Κολοκυθάκια γεμιστά με γαρίδες μυρωδάτες. Αυγολέμονο. Κι ένα κουίζ.

Αυτός ο Λαζάρου, καταπληκτικός δε λέω, αλλά δύσκολος για οικιακή χρήση.

Δύσκολος από την άποψη ότι πολλές φορές, τόσο τα υλικά –άντε να βρεις εύκολα φρέσκια πεσκανδρίτσα!- όσο και η επιδεξιότητα που χρειάζονται οι λεπτεπίλεπτες αυτές θαλασσινές πρώτες ύλες είναι σε αρκετές συνταγές του σε πολύ υψηλά στάνταρτνς, τα οποία εγώ προσωπικά θεωρώ ότι έχω πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μου για να τα φτάσω.

X φαγητόX Λευτέρης ΛαζάρουX γαρίδεςX

Ωστόσο, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τους τολμηρούς, κι εγώ ως τέτοια, φίλες, φίλοι και αγαπητά παιδιά, προχωρώ.

Με το κεφάλι ψηλά, τα μάτια καρφωμένα στη συνταγή, βήμα βήμα, γραμμή τη γραμμή και τελικά να κάνω πάλι τα δικά μου!

Ιδού. Οι γαρίδες μπήκαν στο κολοκύθι. Με φιλάκια.

Από το icookgreek, προσαρμοσμένη συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου

ΥΛΙΚΑ

  • 6 μεγάλα στρογγυλά κολοκυθάκια –ή και μακρόστενα αν δεν βρείτε
  • 300 γρ. γαρίδες καθαρισμένες από κεφάλι, τσόφλι και έντερο και ψιλοκομμένες. Για το έντερο, πάρτε ένα μαχαιράκι, κάντε μια ελαφριά τομή κατά μήκος της ράχης της γαρίδας και θα σας εμφανιστεί το λεπτό, μαύρο εντεράκι. Ε, βγάλτε το και ξεφορτωθείτε το. Κεφάλια και τσόφλια, κρατήστε τα για το ζωμό.
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή ξερό
  • 30 ml χυμό λεμονιού –περίπου μισό λεμόνι
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο, ούζο ή ρακί
  • 600 ml ζωμό γαρίδας. Μη φοβού, δες παρακάτω.
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 40 ml χυμό λεμονιού (περίπου 1 λεμόνι)
  • Ο ζωμός από το βράσιμο των κολοκυθιών

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζετε τα κολοκύθια: κόβετε τις άκρες κι από τις δύο πλευρές –αν χρησιμοποιήσετε μακρόστενα- ή μόνο από την πλευρά του κοτσανιού αν χρησιμοποιήσετε στρογγυλά. Τα πλένετε και αρχίζετε το σκάψιμο!
  2. Με το καταπληκτικό εργαλείο-δεν-ξέρω-πως-το-λένε που στις δύο άκρες του έχει ένα μικρό κι ένα μεγάλο ημικύκλιο (!), βγάζετε μπαλάκια από την εσωτερική σάρκα του κολοκυθιού. Προσοχή μην τρυπήσετε τοιχώματα και πατώματα! Τα αλατίζετε ελαφρώς και τα αφήνετε ανάποδα να στραγγίξουν. Τη σάρκα του κολοκυθιού την κρατάτε για χρήση αργότερα.
  3. Ετοιμάζετε τις γαρίδες-ζωμό: Οι γαρίδες πλένονται σε τρυπητό και και τις ψιλοκόβετε, ενώ τα αποκαΐδια (τσόφλια και κεφάλια) πλην των εντέρων-μπλιαχ! τα ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι με περίπου 700 ml νερό, 3-4 ολόκληρα πιπέρια, ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο και αφήνετε να βράσει, όσο ετοιμάζετε τα παρακάτω.
  4. Κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά, ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε και την ψίχα του κολοκυθιού (αν θέλετε ψιλοκόβετε τα «μπαλάκια» που βγάλατε στο “σκάψιμο”), σωτάρετε για 5’ να μαραθεί. Ρίχνετε και τις ψιλοκομμένες γαρίδες, σωτάρετε για 2’ μόνο, προσθέτετε δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, σβήνετε με το αλκοόλ, αφήνετε 1’ να εξατμιστεί, ρίξτε και τα 30 ml χυμό λεμονιού. Σβήσιμο και της φωτιάς, γεμίζετε κολοκύθια.
  5. Στη ίδια κατσαρόλα, βάλτε τα γεμισμένα πλέον κολοκύθια γύρω γύρω όλοι ή όπως χωράνε τελοσπάντων.
  6. Σβήστε επιτέλους και τον ζωμό, σουρώστε τον και ρίχτε τον προσεχτικά στην κατσαρόλα με τα κολοκύθια. Ρίξτε ζωμό μέχρι 2-3 δάχτυλα από τον πάτο της κατσαρόλας. Καλύτερα να συμπληρώσετε αν χρειαστεί, παρά να βγει νερομπούλι! Αν δεν τον ρίξετε όλο, φυλάξτε τον στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
  7. Βράζετε τα κολοκύθια για περίπου 20’ ή ώσπου να τρυπιέται το κολοκύθι. Βγάζετε από την φωτιά κι ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
  8. Σε μπολ, ρίχνετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε με το σύρμα να γίνουν μαρέγκα –εγώ δεν την έκανα σφιχτή, ίσα να ασπρίσουν, να αφρίσουν αρκετά και να ενωθούν τα ασπράδια- εσείς όπως θέλετε. Προσθέτετε και τους κρόκους, το κορν φλάουρ, το λεμόνι και ανακατεύετε καλά. Παίρνετε λίγο λίγο από το ζωμό που έχει περισσέψει από το βράσιμο των κολοκυθιών και ρίχνετε κουταλιά κουταλιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην ψηθεί το αυγό. Συνεχίζετε ρίχνοντας ζωμό λίγο λίγο και ανακατεύοντας διαρκώς, ώσπου να έχετε αρκετό και ζεστό μείγμα. Το ρίχνετε όπως είναι πάνω από τα κολοκύθια με φιλάκια ή μη και κουνάτε την κατσαρόλα προσεχτικά για να ενοποιηθεί το αυγολέμονο καλά.
  9. Έτοιμο!

ΕΡΩΤΗΣΗ:

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΡΟΥΦΗΧΤΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΡΙΧΝΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ;;;