Σουπιές στιφάδο. Η αποθέωση του κρεμμυδιού.

Σουπιές στιφάδο

  • Μελωμένο και γλυκό.
  • Απαλό και βελούδινο.
  • Πλούσιο και μυρωδάτο.
  • Θαλασσινό αλλά και γήινο.
  • Πικάντικο και γευστικό.
  • Εύκολο και απλό.
  • Νόστιμο και χορταστικό.

Σουπιές στιφάδο

  • Με μπόλικο φρέσκο ψωμί για τη πηχτή σάλτσα.
  • Και τυρί φέτα. Βαρελίσια. Πάει πολύ.
  • Κι ένας ύπνος μετά. Ό,τι πρέπει.
  • Δοκίμασέ το.
  • Και θα με θυμηθείς.

Cuttlefish and onion stew

 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ.  σουπιές καθαρισμένες και πλυμένες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
  • 500 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 250 γρ. φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες ή κονσέρβα
  • 20 ml ξύδι (ό,τι έχετε)
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη (εγώ έριξα 1 κουτ.  σούπας πετιμέζι)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (ξέχασα να το βάλω!)
  • ελαιόλαδο
  • ελάχιστο αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε τις σουπιές σε μπουκιές και τις βάζουμε να στραγγίξουν.
  2. Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Προσθέτουμε τις σουπιές, τσιγαρίζουμε για 5′ και σβήνουμε με το ξύδι.
  4. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μπαχαρικά) εκτός από τον άνηθο και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και να μελώσει η σάλτσα ~40′. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε και λίγο νερό. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται κι άλλο λίγο αλάτι, συμπληρώνουμε.
  5. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε καλά και καλή όρεξη!

Το φαγητό αυτό γίνεται και με καλαμαράκια. Απλά τότε, αντί για ξύδι, σβήστε το φαγητό με λευκό κρασί. Και μη ξεχάσετε τον άνηθο, όπως εγώ.

Cuttlefish and onion stew

  • Sweet like honey.
  • Soft and tender.
  • Rich and full of flavors.
  • Earthy but sea based.
  • Spicy and warm.
  • Easy and simple.
  • Tasty and filling.

With lots of nice fresh bread for the thick sauce.

And feta cheese. Spicy. What a combination!

Take a nap afterwards.

That’s right.

Try it.

Just do.

Σουπιές στιφάδο

By Cookbook Magazine, March 2001, recipe by MIME.COM

INGREDIENTS

  • 500 gr cuttlefish cleaned and washed -fresh or frozen
  • 500 gr onion cut in slices
  • 250 gr fresh smashed tomatoes (or canned)
  • 20 ml vinegar
  • 1 tsp sugar
  • 2 bay leaves
  • 2 garlic cloves smashed
  • 1 bunch of finely chopped dill (I forgot to use it!)
  • olive oil
  • salt and pepper

DIRECTIONS

  1. Cut cuttlefish to small bites and let them strain.
  2. Put in a casserole olive oil, let it heat and then pour the sliced onions and the smashed garlic until they become shiny.
  3. Add cuttlefish, stir for about 5′ and then add vinegar.
  4. Add all the other ingredients except for dill and let it be nice, soft and sweet at low heat, about 40′. If needed, add some water if the liquids are evaporated. Beware of the salt! Cuttlefish might be too salty on its own!
  5. Take it off the heat, add dill, stir and serve!
  6. Bon appetit!

Tips: you can use squids if you like. But if you do, then use white wine instead of vinegar. Oh. And don’t forget the dill like I did!