«Αρχιμάστορας Σόλνες» του Χένρικ Ίψεν στο «ΘΕΑΤΡΟΝ»

Solnesposter f

Ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, γραμμένο το 1892, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά από τις 6 Ιουνίου 2012 στην Αίθουσα Αντιγόνη του «ΘΕΑΤΡΟΝ». Η παράσταση γίνεται με τους θεατές επί σκηνής σε έναν απόλυτα κλειστό σκηνικό χώρο, σαν μαύρο σφραγισμένο κουτί, με ένα λαμπρό σύνολο ηθοποιών.

Ο «Αρχιτέκτονας Σόλνες» πραγματεύεται το δίλημμα της επιλογής ανάμεσα στην ευτυχία και τη φιλοδοξία, τη λαχτάρα αλλά και το φόβο προς τα νιάτα, την αγωνία μιας ολοκληρωμένης ζωής και το άγχος του θανάτου. Ο Σόλνες είναι ένας άνθρωπος αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τα άκρα για να ξαναγεννηθεί, να ορίσει τη μοίρα του αντί να γίνει θύμα της. Βαθιά αυτοβιογραφικό, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας είχε εξομολογηθεί, το έργο είναι ένας ύμνος προς την ελευθερία και την υπέρβαση των δεσμών που μας κρατούν υπόδουλους στις επιλογές μας.

Pict03
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ίψεν έχει φτάσει πια στην ηλικία όπου το ζήτημα της ύπαρξης γίνεται εμμονή. Το έργο παίρνει διαστάσεις εξομολόγησης, καθώς ο ίδιος αρκετά συχνά συστηνόταν ως αρχιμάστορας. Το «χτίσιμο» των έργων του ήταν για εκείνον ο ακρογωνιαίος λίθος της δουλειάς και της ύπαρξής του. Οι ήρωες του έργου του είναι πρόσωπα που συνάντησε στη ζωή του.

Τα στάδια της καριέρας του Σόλνες ως αρχιτέκτονα έχουν συγκριθεί από μελετητές με την εξέλιξη των έργων του Ίψεν ως συγγραφέα. Ο Σόλνες έγινε γνωστός φτιάχνοντας εκκλησίες και καμπαναριά, τόπους λατρείας δηλαδή, ενώ ο Ίψεν γράφοντας τα πρώτα του έργα, άλλα ρομαντικά και άλλα φιλοσοφικά και ιστορικά («Οι μνηστήρες του θρόνου», «Μπραντ»). Ο Σόλνες, στη συνέχεια, αποφάσισε να χτίσει σπίτια για ανθρώπους, ενώ ο Ίψεν πέρασε στο ρεαλισμό και ασχολήθηκε με κοινωνικά έργα («Κουκλόσπιτο», «Έντα Γκάμπλερ»). Τέλος, ο Σόλνες επιθυμούσε, διάσημος πια, να χτίσει ουράνια παλάτια. Ο Ίψεν από τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» και μετά, στα τελευταία του έργα δηλαδή, πέρασε από το ρεαλισμό στο συμβολισμό, με έργα που διατρέχονται από ευρεία οπτική στο μεταφυσικό περιβάλλον της ανθρωπότητας.

Ο Σόλνες είναι από τους πιο φίλαυτους αλλά παράλληλα από τους πιο θαρραλέους ήρωες του Ίψεν. Δε διστάζει να ανοίξει πόλεμο με τον Θεό. Αν και τελικά χάνει εξαιτίας του επηρμένου χαρακτήρα και της υπερβολικής υπερηφάνειας του, η ήττα του είναι κατά κάποιο τρόπο και νίκη: νικάει τον Θεό, αφού δε διστάζει να τολμήσει αυτό που τον τρομάζει περισσότερο.

Pict02

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Αργυρώ Χιώτη

Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Λυκόφως

Παραστάσεις:
Τετάρτη 6 Ιουνίου έως Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:15
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος
Αίθουσα Αντιγόνη (Σκηνή)
Τηλ.: 212 254 0300
Τιμές εισιτηρίων:
  • Κανονικό: 18 ευρώ
  • Φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών: 14 ευρώ

Ώρες λειτουργίας ταμείου στο « ΘΕΑΤΡΟΝ»:
Τρίτη-Παρασκευή: 10:00 – 16:00
Σάββατο: 11:00 – 16:00
Κυριακή: 10:00 – 17:00
(Τις ημέρες των παραστάσεων το ταμείο λειτουργεί έως την έναρξη της παράστασης)


ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

  • «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
  • Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
  • Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460
  • Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300
  • Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου,τηλ. 210 6300023
  • Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου,τηλ. 210 9730006