Τυροπιτάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι
Εύκολα κι ελαφριά τα τυροπιτάκια αυτά, ότι πρέπει για τις ξαφνικές… λιγούρες στο σπίτι ή για τις μόνιμες του γραφείου!
Της Εύης Παπαδοπούλου (Gourmet Ελευθεροτυπίας)
ΥΛΙΚΑ
Χρησιμοποιήστε το κεσεδάκι από το γιαούρτι ως μεζούρα και για τα υπόλοιπα υλικά
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
- 1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη
- 1 κεσεδάκι τριμμένο κίτρινο τυρί (ό,τι θέλετε ή ό,τι έχετε: κασέρι, γκούντα, γραβιέρα…)
- 2 αβγά +1 ακόμη για το άλειμμα
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με ολικής άλεσης)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι (προαιρετικά, θα έλεγα εγώ)
- Σουσάμι, μαυροσούσαμο, ηλιόσπορους (προαιρετικά για το πασπάλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το ελαιόλαδο.
2. Μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας πάντα.
3. Προσθέτουμε και τα τυριά (φέτα, κίτρινα), αφήνουμε να ανακατευτούν λίγο και σβήνουμε το μίξερ.
4. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα και μετά με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ξεκούραση 30’.
5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και σε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο πλάθουμε τυροπιτάκια (στρογγυλά ή μακρόστενα μετά το 30λεπτο). Αφήστε λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
6. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή ό,τι άλλο.
7. Ψήνουμε για ~20-30’ μέχρι να ροδίσουν.
You might also like: