10 συμβουλές υγείας και μακροζωίας

Τελικά, το πόσα χρόνια θα ζήσουμε από τι εξαρτάται; Από εμάς τους ίδιους ή και από κάτι άλλο, που αποκαλούμε συχνά μοίρα, Θεό, τύχη ή, πιο επιστημονικά, “καλό γονίδιο”; Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι, τουλάχιστον ως ένα σημείο, υπεύθυνοι για την “τύχη”, και κατ΄ επέκταση τη μακροζωία μας είμαστε εμείς. Λάβετε υπόψη και με προσοχή τις συμβουλές, τις προτροπές και τις απαγορεύσεις και ΚΑΛΗ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ!!!!!!!!!!!!!

makrozoia

1 AΔYNATIΣΤΕ

Κρατήστε το βάρος σας λίγο κάτω από το μέσο όρο, χωρίς όμως να υποσιτίζεστε. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι αδύνατοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, οπότε και το χαμηλό βάρος ανοίγει το δρόμο για τη μακροζωία. Προσοχή όμως: Ακολουθήστε μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή -από πλευράς θερμίδων αλλά και θρεπτικών συστατικών- και συνδυάστε τη με τη σωματική άσκηση. Έτσι, θα καταφέρετε να παραμείνετε αδύνατοι, αλλά και να μην είστε ασθενικοί, να έχετε δηλαδή καλές τιμές αιματοκρίτη κλπ., ώστε να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

 

2 TPΩTE ΛAΔI, ΠINETE KPAΣI

Με άλλα λόγια, ακολουθήστε την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, και προσπαθήστε να αποφύγετε τις διατροφικές συνήθειες των Bορειοευρωπαίων (βούτυρο, πολύ κρέας, κρέμες). Καταναλώστε, λοιπόν, άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και μαγειρέψτε με ελαιόλαδο, που έχει αποδειχθεί τρόφιμο μεγάλης αξίας, με ευνοϊκή δράση στην υγεία μας. Πιείτε αλκοόλ, αλλά με μέτρο! Έχει βρεθεί ότι τα οινοπνευματώδη σε μικρές δόσεις (2 ποτήρια κρασί για τους άντρες ημερησίως και 1 για τις γυναίκες) έχουν αναζωογονητική δράση στον οργανισμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωση αλκοολούχων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

3 AΣKHΘEITE

Μην ξεχνάτε τη σωματική δραστηριότητα. H νέα τάση της επιστήμης είναι ότι ένας άνθρωπος πρέπει να διατηρείται αδύνατος, όχι περιορίζοντας το φαγητό, αλλά -αντίθετα- τρώγοντας αρκετά και καίγοντας τις θερμίδες που παίρνει από την τροφή του με σωματική δραστηριότητα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τους μηχανισμούς, αλλά -σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλων επιδημιολογικών ερευνών- φαίνεται ότι η σωματική δραστηριότητα (χωρίς να είναι υπερβολική), σε συνδυασμό με πλήρη διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία.

 

4 ΓYMNAΣTE TO MYAΛO ΣAΣ

Εκτός από το σώμα σας, κρατήστε σε εγρήγορση και το πνεύμα σας. Είναι σκόπιμο να ασκείστε σωματικά, αλλά και να ασχολείστε με πράγματα που άπτονται των ενδιαφερόντων σας, ώστε να παραμένει το μυαλό σας “κοφτερό”. Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι μορφωμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο― όπως και όλοι όσοι έχουν θέληση και ενδιαφέρον για τη ζωή μέχρι τα βαθιά τους γεράματα. Άλλωστε, έχει βρεθεί ότι ακόμα και το ενδιαφέρον να αθληθεί κανείς, έστω και αν τελικά δεν τα καταφέρνει, ή η επιθυμία να κάνει καινούργια πράγματα συμβάλλει στη μακροζωία του.

 

5 KANTE TAKTIKA TΣEK AΠ

Ακλουθήστε τις συμβουλές των ειδικών και ρίξτε βάρος στην πρόληψη. Mην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ότι το τσεκ απ είναι κάτι που δεν αναβάλλεται. Επίσης, πρέπει να ελέγχετε αλλά και να προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση, το λιπιδαιμικό σας προφίλ, το διαβήτη κλπ., πηγαίνοντας στο γιατρό όσο συχνά είναι απαραίτητο και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του.
6 AΠOΦYΓETE TO KAΠNIΣMA

Σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, αλλά και με πληθώρα επιδημιολογικών ερευνών, το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τη… μακροβιότητα! Aν λοιπόν είστε καπνιστές, σκόπιμο είναι να το κόψετε. Θα κερδίσετε τουλάχιστον 15 χρόνια ζωής, καθώς και: περισσότερες πιθανότητες να κάνετε παιδί, διπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε έμφραγμα, τριπλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε εγκεφαλικό και 20πλάσιες πιθανότητες να μην πάθετε καρκίνο του πνεύμονα. Aυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι να γνωρίζετε ότι και το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία. Γι? αυτό, αν είστε καπνιστές, μην καπνίζετε στο χώρο όπου βρίσκονται τα παιδιά σας και, αν δεν είστε, απαιτήστε από τους συναδέλφους σας να μην καπνίζουν στο χώρο του γραφείου σας.

 

7 ΦOPEΣTE TH ZΩNH AΣΦAΛEIAΣ

Οι Έλληνες είμαστε, μαζί με τους Πορτογάλους, οι πρώτοι στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανέναν δεν έβλαψε το να είναι συνετός στην οδήγηση και να ακολουθεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, όπως είναι το κράνος στο μηχανάκι και η ζώνη στο αυτοκίνητο. Επίσης, προσπαθήστε στην καθημερινή σας ζωή να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμών, που μπορεί να σας στερήσουν τη μακροβιότητά σας – κυρίως αν, λόγω επαγγέλματος, φύλου (οι άντρες επιζητούν περισσότερο τον κίνδυνο) ή ιδιοσυγκρασίας, εκτίθεστε συχνά σε κινδύνους.

 

8 KOIMHΘEITE TO MEΣHMEPI

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, έχει βρεθεί ότι ο μεσημεριανός ύπνος, η σιέστα δηλαδή, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία. Μετά από μία έντονη ημέρα, βοηθά στη ρύθμιση των κατεχολαμινών, που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, και ισοδυναμεί με περισσότερες ώρες ύπνου από ότι ο αντίστοιχος βραδινός. Άλλωστε, μόλις ξυπνήσετε, θα έχετε μπροστά σας μία καινούργια μέρα. Αντίθετα, όσον αφορά το βραδινό ύπνο, δεν πρέπει να υπερβάλλετε, αλλά να κοιμάστε όσο έχετε ανάγκη (6-8 ώρες).

 

9 KANTE EPΩTA

Παντρευτείτε και δώστε βάρος στη σεξουαλική σας ζωή μην ξεχνάτε όμως και τους φίλους σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παντρεμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, μάλλον επειδή έχουν τάξη και ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Υπάρχουν επίσης και έρευνες που υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινωνικότητας, των σταθερών σχέσεων, αλλά και των τακτικών ερωτικών επαφών.

 

10 ΔEITE TH ZΩH AIΣIOΔOΞA

Αυτή είναι μεν η τελευταία “εντολή”, αλλά σε καμία περίπτωση η λιγότερο σημαντική. Αν και η πίστη στο Θεό και η θετική σκέψη και στάση απέναντι στη ζωή είναι δύσκολο να μετρηθούν, και γι? αυτό δεν υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες, η πλειοψηφία των αιωνόβιων δηλώνουν ότι στην καθημερινότητά του πρέπει να λέει κανείς “δεν βαριέσαι…” ή “έχει ο Θεός…”. Ακολουθήστε τη συμβουλή τους― ακόμα κι αν δεν καταφέρετε να φτάσετε στα χρόνια τους, θα έχετε τουλάχιστον περάσει πολύ καλύτερα από τους γύρω σας, που αγχώνονται και στενοχωριούνται με το παραμικρό!