Μελομακάρονα
Τι κρατάει ο… χιονάνθρωπος; Μελομακάρονα! Μελομακάρονα της μανούλας μου, με συνταγή γραμμένη σε χιλιοκιτρινισμένο χαρτί τετραδίου με τους σχετικούς μαγειρικούς λεκέδες, και που τα φτιάχνω για πρώτη φορά. Ωραία βγήκαν, με έντονη την κανέλλα, το πορτοκάλι και το κονιάκ αλλά όταν τα φτιάχνει η μανούλα, όπως και να το κάνουμε, είναι πάντα τα καλύτερα!
ΥΛΙΚΑ
Για περίπου 40 κομμάτια
- 2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 6 ½ -7 ½ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ ποτήρι του νερού κονιάκ (100 γρ)
- ½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι (100 γρ)
- Το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
Για το μέλωμα
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι νερό
- 1 ½ φλυτζάνι μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C πάνω-κάτω.
- Σε μίξερ χτυπάτε καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, κανέλλα, χυμό και ξύσμα πορτοκάλι και το κονιάκ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη ~10΄
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι –που το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν και τη σόδα- ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθεται. Γι’ αυτό η αναλογία του αλευριού «παίζει».
- Τα πλάθετε μακρόστενα, όσο το μικρό σας δάχτυλο αλλά πλατύτερο και πιέζετε ελαφρώς τις δύο άκρες για να γίνουν σα «βαρκούλες». Τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα με διάστημα μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν και με ένα πιρούνι κάνετε τρύπες σε όλο το μήκος τους.
- Ψήνετε μέχρι να ροδίσουν ~15-20’.
- Φτιάχνετε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού και από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, το αφήνετε να βράσει για άλλα 5’ ξαφρίζοντας τον αφρό που θα δημιουργηθεί.
- Όπως είναι καυτό το σιρόπι, ρίχνετε λίγα-λίγα τα χλιαρά προς κρύα μελομακάρονα (4-5 κομμάτια τη φορά) και τα στριφογυρίζετε στο σιρόπι για ~1’. Το ίδιο κάνετε με όλα τα μελομακάρονα, συντηρώντας πάντα το σιρόπι πολύ ζεστό πάνω στο μάτι.
- Τα βάζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.
- What does the snowman offers you? Melomakarona!
- Melomakarona –a traditional greek cookie with cinnamon, orange, brandy and honey syrup made at Christmas- that my mother bakes since I can remember and now I do, too!
- They are very good as my first try, but needless to say, my mother’s will always be the best!
INGREDIENTS
For about 40 cookies
- 2 cups of olive oil
- 1 cup of sugar
- 6 ½ -7 ½ cups of all purpose flour
- 100 gr brandy
- 100 gr orange juice
- Zest of one orange
- 2 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 1 tsp cinnamon
For the honey syrup
- 1 cup of sugar
- 1 cup of water
- 1 ½ cup of honey
- 1 cinnamon stick
DIRECTIONS
- Preheat the oven at 392ο F
- In a mixer bowl put olive oil, sugar, cinnamon, orange juice and zest and brandy and mix well for about 10’
- Add little by little the flour –which you have mixed with the baking powder and soda- until a soft but non sticky dough is made. That’s why, the quantity of the flour is relevant.
- On a baking sheet, shape and place to a distance from each other, long and narrow cookies, to the shape of your small finger, squeezing a little bit both sides to make a boat-shaped cookie. With a fork, make holes to the surface of each cookie and bake them until they brown about 15-20’
- Make the honey syrup: In a small pan put all the syrup ingredients and from the time it begins to boil, let it boil for 5’ removing the surface shaping foam.
- As the syrup is hot, add 4-5 warm -to cold- cookies and turn them from both sides in the syrup for 1’. Do the same for all the cookies keeping the syrup hot
- Place them straight to a big dish and sprinkle grained walnuts all over