Μελένιο χταπόδι με αλκοόλ, ξύδι και μπαχαρικά

Αθάνατο χταποδάκι.

Xtapodi Me Meli 001

Άπειροι τρόποι να το απολαύσω, αλλά μεταξύ μας, αυτός που μου αρέσει περισσότερο είναι ψημένο στα κάρβουνα με λαδορίγανη, με ένα παγωμένο ποτήρι ούζο πάνω στη θάλασσα…

P4110024
Πλοκάμια στον ήλιο!
Dsc00091
Χταπόδια και “γούνες” Μυτιλήνης…

Ξέρω, ξέρω, κάτι έχω πάθει τώρα τελευταία με τις ουζο-καταστάσεις, αλλά τι να κάνω, παραδέχομαι ότι μου αρέσουν πολύ!

Εντωμεταξύ, επειδή κάρβουνα και… θάλασσα δεν διαθέτω, το ρίχνω στην κατσαρόλα να μελώσει σιγά σιγά με όλα του τα ωραία υλικά.

Και που θα πάει, έρχεται και η ώρα του καρβουνιάρικου-ψητού!

Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη (Γαστρονόμος, Νοέμβριος 2008)

 ΥΛΙΚΑ

  • 1 χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκιές
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3-4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • ½ φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • Πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.

2.      Ρίχνουμε και το χταπόδι και προσθέτουμε το κρασί, το ξύδι, το κονιάκ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά –αλάτι δεν βάζουμε γιατί είναι αλμυρό το ίδιο το χταπόδι.

3.      Χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 1 ώρα περίπου –νερό δεν βάζουμε καθόλου γιατί το χταπόδι βγάζει κι αυτό πολλά υγρά.

4.      Όταν το χταπόδι είναι εντελώς μαλακό και η σάλτσα έχει δέσει, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ταιριάζει πολύ με ένα ωραίο πιλάφι.