Το ψωμί, ψωμάκι. Με κολοκύθα και μυρωδικά.

dsc2136

 

Το ψωμί, ψωμάκι.

Ελπίζω να μη το πούμε αλλά να έχουμε να το τρώμε.

Και τι καλύτερο όταν έχουμε τα βασικά υλικά για να το φτιάχνουμε κιόλας μόνοι μας.

dsc2137

 

Η ζεστασιά και η θαλπωρή που αναδύεται και αισθάνεσαι από τη μυρωδιά κιόλας όταν ψήνεται.

Το αγχoλυτικό του ζυμώματος -όταν γίνεται, αντί να τεμπελιάζετε όπως εγώ και να το “πετάω” το ζυμάρι στον κάδο του μίξερ!

Ο μοναδικός ήχος του κραααατς! που ακούγεται όταν το κόβεις.

Η ζεστή αίσθηση στα χέρια σου όταν βγαίνει καυτό από το φούρνο και θέλεις να το φας κατευθείαν.

Και το τρως.

Αψηφώντας το κάψιμο στη γλώσσα σου αρχίζοντας ηλιθιωδώς να φυσάς και και να ξεφυσάς με ανοιχτό το στόμα λες και έτσι θα κρυώσει…

Η γήινη γεύση του.

Σκέτο.

Ή με τυρί.

Ή με ο,τιδήποτε.

Στο φούρνο….

Και πάντα η ικανοποίηση ότι το έφτιαξες με τα χέρια σου.

Αυτή τη πρωταρχική τροφή.

Αυτή τη παμπάλαιη, παγκόσμια κι απλούστερη τροφή που δημιουργείται με τη δύναμη της φωτιάς, το πολύτιμο νερό και τους καρπούς που δίνει ακόμα η γη.

Πως να μην είναι μαγικό;

Το ψωμί κολοκύθας είναι πεντανόστιμο.

Ελαφρώς γλυκίζει και είναι καταπληκτικό και για σάντουιτς. Εγώ το έφτιαξα σε φόρμες για μάφινς και όσα δεν κατανάλωσα άμεσα τα έβαλα στην κατάψυξη που τα συντηρεί άψογα, βγάζοντας λίγα λίγα κάθε φορά που ήθελα να τα απολαύσω.

dsc2128

ΥΛΙΚΑ

Από το περιοδικό Realfood, τεύχος 10 (Νοέμβριος 2010)

Για μια φόρμα μάφινς με 12 υποδοχές.

3 ½ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας μαγιά ξερή (1 φακελάκι)

1 κούπα ζεστό πουρέ κίτρινης κολοκύθας (ξεφλουδίζετε την κολοκύθα, βγάζετε τα σπόρια, την κόβετε σε κυβάκια και τη βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει ώσπου να μαλακώσει. Την κάνετε πουρέ στο μούλτι, όση ποσότητα απαιτεί η συνταγή, και τα υπόλοιπα κυβάκια τα φυλάτε στην κατάψυξη για άλλες δημιουργίες!)

1 κουτ. του γλυκού ρίγανη

2 κουτ. της σούπας μέλι

¼ κούπας ελαιόλαδο

½- 2/3 κούπας χλιαρό ζουμί που έβρασε η κολοκύθα (όταν βάζετε μέσα το δάχτυλό σας, να το αισθάνεστε ζεστό αλλά να μην καίγεστε και να μπορείτε να κρατήσετε το δάχτυλό σας μέσα. Αν το ζουμί είναι καυτό θα καταστρέψει τη μαγιά και το ψωμί δε θα φουσκώσει.)

Η συνταγή έλεγε και 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αλλά εγώ δε χρησιμοποίησα γιατί δεν ήθελα τη μυρωδιά και την ένταση της γεύσης του σε αυτό το ψωμί. Εσείς, ό,τι θέλετε.

dsc2140

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ρίγανη (και το δεντρολίβανο, αν το χρησιμοποιήσετε).

Προσθέστε το μέλι, το λάδι, τον πουρέ κολοκύθας.

Ξεκινήστε το μίξερ σιγανά (χρησιμοποιήστε τους γάτζους για τα ζυμάρια και όχι τα χτυπητήρια που φτιάχνετε τα κέικ) και ρίξτε λίγο από το ζουμί της κολοκύθας. Μη το ρίξετε όλο μαζί γιατί μπορεί να μη χρειαστεί ολόκληρη η ποσότητα.

Χτυπάτε το ζυμάρι για 10’ σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα, ρίχνοντας λίγο λίγο ζουμί, ώσπου να γίνει μια μαλακιά κι εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα το ζυμάρι κι αφήστε το για 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο σε σημείο χωρίς ρεύματα αέρα. Εγώ το βάζω μέσα στο σβηστό φούρνο.

Μετά τις 2 ώρες, πασπαλίστε με ελάχιστο αλεύρι τον πάγκο σας, αδειάστε εκεί τη φουσκωμένη ζύμη, πατήστε τη να ξεφουσκώσει και πλάστε τη στο σχήμα που θέλετε ή σε 12 μικρές μπάλες (μέγεθος μανταρινιού περίπου). Βάλτε τα ζυμάρια στις υποδοχές της φόρμας, αφού τις έχετε λαδώσει. Ξανασκεπάζετε με την πετσέτα κι αφήνετε να φουσκώσουν πάλι 20’.

dsc2130

Προθερμαίνετε το φούρνο πάνω κάτω στους 180ο C. Μετά τα 20’, βάζετε κατευθείαν για ψήσιμο για 25’ ή ώσπου να ροδίσει πολύ η επιφάνειά τους. Αν πλάσετε το ζυμάρι σε φρατζόλα, θέλει περίπου το διπλάσιο χρόνο ψησίματος. Όταν είναι ψημένο το ψωμί, κάνει ένα χαρακτηριστικό «κούφιο» ήχο αν το χτυπήσετε από κάτω –τοκ τοκ!

Βγάλτε τα από τη φόρμα και βάλτε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν.

dsc2132

Αλλά μάλλον δε θα προλάβουν…

Tip: Αν προτιμήσετε να ζυμώσετε με τα χέρια και όχι με το μίξερ, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία αυξάνοντας απλά τον χρόνο ζυμώματος από 10΄ σε 20’.