Νιόκι με πέστο ντομάτας

Η Τέσσα Κύρου και τα βιβλία της είναι η αγαπημένη μου συγγραφέας των πιο ευφάνταστων, λαχταριστών και τόσο νόστιμων φαγητών και γλυκών που σου δίνουν μια αίσθηση “σπιτικότητας”, θαλπωρής και ηρεμίας.

Με μητέρα Φινλανδή, πατέρα Κύπριο, προγιαγιά Ρωσίδα και σύζυγο Ιταλό, γεννημένη στο Λονδίνο, μεγαλωμένη στη Νότια Αφρική και κάτοικος Ιταλίας (ουφ!), έχει δημιουργήσει ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό παζλ γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων και μαγειρικών συνθέσεων που σε κάνουν να ταξιδεύεις κι εσύ μαζί της στον χώρο και στον χρόνο!

Η συνταγή αυτή των νιόκι (ζυμαρικά από πατάτα, αλεύρι) είναι από το βιβλίο της “Από στοργή και χρώματα”, εκδόσεις Τερζόπουλος, το οποίο βρίσκετε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία αλλά και στο Amazon.

Τα νιόκι είναι έτοιμα – δώρο των συναδέλφων μου αλλά τα βρίσκετε φρέσκα στα ψυγεία των supermarkets, εκεί με τις ζύμες ψυγείου, βούτυρο κλπ . Την επόμενη φορά υπόσχομαι να είναι homemade!

Εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη συνταγή που σας παραθέτω αυτούσια με τις δικές μου προσαρμογές να αναφέρονται σε παρενθέσεις.

Υλικά

Για δύο μερίδες (χορταστικές)

  • 1 πακέτο νιόκι (500 γρ)
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα (εγώ που δεν είχα κονσέρβα, χρησιμοποίησα περίπου 350 γρ. φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες χωρίς φλούδα με τα υγρά τους συν 5-6 λιαστές, όχι λαδιού. Εσείς, χρησιμοποιήστε ό,τι προτιμάτε ή έχετε στο σπίτι)
  • 25 γρ. (1/2 φλυτζάνι) φύλλα φρέσκου βασιλικού (η γλάστρα να ‘ναι καλά!)
  • 3 κουταλιές σούπας κουκουναρι (εγώ έβαλα ~μιάμιση, δεν είχα άλλη!)
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

    για τα νιόκι

  1. Βράζετε μπόλικο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα. Όταν βράσει ρίχνετε αλάτι και τα νιόκι. Βράζετε όσο χρόνο λέει το πακέτο ή για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν όλα τα νιόκι στην επιφάνεια!
  2. Σβήνετε τη φωτιά, αποσύρετε την κατσαρόλα και σουρώνετε τα νιόκι. Αν θέλετε, κρατάτε ένα μικρό ποτήρι από το ζουμί που έβρασαν πριν τα σουρώσετε, μήπως και χρειαστεί στην πορεία αν το πέστο σας βγει πολύ πηχτό…

  για το πέστο ντομάτας

  1. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές σούπας από τα 100 γρ. ελαιόλαδο μαζί με τη μία ολόκληρη σκελίδα σκόρδο σε μια μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι.
  2. Όταν αρχίσουν να τσιτσιρίζουν προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι γιατί θα πέσει και η παρμεζάνα μετά)
  3. Σιγοβράζετε για 15′ περίπου ώσπου να λιώσουν σχεδόν οι ντομάτες, πιέζοντάς τες κατά διαστήματα με ένα κουτάλι.
  4. Βάζετε τη 2η σκελίδα σκόρδο μαζί με τα φύλλα βασιλικού και το κουκουνάρι σε multi/μπλέντερ (ό,τι έχετε) μέχρι να κοπούν και να αναμειχθούν όλα μαζί. Προσθέτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την παρμεζάνα και δουλεύετε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
  5. Προσθέτετε την πάστα-πέστο στο τηγάνι με τη σάλτσα ντομάτας, σβήνετε τη φωτιά, ανακατεύετε καλά ν’ αναμειχθούν τα υλικά και αφήνετε για 20-30 δευτερόλεπτα μόνο πάνω στο “μάτι” ίσα να ομογενοποιηθεί το τελικό πέστο ντομάτας. Προαιρετικά, αν το μείγμα σε αυτή τη φάση είναι πολύ πηχτό, ρίξτε λίγο ζουμί από τα βρασμένα νιόκι για να αραιώσει ελάχιστα και να ανακατευτεί καλύτερα με το ζυμαρικό.
  6. Αφαιρείτε την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο που είχατε ρίξει αρχικά με τις ντομάτες και σερβίρετε όσο είναι ακόμη ζεστά, ανακατεύοντας καλα πέστο με νιόκι.
  7. Σλουρπ!