Δείκτης Μάζας Σώματος! Τι είναι και πώς υπολογίζεται;

diktis-mazas-somatos

Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή Body Mass Index (BMI) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την κατηγοριοποίηση του σωματικού βάρους των ενηλίκων.  Είναι ένας πρακτικός, εύκολος και γρήγορος τρόπος να υπολογίσει κανείς, αν το βάρος του είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια ή όχι.

Πώς μπορώ να τον υπολογίσω;

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζεται ως το πηλίκο του σωματικού βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

ΔΜΣ = Βάρος (kg) / Ύψος (m)2

Παράδειγμα

Αν ένα ενήλικος ζυγίζει 80 κιλά και έχει ύψος 1.80 μέτρα, τότε ο ΔΜΣ είναι :

ΔΜΣ = 80/1.802 = 80/3.24 = 24.69

Ποιες είναι οι κατηγορίες του Δείκτη Μάζας Σώματος;

Δείκτης Μάζας Σώματος

Κατηγορίες

<18.5Ελλιποβαρής
18.5 – 24.9Φυσιολογικού βάρους
25.0 – 29.9Υπέρβαρος
30.0 – 34.9Παχύσαρκος 1ου βαθμού
35.0 – 39.9Παχύσαρκος 2ου βαθμού
>40Παχύσαρκος 3ου βαθμού

Τι σημαίνει κάθε κατηγορία;

Οι ελλιποβαρείς είναι τα άτομα με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό, που πολλές φορές είναι άτομα υποσιτισμένα ή πάσχουν από κάποια διαταραχή του μεταβολισμού και θα πρέπει να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες,  καθώς αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.

Φυσιολογικού βάρους είναι τα άτομα αυτά που έχουν το ιδανικό βάρος σε σχέση με το ύψος τους και συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχούν με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν το βάρος αυτό.

Υπέρβαροι είναι τα άτομα τα οποία έχουν κάποια απόκλιση από το φυσιολογικό βάρος και θα πρέπει να προσέξουν την διατροφή τους προκειμένου να φτάσουν το φυσιολογικό τους βάρος και να μην μεταπηδήσουν στο στάδιο της παχυσαρκίας.

Παχύσαρκοι 1ου και 2ου βαθμού είναι τα άτομα με πολύ μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό και έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και πολλών άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.  Συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσουν το βάρος τους.

Παχύσαρκοι 3ου βαθμού είναι τα άτομα αυτά που ανήκουν στην ομάδα της νοσογόνου παχυσαρκίας και θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα βοήθεια γιατί διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το σωματικό βάρος δεν είναι ενδεικτικό της σύστασης του σώματος.  Αν και πολλοί θεωρούν το βάρος τους ως ένδειξη για το αν είναι υπέρβαροι ή όχι, στην πραγματικότητα σημαντικό ρόλο παίζει και το ποσοστό του σωματικού λίπους.  Για παράδειγμα, ένας αθλητής με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος μπορεί να φαίνεται υπέρβαρος, το ποσοστό του σωματικού του λίπους όμως, είναι πολύ μικρό και η μυϊκή μάζα αυξημένη, λόγω άσκησης.  Αντίθετα, ένα άτομο που κάνει καθιστική ζωή μπορεί να βρίσκεται στα φυσιολογικά όρια σωματικού βάρους, αλλά το ποσοστό σωματικού λίπους να είναι αυξημένο.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος λοιπόν, αποτελεί ένα απλό και εύχρηστο εργαλείο για την εκτίμηση της παχυσαρκίας, ωστόσο δεν δίνει πληροφορίες για την ποσότητα και την κατανομή του λίπους.  Συνεπώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας αξιόπιστος ποσοτικός αλλά όχι ποιοτικός δείκτης γιατί δεν λαμβάνει υπ’όψιν την σύσταση του σώματος, για την οποία απαιτείται λιπομέτρηση.

Πηγή: diatrofologia.gr