Αυγά τουρσί -ο μεζές του ούζου!
Να τι τα έκανα εγώ τα κόκκινα αυγά του Πάσχα.
Πολλά υποσχόμενα, τα βραστά αυγά κολυμπούν καρτερικά μέσα στο κρύο μπάνιο τους από ξύδι –μπαλσάμικο και μηλόξυδο-, ελαιόλαδο, σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά.
Κι όταν έρθει η ώρα, μια εβδομάδα μετά, θα τα ψαρέψω ένα ένα, θα φτιάξω ένα ωραίο ποτήρι ούζο με μπόλικα παγάκια, θα ανοίξω την καρέκλα στο μπαλκόνι και θα λιαστώ κλείνοντας τα μάτια.
Και τώρα που ξύπνησα, σας δίνω τη συνταγή. Συντηρούνται για 2 μήνες στο ψυγείο. Το cookbook –από το οποίο προέρχεται ελαφρώς προσαρμοσμένη η συνταγή- προτείνει να ζεστάνουμε το αυγό κάθε φορά που είναι να φάμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
ΥΛΙΚΑ
- 10 βραστά σφιχτά αυγά
- 2 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο –αν έχετε φρέσκο- ή 1 κουτ. γλυκό αποξηραμένο
- 2 δαφνόφυλλα
- Κόκκους πιπεριού, όσους θέλετε
- Κόκκους κόλιανδρου, όσους θέλετε
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Λευκό ξύδι –χρησιμοποίησα μηλόξυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- 1. Βράζετε τα αυγά σφιχτά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- 2. Σε ένα μεγάλο βάζο που να τα χωράει όλα, τα βάζετε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Συμπληρώνετε μέχρι απάνω, να καλυφθούν όλα, με λευκό ξύδι. Κλείνετε καλά με καπάκι και αναποδογυρίζετε μια-δυο φορές το βάζο να ανακατευτούν τα υλικά.
- 3. Αφήνετε το βάζο καλά κλεισμένο στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Αφού μείνει αυτή τη μια εβδομάδα, είναι έτοιμο το τουρσί.
Στην υγειά μας!