Ψωμάκια γρήγορα του 18ου αιώνα
Η Εύη Βουτσινά έχει αυτή την σπάνια για τις μέρες μας οικιακή οικονομία και φαντασία μαζί με μια απλότητα που την κάνουν να γίνεται μοναδική.
Όταν μου έκαναν δώρο πριν από χρόνια το βιβλίο της «Το ψωμί» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, βάλθηκα να φτιάξω όσα περισσότερα ψωμιά μπορούσα μεμιάς. Κάποια στιγμή ψιλοξεχάστηκε στη ντάνα της βιβλιοθήκης μου, μέχρι που ήρθε η ώρα πάλι να το ξεφυλλίσω και να πειραματιστώ με τις πεντανόστιμες συνταγές του.
Το μάτι έπεσε πάνω σε αυτά τα ψωμάκια που δεν θέλουν ζύμωμα, μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό και έχουν και την ιστορία τους.
Η Βουτσινά λέει: «Τα ψωμάκια χωρίς μαγιά, πότε με σόδα, πότε με μπέικιν πάουντερ, πότε όπως αυτά χωρίς καθόλου διογκωτικά, συνηθίζονταν πολύ στην Ευρώπη και στην Αμερική, όταν τελείωνε το ζυμωτό ψωμί. Σ’ αυτή την συνταγή το φούσκωμα αναλαμβάνουν τα αυγά. Είναι πολύ νόστιμα ψωμάκια, ιδανικά για πρόγευμα και τρώγονται καλύτερα ζεστά».
Δε θα διαφωνίσω καθόλου και θα συμπληρώσω το εξής: τα αυγά να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα γίνεται για να μην μυρίζει μετά το ψωμί!
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. καλαμποκάλευρο
- 4 αυγά
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- Μια πρέζα κανέλλα
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- ½-1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C και λαδώνετε ή βουτυρώνετε 12 φορμάκια ατομικά της κρεμ καραμελέ ή μία ενιαία φόρμα για 12 μάφινς
- Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάτε τα αυγά να αναμειχθούν –δεν χρειάζεται πολύ- και προσθέτετε αλάτι, μπαχαρικά και τα δύο αλεύρια. Ανακατεύετε να αναμειχθούν.
- Προσθέστε το χλιαρό γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας λεπτός χυλός που να ρέει από το κουτάλι.
- Μοιράστε τον χυλό στα φορμάκια και ψήστε αμέσως για περίπου 20-30’ -κάντε το τεστ με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, που αν βγει καθαρό είναι έτοιμα. Αν χρησιμοποιήσετε ενιαία μεγάλη φόρμα, ο χρόνος ψησίματος ανεβαίνει περίπου στα 40’-45’.
- Ξεφορμάρετε αμέσως, τα βάζετε να κρυώσουν σε σχάρα και σκεπάστε τα με μια πετσέτα για λίγο –αν αντέχετε και δεν τα φάτε κατευθείαν!
You might also like: