10 +1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καφέ

351627

Το πιο διαδεδομένο ποτό, μετά το νερό, στον πλανήτη δεν είναι ούτε το γάλα, ούτε το τσάι, ούτε η μπύρα, αλλά ο καφές. Απολαύστε αυτό το άρθρο παρέα με ένα καφεδάκι…

 

 • Σύμφωνα με τον μύθο, οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις επιδράσεις της καφεΐνης ήταν Αιθίοπες βοσκοί, οι οποίοι παρατήρησαν πως οι κατσίκες τους «χόρευαν» όταν έτρωγαν τα μούρα από το φυτό καφέ. Αρχικά ο καφές τρωγόταν. Κάποιες φυλές στην Αφρική αναμείγνυαν τα κόκκινα μούρα του καφέ με λίπος και δημιουργούσαν με αυτό τον τρόπο μπάλες ενέργειας!
 • Η εξάπλωση του Ισλάμ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και στην διάδοση του καφέ. Στο Ισλάμ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ο καφές είναι αποδεκτός. Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ο καφές ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».
 • Οι Java και Μόκα είναι ποικιλίες καφέ Arabica και πήραν τα ονόματά τους από τα λιμάνια προέλευσής τους κι όχι λόγω της γεύσης τους ή από το όνομα του παραγωγού που τις ανέπτυξε.
 • Όλη η σοδειά του καφέ καλλιεργείται σε θερμό κλίμα, ανάμεσα στους Τροπικούς του Καρκίνου και του Αιγόκερου. Η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ όπου μπορεί να καλλιεργηθεί ο καφές είναι η Χαβάη.
 • Ο καφές μεγαλώνει πάνω σε δέντρα που μπορεί να φτάσουν και τα 10 μέτρα ύψος, αλλά για μεγαλύτερη ευκολία, οι αγρότες προτιμούν τις καλλιέργειες που φθάνουν το ένα μέτρο.
 • Οι σπόροι του καφέ συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετά καθαρίζονται ώστε να μείνει μόνο ένα πράσινο φασόλι. Όταν φτάσει στο εργοστάσιο τον ψήνουν στους 260 βαθμούς Κελσίου μέχρι να «σκάσει» δύο φορές, οπότε και αποκτά το κλασσικό του χρώμα και διπλασιάζεται σε μέγεθος.
 • Ο Kopi Luwak είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο και στοιχίζει μέχρι και 1200 δολάρια το κιλό. Ο τρόπος παρασκευής του είναι το χαρακτηριστικό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, αφού πρόκειται για κόκκους καφέ που τρώγονται και στη συνέχεια αποβάλλονται από τις αγριόγατες στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.
 • Το 70% του καφέ που καταναλώνεται προέρχεται από την ποικιλία Arabica, με μέτρια και αρωματική γεύση. Το άλλο 30% ανήκει στην ποικιλία Robusta, η οποία έχει πιο πικρή γεύση αλλά και 50% περισσότερη καφεΐνη.
 • Εσπρέσο δεν είναι ποικιλία ή τρόπος καβουρδίσματος καφέ, αλλά ο τρόπος κατά τον οποίο προετοιμάζεται σαν ρόφημα, δηλαδή το «χτύπημα» λεπτοαλεσμένου καφέ με καυτό νερό υπό πίεση. Ο εσπρέσο είναι η βάση για τους περισσότερους καφέδες, όπως : καφέ λατέ, καπουτσίνο, μόκα κτλ, ανάλογα με το τι προσθέτουμε στην συνέχεια.
 • Η λέξη «cappuccino» προήλθε από την ομοιότητα του καφέ αυτού με τα καφετιά καπελίνα που φορούν οι μοναχοί Καπουτσίνοι.

2414

 

 • +1 Πώς λειτουργεί η καφεΐνη; Στον εγκέφαλο υπάρχει μια ουσία, η αδενοσίνη, η οποία όταν βρεθεί κοντά στους αισθητήρες αδενοσίνης προκαλεί υπνηλία. Όταν όμως εμφανιστεί η καφεΐνη ενώνεται στους συγκεκριμένους αισθητήρες, «εκτοπίζοντας» την αδενοσίνη. Εν συνεχεία, ο βλεννογόνος αδένας νομίζει ότι υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη και δίνει εντολή για παραγωγή αδρεναλίνης. Παράλληλα, η καφεΐνη ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, προκαλώντας αυτό που λέμε και caffeine high.