Αγκινάρες με προσούτο made in Spain!

Τι σχέση έχουν οι αγκινάρες με το ιταλικό προσούτο ισπανικής κατασκευής;

Εκ πρώτης όψεως, καμία!

Εκ πρώτης… μπουκιάς όμως, μεγάλη!

agginares-prosouto

Πλούσια γεύση, γλυκύτητα και μπόλικη ψωμο-βούτα, χαρακτηρίζουν το πιάτο αυτό το οποίο έχει καταλανικές καταβολές, όπως μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Δρίσκας, στο Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Γι’ αυτό και προτείνει το χαμόν ως υλικό και το προσούτο έρχεται δεύτερο αν δεν το βρούμε, όπως εγώ. Μια χαρά και το προσούτο, σας διαβεβαιώνω, και πάρτε και τις πολύτιμες συμβουλές για το καθάρισμα της αγκινάρας από την Ξανθή και το blog της ” Οι συνταγές της Ασπρούλας” -το μόνο που έχω να προσθέσω εγώ είναι, φορέστε γάντια για να μη μαυρίσουν τα χεράκια σας!

ΥΛΙΚΑ

12 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλες

Πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια-κύβους (προαιρετικά, για συνοδεία)

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

3 φλ. ζωμό κοτόπουλου (ή νερό)

8 φέτες χαμόν (ή προσούτο) σε μικρά κομμάτια

½ φλ. κρέμα γάλακτος

2 κρόκοι

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)

agginares-me-prosouto-002

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις αγκινάρες

2. Ρίχνετε το ζωμό ή το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για ½ ώρα με ανοιχτό καπάκι. Αν βάλετε και πατάτες, τις ρίχνετε και αυτές να βράσουν.

3. Σωτάρετε το χαμόν ή προσούτο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και αφήνετε στην άκρη.

4. Ανακατεύετε καλά την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ και ρίχνετε το μείγμα στις μαγειρεμένες αγκινάρες.

5. Ρίχνετε και το χαμόν ή προσούτο και ανακατεύετε προσεχτικά για να μη λιώσουν οι αγκινάρες. Αφήνετε για 2-3’ στη φωτιά και αποσύρετε βάζοντας γενναίες κουταλιές σε πιάτο και βουτώντας ωραίο ψωμί στη σάλτσα!