Τυροπιτάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Εύκολα κι ελαφριά τα τυροπιτάκια αυτά, ότι πρέπει για τις ξαφνικές… λιγούρες στο σπίτι ή για τις μόνιμες του γραφείου! Της Εύης ΠαπαδοπούλουTiropitakia Me Ladi Kai Giaourti 001

ΥΛΙΚΑ

  • Χρησιμοποιήστε το κεσεδάκι από το γιαούρτι ως μεζούρα και για τα υπόλοιπα υλικά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη
  • 1 κεσεδάκι τριμμένο κίτρινο τυρί (ό,τι θέλετε ή ό,τι έχετε: κασέρι, γκούντα, γραβιέρα…)
  • 2 αβγά +1 ακόμη για το άλειμμα
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με ολικής άλεσης)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι (προαιρετικά, θα έλεγα εγώ)
  • Σουσάμι, μαυροσούσαμο, ηλιόσπορους (προαιρετικά για το πασπάλισμα)

Tiropitakia Me Ladi Kai Giaourti 004

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το ελαιόλαδο.
  • Μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας πάντα.
  • Προσθέτουμε και τα τυριά (φέτα, κίτρινα), αφήνουμε να ανακατευτούν λίγο και σβήνουμε το μίξερ.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα και μετά με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ξεκούραση 30’.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και σε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο πλάθουμε τυροπιτάκια (στρογγυλά ή μακρόστενα μετά το 30λεπτο). Αφήστε λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
  • Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή ό,τι άλλο.
  • Ψήνουμε για ~20-30’ μέχρι να ροδίσουν.

Tiropitakia Me Ladi Kai Giaourti 0021