Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στο μουσείο Ηρακλειδών

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Με αφορμή τον εορτασμό, το Μουσείο Ηρακλειδών οργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του:

p

1. “ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ”

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΛΛΙΑ

Το Παιδικό Εργαστήρι Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Μουσείου Ηρακλειδών, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με ένα αφιέρωμα στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον σπουδαίο Δανό παραμυθά.

Αφηγήσεις, συζητήσεις, ακούσματα κλασσικής μουσικής και θεατρικό παιχνίδι, θα προσφέρουν στα παιδιά την ιδανική ατμόσφαιρα να εμπνευστούν και να ξαναγράψουν τις ιστορίες του πασίγνωστου παραμυθά, αποκτώντας την προσωπική τους συλλογή και δημιουργία.

Hans Chr.Andersen book-kastaniotis

Σκοπός των μαθημάτων είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών, η ανταλλαγή απόψεων μέσα στην ομάδα και η καλλιέργεια της έκφρασης του λόγου, προφορικού και γραπτού. Με αφορμή τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν τις δικές τους ιστορίες ανακαλύπτοντας τον μαγικό κόσμο της έμπνευσης και της δημιουργίας.

 

Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσείου

Πού απευθύνεται: παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Ημερομηνίες: Σάββατο, 30/3, 6/4, 13/4

Ώρες: 11:30 – 13:30

Κόστος Συμμετοχής: 20 € / μάθημα

10 % έκπτωση σε αδέρφια

50% έκπτωση για κατόχους κάρτας ανεργίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30 Μαρτίου 2013: “Η βοσκοπούλα και ο καπνοδοχοκαθαριστής”

“Πάνω από τα κεφάλια τους ένα αληθινό αστέρι έριχνε το φως του, σαν να ήθελε να τους φέγγει το δρόμο. Κι εκείνοι, όλο και πιο πάνω σκαρφάλωναν, όλο και πιο πάνω σερνόντουσαν. Όλο ψηλότερα, όλο ψηλότερα…” Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων “Διαλεχτά παραμύθια”.

6 Απριλίου 2013: “Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα”

“Θαυμάσια!” σκέφτηκε ο αυτοκράτορας. “Να η ευκαιρία ν’ ανακαλύψω ποιοι άντρες στο βασίλειό μου δεν είναι κατάλληλοι για τις θέσεις που κατέχουν, ποιοι οι σοφοί και ποιοι οι βλάκες…” Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων “Διαλεχτά παραμύθια”.

13 Απριλίου 2013: “Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι”

“Ένα βράδυ ξέσπασε μια φοβερή καταιγίδα, οι κεραυνοί λυσσομανούσαν, οι αστραπές καταύγαζαν στο σκοτάδι κι είχαν ανοίξει οι ουρανοί…” Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων “Διαλεχτά παραμύθια”.

 

2. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ddp logo

 

α. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Hasapis book

Την Κυριακή 7 Απριλίου, ώρα 11:30-13:30, το Μουσείο Ηρακλειδών θα προσφέρει στα παιδιά και τους γονείς τους δωρεάν σεμινάριο με θέμα την Παιδική Μαθηματική Λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Χασάπης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή το βιβλίο του “ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, Μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά… και τους γονείς τους”, προτείνει έναν πρωτότυπο τρόπο διδακτικής μεθοδολογίας των μαθηματικών για παιδιά που πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει μεθόδους και τεχνικές μέσω των οποίων μπορεί η μαγειρική να βοηθήσει στην κατανόηση και στην εμπέδωση των μαθηματικών εννοιών. To βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Τα σεμινάρια αυτά θα επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα.

 

 

 

β. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

S

 

Η συνεργάτις του μουσείου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων κυρία Χριστίνα Κόλλια θα πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε σχολεία των Αθηνών προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές για την παιδική λογοτεχνία και τη δημιουργική γραφή αλλά και για να προσφέρει τα βιβλία της στις βιβλιοθήκες των σχολείων.

 

 

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Κα Ελένη Μ. Νομικού (Δευτ. – Παρ. 09:00-13:00)

τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), κιν.: 6947 277 697

email: [email protected]