Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δεκεμβρίου στον «Ελληνικό Κόσμο»

Τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ο απόλυτος προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν μέσα από το κουκλοθέατρο μύθους του Αισώπου, θα έρθουν σε επαφή με βασικές προμαθηματικές έννοιες, θα μάθουν τον κύκλο του νερού και τα πάντα γύρω από την ελιά. Παράλληλα, θα ανακαλύψουν τα απειλούμενα είδη ζώων, θα μάθουν για τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Ντα Βίντσι και θα φτιάξουν τα δικά τους πρωτότυπα μουσικά όργανα. Μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους θα γνωρίσουν κάποια από τα παραμύθια της ελληνικής παράδοσης. Τέλος, θα ανακαλύψουν τα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα.

Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

 

Xristougeniatiki0 Tholos

 

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δεκεμβρίου

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

 

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Μύθοι του Αισώπου (από το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»)

Στο νέο αυτό πρόγραμμα, τρεις μύθοι του Αισώπου, «Ο ψεύτης βοσκός», «Ο βοριάς και ο ήλιος» και «Ο Ερμής και ο ξυλοκόπος», συνθέτουν μια κωμική ιστορία μέσα από τη ματιά του θιάσου «Αθηναϊκές Μαριονέτες». Mαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική νότα. Τα παιδιά ταυτίζονται με τους μυθικούς ήρωες και στο τέλος έρχονται σε επαφή με τις κούκλες, αναγνωρίζοντας τη θεατρική σύμβαση: το γεγονός πως ένας άνθρωπος είναι αυτός που τους δίνει ζωή!

Για παιδιά 3-5 ετών

 

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας!

Με αφορμή την έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», οι μικροί μας φίλοι, με την πολύτιμη συνεργασία των γονιών τους και των μουσειοπαιδαγωγών, έρχονται σε επαφή με βασικές προμαθηματικές έννοιες. Παράλληλα, ανακαλύπτουν το χώρο του μουσείου, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν υλικά και τεχνικές ζωγραφικής, εκφράζονται μέσα από τη σωματική κίνηση και καλλιεργούν το αισθητικό τους κριτήριο.

Για παιδιά 3-5 ετών 

 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Μια σταγόνα ταξιδεύει…

Το νέο πρόγραμμα έχει κύριο στόχο του να γνωρίσει στα παιδιά τον κύκλο του νερού, ένα από τα πιο συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα, μέσα από νεροϊστορίες, πειράματα και θεατρικά παιχνίδια. Ενήλικοι και παιδιά συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο.

Για παιδιά 3-5 ετών

 

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι

Τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, γνωρίζουν το δέντρο, τον καρπό και το χυμό της ελιάς, τον κύκλο εργασιών παραγωγής του ελαιόλαδου και τις ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό. Ανακαλύπτουν έτσι το πολύτιμο αυτό δέντρο της ελληνικής γης, που είναι τόσο πολύ συνδεδεμένο με την ιστορία και τη φυσιογνωμία του τόπου μας. Τελικός προορισμός είναι ένα παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο, το οποίο ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών στην «Κιβωτό» Εικονικής Πραγματικότητας.

Για παιδιά 3-5 ετών

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Γενικές πληροφορίες

για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

Ώρα έναρξης: 11:30

-Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/

), στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

 

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Γνώρισέ μας, βοήθησέ μας!

Προστατευόμενα είδη εκπέμπουν σήμα κινδύνου σ’ έναν πλανήτη που τα έχει πραγματικά ανάγκη! Ποια ζώα βρίσκονται σε κίνδυνο και ποιος είναι τελικά ο εχθρός τους; Μέσα από τις δραστηριότητες αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά ανακαλύπτουν τα απειλούμενα είδη ζώων στην Ελλάδα και αντιλαμβάνονται τις απειλές που αυτά δέχονται. Γνωρίζουν, κρίνουν, συγκρίνουν, ασκούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

Για παιδιά 5-7 ετών

 

Αρχιμήδης, Ντα Βίντσι: δύο εφευρέτες, πολλά κοινά!

Μέσα από ένα «ταξίδι» στα Ελληνιστικά χρόνια και στην εποχή της Αναγέννησης δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να γνωρίσουν τον Αρχιμήδη και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μοχλοί, γρανάζια και κοχλίες γίνονται πειράματα και παιχνίδια στα χέρια των μικρών μας φίλων, οι οποίοι μέσα από αυτή την εμπειρία μαθαίνουν μερικές από τις εφευρέσεις που «άλλαξαν» τον κόσμο. Ανακαλύπτουν επίσης τι συνδέει και τι χωρίζει τους δύο εφευρέτες.

Για παιδιά 8-12 ετών

 

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Εργαστήρι μουσικών οργάνων

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, οι μικροί μας φίλοι δημιουργούν ήχους από τα χέρια τους, τα πόδια τους, αλλά και από παράξενα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους, και αφουγκράζονται τη μουσική από μια άλλη ματιά. Επίσης, δημιουργούν τα δικά τους μουσικά όργανα αξιοποιώντας αναλώσιμα υλικά.

Για παιδιά 5-12 ετών

 

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Στων μαγισσών τα μυστικά!

Μάγισσες καλές ή κακές, με καζάνια, ξόρκια και βότανα, με σκούπα ή χωρίς φανερώνονται μέσα από τους μύθους και τη λαϊκή παράδοση. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα πρωταγωνιστούν οι μάγισσες. Μάγισσες κρυμμένες στην ελληνική παράδοση, σε παραμύθια από την Εύβοια, τη Λευκάδα και τη Λιβαδειά. Μάγισσες βγαλμένες από παραμύθια όλου του κόσμου. Μάγισσες-σύμβολα, τα μυστικά των οποίων αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που εξάπτουν τη φαντασία και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους.

Για παιδιά 5-12 ετών

 

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ζητούνται βοηθοί για τον Αϊ-Βασίλη…

…ηλικίας 5 έως 12 ετών. Απαραίτητα προσόντα: φαντασία, κέφι και εορταστική διάθεση.

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και ο Άγιος Βασίλης εργάζεται πυρετωδώς για να προλάβει να ετοιμάσει και να παραδώσει όλα του τα δώρα! Η βοήθεια των παιδιών είναι αναγκαία και η αμοιβή τους πολλά μελομακάρονα! Με αφορμή τις γιορτές, τα παιδιά θα ανακαλύψουν ήθη και έθιμα, θα ακούσουν ιστορίες και παραμύθια, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν το πιο νόστιμο γλυκό! Απαραίτητα προσόντα είναι η φαντασία, το κέφι και η εορταστική διάθεση.

Για παιδιά 5-12 ετών 

 

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Άδειος ο δίσκος με τα γλυκά… Ποιος να φταίει για όλα αυτά;

Οι καλικάντζαροι ξαναχτυπούν! Πού αλλού; Μα στους δίσκους με τα γλυκά! Οι σκανδαλιές και τα πειράγματά τους δεν έχουν τελειωμό! Αλλά και οι «ιστορίες» τους είναι πάμπολλες. Πώς είναι ένας καλικάντζαρος; Πώς κινείται και πώς μιλάει; Έχει όνομα; Ξέρει να χορεύει; Τα παιδιά ψυχαγωγούνται μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γεμάτο παιχνίδι, που μας οδηγεί στο κέντρο της γης αλλά και στη λαϊκή παράδοση του δωδεκαημέρου.

Για παιδιά 5- 12 ετών

 

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

– Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30. Διάρκεια προγραμμάτων 90 λεπτά.

– Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

– Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://sundays.hellenic-cosmos.gr/) στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο.

– Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.