 tbls dark brown sugar (or granulated sugar, if you don’t have any)
  • 1 can of beer (330 ml) and 1/3 extra, room temperature
  • 2 tbls olive oil
  • 2 pinches of  anise and 1 pinch of  nutmeg (optionally. I used both, but as the recipe says to, you may not add them or add whatever you want; oregano, rosemary, cayenne pepper or chili)
  • Oil for the baking mold and a few drops for the surface or the bread

DIRECTIONS

  • Preheat the oven at 200o C (392o F). Oil the baking mold.
  • In a big bowl mix flour (s) with baking powder,  salt and spices (if used) and make a hole at the centre of the mix.
  • In the hole pour sugar, oil and the beer.
  • Start stirring from the centre of the hole towards the flour mix until all is wet and makes a kind of dough-porridge.
  • Pour this dough-porridge into the mold, straight its surface with the back of a spoon and scatter the few drops of oil over it.
  • Put in the centre of the oven for about 35-40’ (in my own over it took at least 50’ to bake) or until the surface is gold. Also, do the knife test -put a knife in the centre of it and if it gets out clean, the bread is ready.
  • chik!