Τα αποσμητικά και η υγεία μας

Ο ιδρώτας είναι φυσιολογικός. Ένας ενήλικος παράγει περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα και στην περίπτωση που έχει υπερίδρωση, μπορεί να φτάσει μέχρι τα δέκα λίτρα. Ο ιδρώτας, καθώς εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας.  Άρα το να ιδρώνεις είναι καλό και φυσιολογικό, γιατί είναι ένας μηχανισμός προστασίας που επιτρέπει στο σώμα να διατηρεί την εσωτερική του θερμοκρασία σε σωστά επίπεδα. Η μεγάλη εφίδρωση και η επίμονη μυρωδιά είναι το πρόβλημα που αναζητά λύση, επειδή δυσκολεύει την καθημερινότητα – κυρίως σε σχέση με τους γύρω μας. Η μυρωδιά του ιδρώτα εξαρτάται από την ψυχολογική κατάσταση, την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων, τη λήψη φαρμάκων, τα επίπεδα της μελανίνης και των ορμονών, καθώς και από ορισμένες παθήσεις.

Idrwtas

 

Ανθιδρωτικό ή αποσμητικό;

Το ανθιδρωτικό (antiperspirant) μειώνει την ποσότητα του παραγόμενου ιδρώτα. Η δράση του έγκειται στο να φράζει το ιδρωτοποιό κανάλι. Τα άλατα (οξείδια) του αλουμινίου που περιέχει, σφίγγουν τους πόρους του δέρματος μειώνοντας έτσι την παραγωγή ιδρώτα έως και 75%. Έχουν επίσης αντιβακτηριδιακή δράση, εξολοθρεύοντας τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μυρωδιά. Η χρήση τους, ανάλογα με την ευαισθησία του οργανισμού, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε δερματολογικά προβλήματα (ερεθισμό, φαγούρα, τσούξιμο) ή ακόμα και σε μολύνσεις λόγω της απόφραξης των πόρων γύρω από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Στη χειρότερη περίπτωση, οι μολύνσεις αυτές εκδηλώνονται με πρήξιμο στη μασχάλη, οπότε απαιτείται άμεση επίσκεψη στον δερματολόγο.

 

Από την άλλη μεριά, τα άλατα αλουμινίου, μπορούν να συγκεντρωθούν κάτω και πλάγια της μασχάλης, μια περιοχή που είναι ευάλωτη στον καρκίνο λόγω των αδένων που βρίσκονται εκεί. Τα άλατα αυτά είναι ενδεχόμενο να περάσουν και στον ιστό του μαστού., και συμπεριφέρονται σαν οιστρογόνα μέσα στο σώμα, δηλαδή σαν την ορμόνη που θεωρείται η πιο ένοχη για τον καρκίνο στις γυναίκες. Δεδομένου μάλιστα ότι το αλουμίνιο ανιχνεύθηκε στο υγρό των κύστεων που παρουσιάζονται στο στήθος κάποιων γυναικών, το καθιστά πολύ επικίνδυνο. Η συσσώρευση αλουμινίου στο σώμα δεν σχετίζεται μόνο με τον σχηματισμό καρκινικών όγκων, αλλά και με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επίσης τα συντηρητικά τύπου “parabens” που χρησιμοποιούνται στα ανθιδρωτικά προϊόντα, αν και είναι εγκεκριμένα, έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού, επειδή με τη χρόνια χρήση συσσωρεύονται κοντά στον μαστό. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν χρησιμοποιούμε το αποσμητικό αμέσως μετά το ξύρισμα της μασχάλης, που το δέρμα είναι πιο ευάλωτο και δεν μπορεί να αντισταθεί στην απορρόφηση των ουσιών. Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιούμε αποσμητικά που περιέχουν φυσικά συστατικά.

 

Το αποσμητικό (deodorant) επιτρέπει μεν τη φυσική διαδικασία της εφίδρωσης, καταπολεμά δε την άσχημη μυρωδιά με αντισηπτικές ουσίες που εξαλείφουν τα βακτήρια, το αίτιο δηλαδή της  δυσοσμίας. Τα βασικά ενεργά συστατικά του αποσμητικού είναι αντισηπτικές ουσίες που εμποδίζουν τον βακτηριδιακό πολλαπλασιασμό και είναι κυρίως παράγωγα της φαινόλης, της αιθανόλης και αιθέρια έλαια. Επίσης περιέχει ουσίες που καμουφλάρουν τις μυρωδιές, καθώς και αναστολείς ενζύμων. Το οινόπνευμα που ενδέχεται να περιέχουν, δημιουργεί ξηρότητα στην περιοχή.Τα περισσότερα από τα αποσμητικά συνδυάζουν και τις δύο ιδιότητες: αποσμητικό και ανθιδρωτικό μαζί. Γι αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ανάγνωση των ετικετών. Όλα τα γνωστά αποσμητικά του εμπορίου περιέχουν αλουμίνιο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα. Αποτελεί το δεύτερο σε ποσότητα συστατικό μετά το νερό. Τα δε αποσμητικά σε μορφή σπρέι περιέχουν προωθητικά αέρια όπως βουτάνιο και προπάνιο. Όταν συνδυάζεται το ανθιδρωτικό με το αποσμητικό σε ένα προϊόν, γίνεται συγκέντρωση τοξινών, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει μετάλλαξη κυττάρων στη περιοχή. Τα συμβατικά αποσμητικά και ανθιδρωτικά, περιέχουν εκτός από άλατα αλουμινίου και άλλα συστατικά που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, όπως συντηρητικά που πιθανόν να προκαλούν αλλεργίες.

Τα βιολογικά έχουν διαφορά;

Αντίθετα, στα βιολογικά αποσμητικά, που σέβονται τις σωματικές λειτουργίες και το περιβάλλον, δεν υπάρχουν καθόλου τέτοια στοιχεία. Φυσικά υλικά όπως ορυκτός κρύσταλλος, αλόη και αιθέρια έλαια όπως πορτοκάλι, περγαμόντο, κέδρος, τριαντάφυλλο, χαμομήλι, κίτρο, φασκόμηλο, συνήθως πρωταγωνιστούν στη σύνθεσή τους. Μην αμελείτε