Το Funday διάβασε το “Fables”

 Περπατάς στο δρόμο αμέριμνος. Ένας ψηλός, τριχωτός,  βρωμιάρης τύπος, με ένα μακρύ καφέ παλτό, σε σπρώχνει με αγένεια. Μυρίζει περίεργα. Κάπου τον έχει δει, αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις που. Σε κάποιο όνειρο ίσως; Déjà vu; Τον προσπερνάς και φεύγεις.

 Ο τύπος είναι αστυνομικός. Τον λένε Bigby. Έχει σταλεί να εξιχνιάσει μια δολοφονία. Αυτή της Rose Red. Δεν την έχεις ακούσει τη Rose Red, έτσι; Έχεις ακούσει όμως την αδερφή της: την Χιονάτη. Και ο Bigby; Αυτό είναι χαϊδευτικό. Για αυτούς που ξέρουν, το όνομα του παραμένει … Big Bad Wolf, ο κακός λύκος των παραμυθιών…

 Fables1

Αν απορείτε, η απάντηση λέγεται “Fables”.

Οι ήρωες των παραμυθιών όπως η Σταχτοπούτα, η Ωραία και το Τέρας, ο Πρίγκιπας, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Κακός Λύκος, ο Πινόκιο, η κακιά μάγισσα, ο Τζάκ (της φασολιάς), τα τρία γουρουνάκια και πολλοί άλλοι που στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε τόσο καλά, έφυγαν διωγμένα από τον κόσμο των παραμυθιών, όταν αυτός καταλήφθηκε από ένα κακό δικτάτορα (πασίγνωστο αλλά η ταυτότητα του παραμένει κρυφή για πολλά τεύχη). Στην υπηρεσία του δικτάτορα, η Βασίλισσα του Χιονιού και ο Χάνσελ (ο αδερφός της Γκρέτελ).Τα παραμύθια που ξέφυγαν έχουν πάρει ανθρώπινες μορφές, και ζουν πλέον στη Ν. Υόρκη, σε ένα μέρος της πόλης απομονωμένο με μάγια για να μην τα βλέπουν οι κοινοί άνθρωποι.

Η Χιονάτη διοικεί ουσιαστικά την μικρή τους κοινότητα, κάτω από τις διαταγές του «καλού βασιλιά» Cole, δημάρχου πλέον της κοινότητας. Κάθε λίγο καιρό βρίσκεται με την Σταχτοπούτα και την Ωραία Κοιμωμένη, για να «θάψουν» τον κοινό τους πρώην άντρα, τον Πρίγκιπα των παραμυθιών (Prince Charming). Ναι, ένας ήταν. Στο γραφείο της, έχει μια ιπτάμενη μαιμού, και το κεφάλι του Φράνκεσταιν. Ο κακός λύκος είναι ο Σερίφης της πόλης, και ερωτευμένος μαζί της. Ο Τζάκ πάλι, είναι ένας χαμένος, που καταλήγει μεγαλοπαραγωγός στο Χόλυγουντ(!). Στη Φάρμα των Ζώων, ζουν όλα τα παραμύθια που δεν έχουν ανθρώπινη μορφή, καθώς και η Χρυσομαλλούσα (Goldilocks) που γουστάρει τις αρκούδες.

Το Fables είναι ένα μηνιαίο κόμικ του Bill Willingham που ξεκίνησε το 2002 και εκδίδεται μέχρι σήμερα. Έχει αίμα, σεξ, και αρκετό γέλιο μερικές φορές. Κατά τη διάρκεια του συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι ήρωες των παραμυθιών, σε ρόλους-έκπληξη. Έχει λάβει 16 Eisner Awards και προτείνεται κάθε χρόνο από το 2009 για  Hugo Award for Best Graphic Story. (Δεν ξέρετε τι είναι αυτά; Ούτε και εγώ, αλλά προφανώς είναι σημαντικά!)

Γνωρίστε 10 πολύ cool πρωταγωνιστές

ΧΙΟΝΑΤΗ

1 Show 

Η καλή Χιονάτη είναι βασικά αφιερωμένη στη δουλειά. Τίμια, σκληρή και το ουσιαστικό αφεντικό της κοινότητας των παραμυθιών στην εξορία. Όμορφη πέρα από κάθε προσδοκία, και κρύα, ιδιαιτέρως όταν κάποιος την φλερτάρει.

 

 BIGBY

2 Bigby

Οι λύκοι πουλάνε στα κόμικς. Σκληρός, αδέκαστος, βρωμιάρης, μίγμα Χάμφρευ Μπόγκαρντ και Γούλβερην (ναι, δημιούργησαν τέτοιο πράγμα….). Όταν τσαντίζεται μεταμορφώνεται σε ένα πελώριο λύκο, που είναι ικανός να ξεριζώσει ολόκληρο δάσος με ένα φύσημα. Είναι «σκύλος» στη δουλειά, «μυρίζει» όλους τους εγκληματίες, και είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Χιονάτη.

 

ROSE RED

 3 Rose Red

Η Χιονάτη είχε και αδερφή. Μόνο που από τότε που της πήδηξε τον άντρα (Prince Charming) δεν μιλάνε πια. Τώρα η Rose Red εξαφανίστηκε, και ο Bigby με τη Χιονάτη κάνουν τα πάντα για να τη βρουν.

 

JACK HORNER

 4 Jack2

Ο Τζάκ της φασολιάς. Το Μαύρο Πρόβατο. Χαμένος, ψεύτης, πηδίκουλο, απατεώνας που πουλάει μαγικά φασόλια παντού για λίγα λεφτά. Μόνο που δεν υπάρχουν. Κάποια στιγμή κλέβει πολλά χρήματα και γίνεται μεγαλοπαραγωγός του Χόλυγουντ, γυρίζοντας μια ταινία που κάνει τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μα φαίνεται ερασιτεχνικό βίντεο.

 

KING COLE

 5 King Cole1

Old King Cole” λέει ένα τραγουδάκι, και οι συγγραφείς έδωσαν στον Βασιλιά των Παραμυθιών το όνομα. Πολιτικάντης, ψιλοαδέξιος, με βαθειά σοφία, αλλά χωρίς μυαλό για τα πρακτικά,

 

ΚΥΑΝΟΠΩΓΟΝΑΣ

 6 Bluebeard

Ο Κυανοπώγονας των παραμυθιών ήταν ένας Γάλλος πλούσιος που σκότωνε τις γυναίκες του. Και εδώ το ίδιο κάνει…

 

BOY BLUE

 7. Boy Blue

Οι Έλληνες δεν τον ξέρουμε, είναι μια μικρή ιστορία για ένα παιδάκι που έπαιζε τρομπέτα. Μόνο που ο Boy Blue κρύβει πολλά περισσότερα από αυτό…

 

ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ

 8 Goldilocks

Ψυχάκι. Σκληροπυρηνική Αριστερή επαναστάτρια, με ροπή στο Bestiality.

 

PRINCE CHARMING

9 Prince Charming

Μετά τον Bigby, γουστάρω τον Prince Charming (ακούγεται περίεργο, το ξέρω). O Don Draper συναντά τον Jamie Lannister. Γκομενίζει ασύστολα, έχει κερατώσει όλες του τις γυναίκες, είναι αιωνίως μπατίρης,  αλλά μόλις πιάσει το σπαθί, δεν επιβιώνει ούτε κουνούπι.

 

ΠΙΝΟΚΙΟ

 101

Κορυφαία σκηνή όταν γνωρίζει την νεράιδα που τον μεταμόρφωσε σε αγόρι, και την πλακώνει στις γρήγορες. Μετά από αιώνες που μοιάζει με αγοράκι, αλλά έχοντας τις σεξουαλικές ορμές ενήλικα (και τις επιτυχίες του Κώστα Ευρυπιώτη), έχει απηυδήσει! 

Ο συγγραφέας αυτού του άρθρου, ξεκίνησε να διαβάζει τα 120 τεύχη του πριν από ένα μήνα, και τελείωσε σήμερα το πρωί. (Απέφυγε επιτυχώς το διαζύγιο….). Η σειρά βεβαίως εξακολουθεί να εκδίδεται, οπότε η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Αλλά μπορεί να καταθέσει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά κόμικ που έχει διαβάσει. Η φαντασία καλπάζει, και μας βοηθάει να θυμόμαστε ότι τα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων δεν είναι και τόσο αθώα.