Ινδικά κεφτεδάκια από ρεθύθια/Indie chickpeas balls

Τα ρεβύθια είναι ένα όσπριο που σε πολλούς δεν αρέσει.

Εγώ πάλι, τα τρώω με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και τρόπους.

Επειδή όμως, δεν είμαι μόνη σε τούτο τον μάταιο κόσμο, βρήκα αυτή την πολύ εύκολη, νόστιμη και γρήγορη –πλην της προετοιμασίας των ρεβυθιών- συνταγή από την ειδική έκδοση της Καθημερινής «Οι σεφ του γαστρονόμου προτείνουν», τόμος 6ος, Όσπρια από την Μυρσίνη Λαμπράκη.

Είναι μια πολύ ωραία λύση ακόμη και για όσους έχουν πιτσιρίκια που μόνο στο άκουσμα της λέξης «ρεβύθι» εξαφανίζονται και αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν το στόμα τους έστω μόνο για να δοκιμάσουν και μετά ας το φτύσουν!

Τα ρεβύθια δεν φαίνονται καθόλου, οι κεφτέδες γίνονται αφράτοι σαν λουκουμαδάκια, η σαλτσούλα που τα συνοδεύει με ντομάτα και λεμόνι είναι ευχάριστα δροσερή και τα μπαχαρικά είναι τόσα όσα πρέπει για να δώσουν γεύση και άρωμα χωρίς να είναι καυτερά ή να «βαραίνουν» το φαγητό. Φυσικά, αν κάτι από αυτά τα μπαχαρικά δεν σας αρέσει, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ποσότητές τους σε αυτές που προτιμάτε.

Εγώ πάντως δοκίμασα την συνταγή όπως ακριβώς είναι και σίγουρα θα την επαναλάβω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Ίντιι Ρεβύθι μιάμ, μιάμ!

Υλικά

Για περίπου 35-40 κεφτέδες μικρούς

            Για τους ρεβυθοκεφτέδες

  • 2 φλυτζάνια τσαγιού ρεβύθια βρασμένα
  • 2 αυγά
  • ¼ φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο ή κόλιανδρο σε σκόνη (εγώ έβαλα κύμινο)
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή σε σκόνη (εγώ έβαλα γλυκιά)
  • 1 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας-λεμονιού

  • 2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντάνος ψιλοκομμένος
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

            Προετοιμασία ρεβυθιών

  1. Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν όλη τη νύχτα.
  2. Την επομένη τα σουρώνουμε, βάζουμε μπόλικο καθαρό νερό να βράσει σε κατσαρόλα και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα ρεβύθια για περίπου μία ώρα ή μέχρι να είναι μαλακά όταν τα δοκιμάσουμε και όχι σαν στραγάλια! (Σημειώστε ότι το μέτρημα των ρεβυθιών (2 φλυτζάνια) για τη συνταγή αυτή γίνεται όταν είναι βρασμένα και όχι ωμά (όταν βράζουν μεγαλώνουν σε όγκο κι έτσι το φλυτζάνι χωράει λιγότερα απ’ ότι όταν είναι ωμά. Εγώ από το βράδυ έριξα ένα σακουλάκι ολόκληρο να φουσκώσει, το έβρασα όλο, πήρα την ποσότητα που χρειάζεται για τη συνταγή και τα υπόλοιπα κατάψυξη έτοιμα για νέες περιπέτειες!)

Ινδικοί ρεβυθοκεφτέδες

  1. Ρίχνουμε τα βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια στο μπλέντερ μαζί με τα αυγά και το αλεύρι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν πηχτή ζύμη κέικ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να χτυπηθούν πιο εύκολα τα υλικά.
  2. Αδειάζουμε αυτόν τον παχύρευστο πολτό σε μια λεκάνη, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. (Το μείγμα εξακολουθεί να είναι ρευστό και έτσι πρέπει να είναι γι’ αυτό μη ρίξετε άλλο αλεύρι)
  3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο πολύ καλά και με ένα κουταλάκι του γλυκού ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μείγμα στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα να στραγγίξουν σε χαρτί.

Για τη σάλτσα ντομάτας-λεμονιού

Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μούλτι μαζί με τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό, ανακατεύοντας καλά.

Βάζουμε τη σάλτσα σε μπολάκι, από δίπλα το βουναλάκι με τους ινδικούς ρεβυθοκεφτέδες και βλέπουμε «Το πάρτυ» με τον Πήτερ Σέλερς στο dvd!