Δεν θα ξανακοιμηθείτε στο ίδιο κρεβάτι!

Κι όμως… αυτά που βλέπετε είναι τα ακάρεα και ζουν μέσα στο στρώμα μας.

Και είναι σίγουρο ότι τώρα που τα βλέπετε σας έχει πιάσει μια φαγούρα….«άνευ προηγουμένου».
Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (οικογένεια αραχνοειδών), που το μέγεθός τους είναι 0,3 mm και είναι αόρατα από το ανθρώπινο μάτι, ευθύνονται κυρίως για σημαντικές αλλεργίες.

Υποφέρετε εσείς, ο σύντροφος ή τα παιδιά σας από εποχιακές αλλεργίες; Το ξέρετε ότι τα ακάρεα (βλαβεροί μικροοργανισμοί) που δημιουργούνται στα στρώματα κρεβατιού – όσο καθαρό και αν είναι το υπνοδωμάτιο ή τα σεντόνια σας – είναι ένας βασικός λόγος για κρίσεις άσθματος, αλλεργίες και ερεθισμένο δέρμα;

Είναι ο υπ’ αριθμόν 1 αλλεργιογόνος παράγοντας παγκοσμίως! Ανήκουν στην ομάδα των αραχνοειδών και ζουν από τα επιθήλια που βγαίνουν από το σώμα μας. Ειδικά αυτήν την περίοδο, πολλαπλασιάζονται και μαζί τους πολλαπλασιάζεται και ο κίνδυνος για αλλεργία. Ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν τα ακάρεα, είναι η υγρασία και απουσία φωτός, που ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που πολλοί θα επισκεφτούμε τα εξοχικά μας, θέλει προσοχή και σχολαστική καθαριότητα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να κάνουμε απορρύπανση (δηλαδή βιολογικό καθαρισμό) των στρωμάτων, ώστε να φύγουν τα περιττώματά τους και όλα τα μικροβιακά φορτία από μέσα τους.

Ένα συνηθισμένο στρώμα μπορεί να περιέχει εκατομμύρια ακάρεων σκόνης, τα οποία, μαζί με τα περιττώματά τους, μπορούν να εισέλθουν στα πνευμόνια μας και να μας προκαλέσουν μέχρι και κρίσεις άσθματος!

Κάθε εβδομάδα ο μέσος άνθρωπος αφήνει 5 γραμμάρια νεκρά κύτταρα δέρματος στον χώρο του, το 80% από την σκόνη που βλέπετε στο φως μέσα στο σπίτι σας είναι νεκρό δέρμα της οικογένειάς σας. Ένα μέσο χρησιμοποιημένο στρώμα κρεβατιού περιέχει 100.000 – 10.000.000 ακάρεα. Το κάθε ένα από αυτά παράγει περίπου 20 κόπρανα καθημερινά στα οποία μια πρωτεΐνη προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε πολύ κόσμο. Το 10% του βάρους ενός μέσου μαξιλαριού σας (χρησιμοποιημένο 2 χρόνια) είναι νεκρά ακάρεα και τα κόπρανα τους.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

·Πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων στο πλυντήριο σε θερμοκρασία άνω των 60°C.
·’Οσα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο , στέλνονται για στεγνό καθάρισμα.
·Απομάκρυνση γεμιστών παιγνιδιών από το κρεβάτι του παιδιού π.χ. αρκουδάκια
·Απομάκρυνση μόνιμων μοκετών ή χαλιών
·Απομάκρυνση πουπουλένιων μαξιλαριών και παπλωμάτων (μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες που χρησιμεύουν ως τροφή για τα ακάρεα).
·Χρήση ειδικών ακαρεοκτόνων για το στρώμα και τα χαλιά σε μορφή αφρού, αεροζόλ ή υγρής σκόνης.
·Χρήση ειδικού ακαρεοκτόνου για πλύσιμο στο πλυντήριο.
·Χρήση ειδικών θηκών για τα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα που δεν επιτρέπουν τη δίοδο των περιπωμάτων των ακάρεων .
·Χρήση ηλεκτρικών σκουπών με ειδικά φίλτρα που παγιδεύουν τα ακάρεα και τα περιττώματά τους.
·Πάντα ξεσκόνισμα με υγρό πανί.
·’Οχι φαγητά στο κρεβάτι.
·Διατήρηση υγρασίας στο σπίτι σε επίπεδα κάτω του 40%.
·Τακτικός αερισμός υπνοδωματίου.
·Αλλαγή στρώματος , εάν είναι ηλικίας άνω των 5 ετών.