Οδηγός αντιμετώπισης εισπρακτικών εταιριών

Tilefono

1. Οι εταιρείες

Οι Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, όπως ονομάζονται επίσημα, είναι ιδιωτικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών, να πείσουν τους δανειολήπτες σε καθυστέρηση, να πληρώσουν τις οφειλές τους. Κάθε φορά που κάποιος οφειλέτης πληρώνει κάποιο ποσό, η εισπρακτική εταιρεία πληρώνεται το συμφωνημένο ποσοστό. Σε αυτό οφείλεται και η λύσσα με την οποία ενοχλούν τους οφειλέτες.

Ο υπάλληλος της εταιρίας που σας τηλεφωνεί, δεν είναι εχθρός σας. Δεν έχετε κανένα λόγο να θυμώνετε μαζί του. Είναι ένας απλός εργαζόμενος των 600 ευρώ, ο οποίος συχνά κάνει απλήρωτες υπερωρίες, μισεί τη δουλειά που κάνει και βρίσκεται εκεί λόγω ανάγκης, επειδή δεν μπορεί να βρει άλλη δουλειά. Και αυτός, όπως εσείς, προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά του.Ακόμα και αν παρεκραπεί μια συνομιλία και ο υπάλληλος της εισπρακτικής γίνει απότομος, να θυμάστε ότι πάνω από το κεφάλι του στέκεται διαρκώς ο προϊστάμενός του, που δεν τον αφήνει να πάρει ανάσα. Άρα, επαναλαμβάνουμε ότι ο υπάλληλος της εταιρίας που σας τηλεφωνεί, δεν είναι εχθρός σας.

Οι εισπρακτικές εταιρίες λειτουργούν σύμφωνα με το Ν.3758/2009.

Σύφωνα με τον παραπάνω νόμο, γενικά οι Εταιρίες Ενημέρωσης Οφειλετών υποχρεούνται να τηρούν τα παρακάτω:

α. Να διαθέτουν επαρκή διοικητική  και τεχνολογική υποδοµή που να περιλαµβάνει, τουλάχιστον,  ένα  ολοκληρωµένο  τηλεφωνικό κέντρο και δίκτυο ηλεκτρονικών  υπολογιστών.

β. Σε κάθε προφορική επικοινωνία µε τον οφειλέτη, να διαθέτουν εµφανή τον αριθµό  προέλευσης  κλήσης,  να παρέχουν  πλήρη  και σαφή ενηµέρωση στους οφειλέτες, τόσο για το ονοµατεπώνυµο του καλούντος υπαλλήλου  και την ιδιότητα του,  όσο  και  για  τον  αριθµό  Μητρώου  της  Εταιρείας κατά  την  έννοια  του  άρθρου  7  και  το  σκοπό της  επικοινωνίας  τους. (Δηλ απαγορεύεται να τηλεφωνούν με απόκρυψη αριθμού).

γ. Κατά την επικοινωνία  µε τον οφειλέτη, να μην εμφανίζουν οι υπάλληλοί τους υπό ιδιότητες που δεν διαθέτουν όπως υπαλλήλων των δανειστών, δικηγόρων ή δικαστικών επιµελητών. (Δηλ. να μην παριστάνουν ότι είναι ο,τιδήποτε άλλο παρά υπάλληλοι εισπρακτικών εταιριών)

δ. Απαγορεύεται η άσκηση σωµατικής βίας, ψυχολογικής πίεσης περί διακινδύνευσης του επαγγέλµατος, των περιουσιακών στοιχείων ή της ζωής του οφειλέτη ή των οικείων του. (Με λίγα λόγια, απαγορεύεται να απειλούν τον οφειλέτη, με οποιοδήποτε τρόπο, ότι θα του κατασχέσουν το σπίτι, θα μπει φυλακή και άλλες αηδίες).

ε. Απαγορεύεται η επίδειξη προσβλητικής συµπεριφοράς ή η χρήση προσβλητικών εκφράσεων εναντίον του οφειλέτη ή και των οικείων του.

στ. Απαγορεύεται η δυσφήµιση ή η απειλή δυσφήµισης του οφειλέτη στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον του. (Δηλ. απαγορεύεται να τηλεφωνούν στο χώρο εργασίας σας, ώστε να σας κάνουν ρεζίλι).

ζ. Απαγορεύεται η εκµετάλλευση περιστάσεων αντικειµενικής αδυναµίας του οφειλέτη.

η. Απαγορεύεται η απειλή λήψης µη νόµιµου µέτρου σε βάρος του. (Δηλ. να σε απειλήσουν π.χ. ότι κάποιος φουσκωτός θα σε σπάσει στο ξύλο).

θ. Απαγορεύεται η παραπλανητική πληροφόρηση  του οφειλέτη. (εδώ θέλει προσοχή, γιατί τώρα τελευταία έχει γίνει της μόδας να παραμυθιάζουν τον οφειλέτη, ότι αν καταθέσει Χ πόσό μέχρι την τάδε ημερομηνία ή τράπεζα θα του διαγράψει το υπόλοιπο του χρέους του).

ι. Απαγορεύονται οι κατ’ οίκον  ή στο  χώρο εργασίας του οφειλέτη επισκέψεις, καθώς και οι επισκέψεις  σε άλλους χώρους αυστηρώς  προσωπικούς, όπως νοσοκοµεία.

ια. Απαγορεύεται η όχληση των οικείων προσώπων του κατά την έννοια της περίπτωσης στ. (Δηλ δεν μπορούν να τηλεφωνούν σε συγγενείς ή φίλους σας, είναι υποχρεωμένοι να βρουν εσάς προσωπικά).

ιβ. Απαγορεύεται η παραπλανητική χρήση και παρουσίαση  εγγράφων που δηµιουργούν εσφαλµένα την  εντύπωση  ότι πρόκειται για δικαστικά έγγραφα.

ιγ. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε  επικοινωνία που περιλαµβάνει ανακριβείς πληροφορίες  σχετικά µε τις συνέπειες αθέτησης πληρωµών.(Δεν μπορούν π.χ. να σας πουν ότι αν μέσα στις επόμενες δύο μέρες δεν καταθέσετε το Χ ποσό, θα σας κατασχέσουν το σπίτι, ή θα επιβαρυνθείτε με πρόσθετα έξοδα κλπ)

ιδ. Απαγορεύεται  στις Εταιρείες η πρόσβαση σε αρχεία οικονοµικής συµπεριφοράς, όπως στην «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.», ή σε άλλα αρχεία  για τη διακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη.

ιε. Απαγορεύεται στις Εταιρείες να αντιποιούνται µε οποιονδήποτε τρόπο κατά  την επικοινωνία τους µε τους οφειλέτες την επωνυµία ή το διακριτικό τίτλο των δανειστών − εντολέων τους.(Δηλ. δεν μπορεί να λένε ότι τηλεφωνούν από την «Τοκογλύφος Bank», αλλά θα πρέπει ξεκάθαρα να σας πουν ότι τηλεφωνούν από την Εταιρεία Ενημέρωσης Οφειλών «Νταβατζής Α.Ε.» για λογαριασμό της «Τοκογλύφος Bank»).

ιστ. Η επικοινωνία  µε τον οφειλέτη πρέπει να γίνεται, εντός εύλογου χρόνου και µε συχνότητα οχλήσεων όχι πέραν της µίας ανά δεύτερη  ηµέρα. Η τηλεφωνική επικοινωνία στο χώρο εργασίας του οφειλέτη γίνεται, µόνο εφόσον ο συγκεκριµένος τηλεφωνικός αριθµός έχει δηλωθεί ως µοναδικός  αριθµός  επικοινωνίας από τον τελευταίο.

2. Αντιμετώπιση

Γενικά, μπορεί οι εισπρακτικές εταιρίες να μας πρήζουν, αλλά τουλάχιστον, όσο μας ενοχλούν αυτές, η τράπεζα δεν έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον μας.Αφού περάσουν 2-3 απλήρωτοι μήνες, οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις γίνονται πιεστικές και η ευγενική συμπεριφορά του υπαλλήλου αντικαθίσταται από έμμεσες και ψευδείς απειλές, με σκοπό να μας πιέσουν ψυχολογικά, ώστε να «κόψουμε το λαιμό μας» για να βρούμε χρήματα.

Γενικά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης:

α. Δεν απαντώ, δεν απαντώ

Φροντίζουμε να δηλώσουμε ως μοναδικό αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτόν του κινητού. Ακόμα και αν μας τηλεφωνήσουν στο σταθερό, τους λέμε ότι από εκείνη τη στιγμή, κατηγορηματικά ορίζουμε ως μοναδικό αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτόν του κινητού μας και ότι δεν έχουμε ορίσει απολύτως κανέναν ως αντίκλητο, ανεξάρτητα αν η εταιρία έχει άλλα στοιχεία στο φάκελό της. (ώστε να ψάχνουν πάντα εσάς και όχι μανάδες, αδέλφια, κουνιάδους κλπ).

Από κει και πέρα, όταν θέλουμε κλείνουμε το τηλέφωνο, όταν δεν θέλουμε, δεν απαντούμε, αφού έχουμε περάσει στις μνήμες της συσκευής τους αριθμούς κλήσης των εισπρακτικών εταιριών.

β. Απαντώ, αλλά …… δεν απαντώ

Ο υπάλληλος της εισπρακτικής, είναι υποχρεωμένος, πριν πει ο,τιδήποτε, να επιβεβαιώσει την ταυτότητά σας. Οπότε, αφού συστηθεί σας ζητάει να του πείτε το ΑΦΜ σας, ή την ημερομηνία γέννησης. Αν αρνηθείτε, δεν θα μπορεί να συνεχίσει οποιαδήποτε συνομιλία μαζί σας.

γ. Απαντώ, αλλά δεν …. δεσμεύομαι

Σε αυτή την περίπτωση, αφού δώσουμε τα στοιχεία μας, ο υπάλληλος μας ενημερώνει ότι εκκρεμεί οφειλή ύψους ΧΧΧΧ για την τάδε κάρτα ή δάνειο.Του απαντούμε ότι το γνωρίζουμε. Αρχίζει από πλευράς του ο διάλογος για το πότε θα πληρώσουμε. Εκεί, ανάλογα με το τι έχουμε στο μυαλό μας, μπορούμε να απαντήσουμε διάφορα:

(1) Δικαιολογίες με τη μέθοδο του κλαψιάρη, δηλ έχω δυσκολίες, έμεινα άνεργος κλπ(2) Ευθέως, ότι «δεν πληρώνω κύριέ μου, διότι αμφισβητώ ότι οι χρεώσεις της τράπεζας έγιναν με νόμιμο τρόπο και τις διαφορές μας θα τις επιλύσουμε στα δικαστήρια». Λογικά ο υπάλληλος, θα πρέπει εκεί να τερματίσει τη συνομιλία. Αν πάει να συνεχίσει, του λέμε ότι ο δικηγόρος μας μας συνέστησε να μην πούμε τίποτα παραπάνω και το κλείνουμε.

Να θυμάστε σε κάθε περίπτωση, ότι ο υπάλληλος της εταιρίας που σας τηλεφωνεί, δεν είναι εχθρός σας, οπότε μην μπείτε στη διαδικασία να τσακωθείτε μαζί του ή να του μιλήσετε με απρέπεια.

3. Εξασφάλιση δικαιωμάτων

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να καταγράψουμε νόμιμα τις συνομιλίες μας μαζί τους, για μελλοντική νομική χρήση, ακολουθώντας τις οδηγίες καταγραφής συνομιλίας.

Σε κάθε περίπτωση, βάλτε καλά καλά στο μυαλό σας, ότι η εισπρακτική εταιρία δεν μπορεί να σας κάνει απολύτως τίποτα, ανεξάρτητα από το τι σας λένε στο τηλέφωνο. Το μόνο που μπορεί να σας κάνει, είναι να σας βομβαρδίσει τους κρεμαστούς κήπους.Ο μόνος που μπορεί να πάρει μέτρα εναντίον σας, είναι το δικηγορικό γραφείο, στο οποίο η τράπεζα θα αναθέσει τη λήψη νομικών μέτρων, εφόσον το αποφασίσει. Και εκεί θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, διαθέτοντας αξιόπιστη νομική κάλυψη.

πηγή [daneiakartes.info]

Δείτε επίσης:

Ν.3758/2009 – Εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες διατάξεις

Αριθμοί τηλεφώνων εισπρακτικών εταιρειών