Γαστρονομική συνάντηση κρητικής παραδοσιακής μαγειρικής

Ladi

Η 5η Γαστρονομική Συνάντηση Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής, θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Πρόκειται για τη συνάντηση της κρητικής παραδοσιακής γαστρονομίας που διεξάγεται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Κρήτη με μεγάλη επιτυχία και φέτος θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Ερμής, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων και την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, καθώς και άλλων τοπικών παραγόντων, φορέων εστίασης και τουρισμού, πολιτιστικών συλλόγων.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με ομιλίες και παρουσίαση λασιθιώτικων προϊόντων όπως σουμάδα, εφτάζυμο, κρασί, μέλι και λάδι από τοπικούς παραγωγούς-μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Επίσης, θα υπάρχουν σε διάφορους χώρους του ξενοδοχείου παράλληλες εκδηλώσεις όπως Έκθεση Τροφίμων και Ποτών.

Krtitiki Mageiriki
Η έκθεση θα περιλαμβάνει παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής με συμμετοχή τοπικών παραγόντων προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική αγορά και να προβληθούν τα πλεονεκτήματα των προϊόντων του νομού Λασιθίου.

Στόχος της 5ης Γαστρονομικής Συνάντησης Κρητικής Παραδοσιακής Μαγειρικής στον Άγιο Νικόλαο, όπως τονίσθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, είναι η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της κρητικής μαγειρικής, καθώς και η προώθηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα: λάδι, κρασί, κρητικό τυρί, ζυμαρικά, κρέας, ψωμί-παξιμάδι, αρωματικά φυτά, σταφίδα, μέλι, κηπευτικά και φρούτα.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων θεωρεί ότι η γαστρονομική μας παράδοση αποτελεί πολιτιστικό και τουριστικό αγαθό και ο ρόλος της είναι καταλυτικός, καθώς μέσα από τις γαστρονομικές συνήθειες κάθε περιοχής προβάλλεται διαρκώς ο βαθμός πολιτισμού και τουριστικής συνείδησης που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Σύμφωνα με τους οργανωτές της συνάντησης, «η κρητική κουζίνα –παραδοσιακή και νεώτερη– αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημά μας και οφείλουμε να την προωθούμε τόσο εντός (π.χ. κρητικό πρωινό στα ξενοδοχεία) όσο και εκτός συνόρων, να την εξελίσσουμε σε κάθε ευκαιρία και να την υπηρετούμε όσο πιο δημιουργικά μπορούμε».

Τέλος, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, όπως ανέφεραν, είναι αρωγός στη σωστή ανάπτυξη και τη διάδοση της κρητικής διατροφής και κουλτούρας. [Πηγή: newsbeast.gr]