Ο Χέλμουτ Νιούτον σοκάρει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Έργα του σπουδαίου ρηξικέλευθου φωτογράφου Χέλμουτ Νιούτον φιλοξενεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί από 13 Νοεμβρίου έως 3 Μαρτίου του 2013. Την σπουδαία αυτή έκθεση επιμελείται η υπεύθυνη των εικαστικών Μαριλένα Β.Καρρά. Το σεξ, το χιούμορ, αλλά και η βία αποτελούν στοιχεία της δουλειάς του.

Helmut Newton

Ο πρωτοποριακός καλλιτέχνης μαζί με τον Ιρβινγκ Πεν, τον Ρίτσαρντ Αβεντον και τον Χερμπ Ριτς, τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της φωτογραφίας μέχρι τη δεκαετία του ’60 , αποτέλεσαν τομή στις φωτογραφίσεις μόδας, προσδίδοντας σε αυτές μία υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική διάσταση, με την υπεροχή της κομψότητας σε συνδυασμό με την πρόκληση και τον σκανδαλισμό.

Ο Χέλμουτ Νιούτον (1920-2004) πολλές φορές σόκαρε με το φωτογραφικό έργο του, δίνοντας την δική του πινελιά στην ομορφιά, τον αισθησιασμό, το χιούμορ και τη βία που ένιωθε ο ίδιος να διέπουν τον κόσμο της μόδας, του χρήματος, και της εξουσίας.

Η διάθεση του να σοκάρει, να προκαλέσει το κοινό μπορεί να ερμηνευτεί κι ως η κριτική του στο χώρο της διαφήμισης, και της εμπορευματοποίησης. Ανοίγει την οδό επίκρισης στην εκμετάλλευση του γυναικείου γυμνού, στον βωμό του άκρατου καταναλωτισμού και της αμαύρωσης του κοινού.

Helmut Newton

«Ορισμένοι φωτογράφοι κάνουν τέχνη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς… Εγώ είμαι απλώς ένας μισθωμένος εκτελεστής» έλεγε Χελμουτ Νιούτον.

Ο Νιούτον κατέρριπτε κάθε εμπόδιο, κατάκτησε πλήρως τον κόσμο της φωτογραφίας με την δημιουργία μοναδικών, εκτός ορίων οραμάτων. Δεν δίσταζε να συγκρουστεί με την πρόκληση, και την χυδαίοτητα, απεναντίας τις υιοθετούσε.

Η αναδρομική έκθεση του Χέλμουτ Νιούτον θα περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητές του, όπως είναι -για παράδειγμα- οι σειρές με τους τίτλους A gun for Hire, Fired, Villa d’ Este, Habillé/Déshabillé, Domestic Nudes, καθώς και πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος.

Ανάμεσά στα έργα του και τα περίφημα γυναικεία γυμνά του, τα οποία αποτελούν μία ενότητα που άρχισε να δουλεύει, με διαλείμματα βέβαια, από το 1980 μέχρι το 1993.

Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Helmut Newton Foundation που έχει ως έδρα το Βερολίνο, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες μετά το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στο Χόλιγουν που του στοίχισε τη ζωή ως συνέπεια μίας σοβαρής καρδιακής προσβολής.

Helmut Newton

Στο πλαίσιο της έκθεσης στη Στέγη διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο (με ενεργό συμμετοχή των μαθητών) και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης το οποίο παίρνουν μαζί τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου (για μαθητές Λυκείου προβλέπεται μόνο ξενάγηση), προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν κύριο γνώμονά τους τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τα μέσα Νοεμβρίου 2012 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2013. Ωρες: 10:00-12:00.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00 Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 900 5 800 www.sgt.gr