Τυροπιτάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Tiropitakia Me Ladi Kai Giaourti 001

Εύκολα κι ελαφριά τα τυροπιτάκια αυτά, ότι πρέπει για τις ξαφνικές… λιγούρες στο σπίτι ή για τις μόνιμες του γραφείου!

Tiropitakia Me Ladi Kai Giaourti 004

Της Εύης Παπαδοπούλου (Gourmet Ελευθεροτυπίας)

Tiropitakia Me Ladi Kai Giaourti 0021

ΥΛΙΚΑ

Χρησιμοποιήστε το κεσεδάκι από το γιαούρτι ως μεζούρα και για τα υπόλοιπα υλικά

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη
  • 1 κεσεδάκι τριμμένο κίτρινο τυρί (ό,τι θέλετε ή ό,τι έχετε: κασέρι, γκούντα, γραβιέρα…)
  • 2 αβγά +1 ακόμη για το άλειμμα
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με ολικής άλεσης)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι (προαιρετικά, θα έλεγα εγώ)
  • Σουσάμι, μαυροσούσαμο, ηλιόσπορους (προαιρετικά για το πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το ελαιόλαδο.

2.      Μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας πάντα.

3.      Προσθέτουμε και τα τυριά (φέτα, κίτρινα), αφήνουμε να ανακατευτούν λίγο και σβήνουμε το μίξερ.

4.      Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα και μετά με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ξεκούραση 30’.

5.      Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και σε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο πλάθουμε τυροπιτάκια (στρογγυλά ή μακρόστενα μετά το 30λεπτο). Αφήστε λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

6.      Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή ό,τι άλλο.

7.      Ψήνουμε για ~20-30’ μέχρι να ροδίσουν.

You might also like:

Psomotirakia Welsh Rabbit 002
Oυαλλέζικη κρέμα τυριού (Welsh rabbit)
Kritsinia 002
Δύο κριτσίνια για ένα tea party (!): ένα με τυρί και ένα με σουσάμι-μαυροκούκι-χοντρό αλάτι