Βλίτα σαλάτα με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι και σως λαδόξυδου

Vlita Me Tomata Kai Skordo 0071

Μία από τις θερινές μου γαστριμαργικές εμμονές είναι τα βλίτα.

Vlita Me Tomata Kai Skordo 0011
Τα βλίτα κάνουν μπάνιο!
Vlita Me Tomata Kai Skordo 0021
Βλιτοπορτρέτο!

Όπως και με τις φράουλες, τα χόρτα αυτά μπαίνουν κατευθείαν στην κατσαρόλα μου μόλις εμφανιστούν στις αγορές.

Vlita Me Tomata Kai Skordo 0031
Χωρίς σως
Vlita Me Tomata Kai Skordo 0061
Με σως

Και ακόμη καλύτερα, όταν δίνονται πεσκέσι από μποστάνι κρητικό μαζί με άλλα καλούδια: κολοκυθάκια, πατάτες, λεμόνια από δίφορο δέντρο και χοχλιούς -τα σαλιγκάρια που τόσο πολύ εκτιμά η κρητική κουζίνα και αξιοποιεί με άπειρους τρόπους! Ένα πέρασμα από το cretan gastronomy blog, θα σας πείσει!

Αυτά, τα πρώτα «σπιτικά» βλίτα λοιπόν του φετινού καλοκαιριού, έφτιαξα με ντομάτα ωμή και μυρωδικά και τα απόλαυσα με μπόλικο ψωμί.

Και για να πω την αλήθεια, άφησα και μια χούφτα σκέτα, με μπόλικο λεμόνι και νόστιμο ελαιόλαδο… Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ήθελα να γευτώ την γεύση τους μετά από ένα ολόκληρο χρόνο αυτούσια, όπως πραγματικά είναι…Trans32

Από τον Βασίλη Καλλίδη, Γαστρονόμος Ιούλιος 2007

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό βλίτα καθαρισμένα και πλυμμένα καλά
  • 2 ώριμες φρέσκιες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • 1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι

 Για τη σως

  • 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας ξύδι λευκό (δεν είχα, έριξα μπαλσάμικο και ήταν μια χαρά)
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • Λίγο χοντρό ή κανονικό αλάτι (αν δεν έχουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τα χόρτα να βράσουν για περίπου 10-12’, πιέζοντάς τα με μια πιρούνα προς τα κάτω κάθε φορά που φουσκώνουν έτοιμα να ξεχυλίσουν-αποδράσουν από την κατσαρόλα! Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  2. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με το χοντρό του τρίφτη και ξεφλουδίζοντας ένα μικρό κομμάτι από την ντομάτα, αρχίζω να τις τρίβω πάνω από τα χόρτα.
  3. Λιώνω και το σκόρδο, τρίβω το κρεμμύδι στο χοντρό του τρίφτη (ή όποιος θέλει το ψιλοκόβει) και πασπαλίζω με τον μαϊντανό.
  4. Φτιάχνω τη σως: σε ένα βαζάκι με καλό κούμπωμα ή σε ένα σέικερ, ρίχνω όλα τα υλικά της σως και χτυπάω καλά. Περιχύνουμε παντού και απολαμβάνουμε με ένα ωραίο ψωμί.

 Σημειώσεις:

  • Πως καθαρίζονται και πλένονται τα χόρτα: τα βλήτα και γενικότερα τα χόρτα καθαρίζονται πολύ εύκολα -αν και είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία: κόβετε τα χοντρά κοτσάνια αν δεν τα θέλετε προκειμένου να βράσουν ταυτόχρονα με τα φύλλα και αφαιρείτε τυχόν κίτρινα φύλλα, μαραμένα ή ό,τι άλλο φύλλο δεν είναι ίδιο με την ποικιλία που έχετε αγοράσει -πολλές φορές κόβονται και ζιζάνια (αγριόχορτα) μαζί με τα βρώσιμα χόρτα. Κι εδώ, αρχίζει το πλύσιμο, το οποίο καλό είναι να γίνεται 3-4 “χέρια” ή όσα εσείς θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητικά για να είναι τα χόρτα απαλλαγμένα από χώματα, φυτοφάρμακα και ότι άλλο μπορεί να κουβαλάνε! Τα βάζετε σε μεγάλη λεκάνη ή στο νεροχύτη με μπόλικο νερό να τα καλύπτει και να “κάνουν μπάνιο”. Τα πιάνετε χούφτες χούφτες και να “βαφτίζετε” μέσα κι έξω από το νερό 2-3 φορές και κάθε χούφτα την βάζετε σε σουρωτήρι. Κάνετε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα χόρτα. Αδειάζετε τη λεκάνη ή νεροχύτη και γεμίζετε με καθαρό νερό. Επαναλαμβάνετε το ίδιο “μπανάκι”-“βάφτισμα”, σουρώνετε, αδειάζετε το βρώμικο νερό και ούτω καθεξής.
  • Ο Καλλίδης προτείνει τη μέθοδο διατήρησης του έντονου πράσινου χρώματος των χόρτων «βουτάω τα σουρωμένα χόρτα σε μπολ με νερό και παγάκια και τα ξανασουρώνω». Εγώ, αν δεν έχω κάποια ιδιαίτερη περίσταση, παραλείπω το σημείο αυτό.
  • Ο σεφ προτείνει για πιο πλούσιο πιάτο, 200 γρ. τριμμένη φέτα από πάνω –ήθελα να το κάνω κι από την λαιμαργία μου το ξέχασα!
  • Επίσης, τα βλίτα μπορούν να αντικατασταθούν με κολοκυθορφάδες ή αμπελοφάσουλα! Την επόμενη φορά σίγουρα!
  • Και τέλος, αν περισσέψει τίποτα –λέμε τώρα- την επομένη τα μαγειρεύουμε με 1 ποτήρι νερό και 1 φλυτζάνι ρύζι γλασσέ για ένα ωραιότατο και γρήγορο ριζότο.