Φακές γιαχνί με αρωματικά καρότα και φασκόμηλο

Εναλλακτική, γλυκιά και πολύ νόστιμη πρόταση για τις κοινές φακές χωρίς εξεζητημένα υλικά και μεθόδους μαγειρέματος: γιαχνί.

fakes-giaxni

Το οποίο καλά το αναφέρουμε συχνά κι ακόμη περισσότερο το εφαρμόζουμε στις μαγειρικές μας, αλλά τι στο καλό σημαίνει η λέξη, ε; Εμπειρικά μπορούσα να πω πάνω κάτω τι είναι, αλλά ήθελα ακρίβεια, οπότε έψαξα και τα κιτάπια μου και βρήκα στο Λεξικό της Ελληνικής Κουζίνας από τη Νταϊάνα Κόχυλα:

«Τρόπος μαγειρέματος για κρέας, ψάρι, λαχανικά ή όσπρια όπου τσιγαρίζουμε κρεμμύδια σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κύριο συστατικό και το μαγειρεύουμε όλο μαζί μέσα σε σάλτσα ντομάτας. Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο yahni. Σε ορισμένα μέρη της Ορεινής Πελοποννήσου, κυρίως γύρω από το Αίγιο, συναντάμε και το ασπρογιάχνι, φαγητά –κυρίως κρέατα- τα οποία γιαχνίζονται (μαγειρεύονται με τσιγαρισμένο κρεμμύδι) αλλά δεν περιέχουν ντομάτα».

fakes-giaxni-002

Γιαχνί λοιπόν και στις φακές!

fakes-giaxni-003

Ελαφρώς παραλλαγμένη συνταγή της Μυρσίνης Λαμπράκη, Γαστρονόμος (Φεβρουάριος 2010)

ΥΛΙΚΑ

  • 180 γρ. φακές καθαρισμένες και πλυμένες
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 4-5 σπόροι κόλιανδρου τριμμένοι
  • 4-5 φύλλα ξερό φασκόμηλο
  • 4 μέτρια καρότα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. γλ. καστανή ζάχαρη
  • 250 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας –δεν είχα, έριξα χυμό ντομάτας ~1/2 ποτήρι νερού
  • Αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε τις φακές και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό για 10’. Λίγο πριν τις αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά, τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις αφήνουμε ήσυχες!
  • Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το φασκόμηλο για 2-3’ ώσπου τα υλικά να βγάλουν το άρωμά τους.
  • Ρίχνουμε τα καρότα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7-8’ σε μέτρια φωτιά μέχρι τα καρότα να καραμελώσουν.
  • Ρίχνουμε και τις στραγγισμένες φακές, το ζωμό ή το νερό, τη ντομάτα και λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 25-30’ ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, να απορροφηθούν τα υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
  • Φάτε το χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου με ένα ωραίο κόκκινο κρασί!