Οδηγός σχολικής συμπεριφοράς για γονείς

Δεν πρέπει μόνο τα παιδιά να προετοιμαστούν για τη νέα σχολική χρονιά. Αρκετοί γονείς χρειάζονται επίσης μαθήματα για το πώς να διαχειριστούν την πολυαναμενόμενη πρώτη μέρα στο σχολείο. Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Sxoleia 590 B1

Προσωπικά ζητήματα

Μην πιάσετε σε μια γωνία τον δάσκαλο για να του πείτε λεπτομέρειες για την προσωπικότητα του παιδιού σας ενώ αυτό βρίσκεται κοντά. Τα παιδιά θα σας ακούσουν και θα βρεθούν σε αμηχανία. Επίσης την πρώτη μέρα του σχολείου οι δάσκαλοι έχουν πολύ δουλειά και άλλους γονείς να συναντήσουν. Επομένως αν έχετε κάτι σημαντικό να του πείτε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του το πείτε γραπτώς.

Σπαραξικάρδιοι αποχαιρετισμοί

Όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, προσπαθήστε να κάνετε σύντομο αποχαιρετισμό. Δεν πειράζει να καθυστερήσετε να φύγετε μέχρι να νιώσει άνετα το παιδί σας αλλά μην δείξετε ότι έχετε αγωνία γιατί θα του το μεταδώσετε. Αν το παιδί σας επιμένει να μείνετε εξηγήστε του ότι «η μαμά θα μείνει για λίγα λεπτά ακόμα». Αν θέλετε πείτε του ότι θα του διαβάσετε ένα σύντομο παραμύθι και μετά θα φύγετε και τηρήστε το.

Πού πήγε;

Από την άλλη, μην φεύγετε απροειδοποίητα από το σχολείο καθώς κάτι τέτοιο τρομάζει πολύ τα παιδιά. Μόλις βρείτε την ευκαιρία, πείτε του ότι φεύγετε. Για παράδειγμα αν εκείνη τη στιγμή ζωγραφίζει, πείτε του ότι ανυπομονείτε να δείτε τη ζωγραφιά μόλις επιστρέψετε.

Χωρίς δικαιολογίες

Οι γονείς πρέπει κι αυτοί να κάνουν τα μαθήματά τους. Οι δάσκαλοι δίνουν μια λίστα με όσα χρειάζεται το παιδί. Μην επικαλείστε δικαιολογίες και αγοράστε τα. Αν το παιδί πάει πρώτη μέρα στο σχολείο με τίποτε άλλο παρά το κολατσιό του, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά είναι πλήρως εξοπλισμένα, θα νιώσει πολύ λιγότερο προετοιμασμένο.

Το κολατσιό

Οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν το παιδί τους να βοηθά στην προετοιμασία του κολατσιού. Επίσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν ότι τα παιδιά τρώνε λιγότερο, για αυτό δεν πρέπει να το παρακάνουν. Αρκετά παιδιά αισθάνονται αποτυχία όταν δεν μπορούν να τελειώσουν το γεύμα τους.

Μην ανακατεύεστε

Αν το παιδί σας τσακώνεται για ένα παιχνίδι με ένα άλλο παιδί, μην προσπαθήσετε να κάνετε τον διαιτητή. Αυτή είναι η δουλειά των δασκάλων. Ομοίως, μην προσπαθήσετε να κάνετε στο παιδί σας νέες φιλίες, συστήνοντάς το στα άλλα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τις δυνατότητές τους και να έχουν αυτοπεποίθηση.

Ο ύπνος τρέφει το παιδί

Εάν είστε χαλαρή όσον αφορά στον ύπνο του παιδιού, καλύτερα να αρχίσετε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα. Τα παιδιά χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου. Εάν το παιδί σας κοιμάται λιγότερο τότε θα επηραστούν και οι επιδόσεις του στο σχολείο. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από εννέα ώρες κάθε βράδυ αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Μην αφήσετε το παιδί σας να φύγει από το σπίτι, φορώντας τα χθεσινά ρούχα, ακόμα κι αν είναι η αγαπημένη του μπλούζα του Spiderman, ακόμη κι αν δεν θέλει να φορέσει τίποτα άλλο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς την προσωπική υγιεινή.

Εκτός σχολείου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καλό θα είναι να ενημερώνετε το δάσκαλο για σημαντικές αλλαγές στο σπίτι, όπως ο θάνατος κάποιου συγκενή ή μια μετακόμιση. Αν το παιδί συμπεριφέρεται παράξενα στο σχολείο, καλό θα είναι ο δάσκαλος να γνωρίζει το λόγο.

Πηγή: glo.msn.com