«Η άλλη αίσθηση» Μια παράσταση εμπνευσμένη από έξι + μία ιστορίες του Γκι ντε Μοπασάν.

«Η άλλη αίσθηση»

Εμπνευσμένο από έξι + μία ιστορίες του Γκι ντε Μοπασάν

h-alli-aisthisi-8

Κείμενο: Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Σύλληψη έργου – θεατρική απόδοση: Φρόσω Λύτρα

Η θεατρική ομάδα naan και η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα παρουσιάζουν το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Η άλλη αίσθηση», εμπνευσμένο από έξι + μία φανταστικές ιστορίες του Γκι ντε Μοπασάν. Το κείμενο υπογράφει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, σε σύλληψη και θεατρική απόδοση της Φρόσως Λύτρα. Η παράσταση θα φιλοξενηθεί από τις 17 Ιανουαρίου 2013 στο Κτήριο 56 του «Ελληνικού Κόσμου».

Το έργο αποτελεί ένα ταξίδι στις αισθήσεις. Ένα ταξίδι που ξεκινά για τον Γκι ντε Μοπασάν, κεντρικό ήρωα της παράστασης,με αφορμή μια φράση του Μοντεσκιέ: «Ένα όργανο αίσθησης περισσότερο, ένα λιγότερο να περιείχε ο οργανισμός μας και θα είχαμε μια εντελώς άλλη αντίληψη του κόσμου»… μια «άλλη αίσθηση» της πραγματικότητας… Μέσα από έξι στάσεις σε έξι φανταστικές-μεταφυσικές ιστορίες, ο ήρωας βιώνει τον τρόμο, τον έρωτα, την υπαρξιακή αγωνία και την τρέλα. Κάθε ιστορία συνδέεται με μία από τις αισθήσεις μας και εκφράζεται μέσα από μια μορφή τέχνης (ζωγραφική, φωτογραφία, θέατρο, γλυπτική, χορός και βίντεο αρτ). Όλες τις ιστορίες τις ενώνει μεταξύ τους μια έβδομη ιστορία, που μας οδηγεί σταδιακά στην ανακάλυψη μιας εντελώς καινούργιας αίσθησης, τελείως ανεξιχνίαστης.

Το σκηνικό της παράστασης αποτελείται από έξι αυτόνομους εικαστικούς χώρους, που συνθέτουν ένα ενιαίο περιβάλλον, όπου αντίστοιχοι παραστατικοί και εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους. Το περιβάλλον αυτό, που δημιουργεί κι επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, αποτελεί το χάρτη του κεντρικού ήρωα Γκι ντε Μοπασάν, αλλά και του ίδιου του θεατή, για να πραγματοποιήσουν μαζί ένα ταξίδι στις αισθήσεις και στις τέχνες.

«Η άλλη αίσθηση», ως εικαστικό θεατρικό δρώμενο, οδηγεί το θεατή από χώρο σε χώρο, για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της παράστασης αλλά και να ανακαλύψει τα κομμάτια του ενιαίου εικαστικού περιβάλλοντος που φαντασιακά αποτελεί το σπίτι-μυαλό του συγγραφέα. Η ομάδα naan διερευνά τη συνύπαρξη όλων των τεχνών μέσα σε μια θεατρική πραγματικότητα, με στόχο τη δημιουργία εικαστικών θεατρικών παραστάσεων.

h-alli-aisthisi

Το κείμενο και το πρόγραμμα της παράστασης κυκλοφορoύν σε βιβλίο από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Οι 6+1 ιστορίες της παράστασης

1. Το μοντέλο – Ζωγραφική – Ακοή

Ένας νεαρός ζωγράφος ερωτεύεται με πάθος το μοντέλο του και μένει μαζί του περίπου ένα χρόνο, όσο διαρκεί δηλαδή και το σαρκικό πάθος του γι’ αυτήν. Μετά από μια τρομερή και αναίτια ρήξη που δημιουργείται μεταξύ τους οι ισορροπίες χάνονται για πάντα και ο ένας γίνεται δέσμιος του άλλου.

2. Η Άγνωστη – Φωτογραφία – Όσφρηση

Ο ήρωας ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια άγνωστη που συναντά στο δρόμο. Ο έρωτας στοιχειώνει ένα ολόκληρο χρόνο τη σκέψη του, μέχρι που τη ξανασυναντά τυχαία στο δρόμο. Της ζητά να τη φωτογραφίσει κι εκείνη δέχεται. Καθώς τη φωτογραφίζει, η γυναίκα γδύνεται και τότε ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τους μεγαλύτερους φόβους του.

3. Ανώφελη ομορφιά – Θέατρο – Γεύση

Η κόμισσα ντε Μασκαρέ είναι τριάντα χρονών και έχει ήδη επτά παιδιά. Όταν γυρίζει από την εξοχή μετά τη γέννα του τελευταίου της παιδιού, ο άντρας της της εκφράζει ακόμη μια φορά τον έρωτα και το θαυμασμό του, με απώτερο σκοπό να την αφήσει και πάλι έγκυο. Εκείνη είναι πλέον αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος σ’ αυτό το μαρτύριο, όπως εκείνη αποκαλεί τις ασταμάτητες εγκυμοσύνες της, κάνοντας τα πάντα για να το καταφέρει…

4. Η οπτασία – Γλυπτική – Αφή

Η ιστορία «Η οπτασία» γεννήθηκε μέσα από τη μεταφυσική διάθεση του συγγραφέα και την άρνησή του απέναντι στο θάνατο. Ο Λου, ένας παλιός φίλος του Μοπασάν ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του, του ζητάει να τον βοηθήσει. Παρακαλεί τον Μοπασάν να πάει στο στοιχειωμένο, όπως αποδεικνύεται, σπίτι του για να πάρει τα γράμματα της γυναίκας του που τα έχει αφήσει εκεί. Όμως, στο σπίτι πραγματοποιείται μια συνάντηση που θα τον στοιχειώσει για πάντα.

5. Η κόμη – Χορός – Όραση

Πρόκειται για την ιστορία μιας μακάβριας ερωτικής παράνοιας «Το παρελθόν με θέλγει, το παρόν με τρομάζει, αφού το μέλλον είναι ο θάνατος!». Μια αόρατη νεκρή γυναίκα οδηγεί πλέον τη ζωή του Μοπασάν. Περνάει τις περισσότερες ώρες του μέσα σε διάφορα καταγώγια και καμπαρέ. Η εμμονή του με αυτή τη γυναίκα θα τον οδηγήσει σιγά σιγά στην τρέλα.

6. Εκείνος – Βίντεο αρτ – Έκτη αίσθηση

«Δε θέλω πια να είμαι μόνος τη νύχτα… γιατί φοβάμαι ολομόναχος, φοβάμαι τον εαυτό μου. Φοβάμαι το φόβο, τη φρικτή αίσθηση του ανεξήγητου τρόμου, τη φρικτή σύγχυση της σκέψης μου». Ο Μωπασάν φαίνεται να έχει κυριευτεί από τις εμμονές του και τις φοβίες του.

Σαν κινηματογραφική σεκάνς από την οποία δε λείπει το υγρό στοιχείο και το σκοτάδι, ο ήρωας περιγράφει ό,τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του, τα γεγονότα που του προκαλούν το φόβο. Πιστεύει ότι το μυαλό του «κατοικείται»… Τα φαντάσματα της σκέψης του παραμένουν αόρατα και βρίσκονται παντού… «παραμένουν γιατί είμαι μόνος, αποκλειστικά και μόνο επειδή είμαι μόνος».

6+1. Το γράμμα ενός τρελού

«…Ξανάρχισα με μανία το γράψιμο…σιγά σιγά όμως άρχισα να χάνω τον έλεγχο …μια μια οι αισθήσεις μου άρχισαν να οξύνονται…».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα

Κείμενο: Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Σύλληψη έργου Θεατρική απόδοση Δραματουργική επεξεργασία: Φρόσω Λύτρα

Σκηνογραφία: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Ειρήνη Τσακίρη

Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μιχαήλ

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Τέλλος

Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Βοηθoί Σκηνοθέτη: Ζέτη Φίτσιου, Φίλιππος Παπαχριστοδούλου

Βοηθοί Σκηνογράφου: Μάρκος Παπουτσάκης, Νεφέλη Ηλιοπούλου

Βοηθός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Αγγελοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Βαγγέλης Δοκός

Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Λαζαρίδης

Εικαστικοί και Παραστατικοί Καλλιτέχνες:

Ζωγράφος: Βασίλης Πέρρος

Φωτογράφος: Τάσσος Βρεττός

Σκηνογράφος: Μανόλης Παντελιδάκης

Σκηνοθέτις: Φρόσω Λύτρα

Γλύπτρια: Έφη Σκαρβελάκη

Χορογράφος:AmaliaBennett

Μουσικός: Γιώργος Πούλιος

Video Artist: Άγγελος Παπαδόπουλος

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Γωγώ Καρτσάνα, Θύμιος Κούκιος, Αννίτα Κούλη, Λήδα Ματσάγγου, Σοφία Μιχαήλ, Φίλιππος Παπαχριστοδούλου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Κώστας Φαλελάκης.Στο ρόλο του Γκι ντε Μοπασάν ο Δημήτρης Γεωργαλάς.

Φωτογραφία:Τάσσος Βρεττός

Φωτογραφίες για Δ. Τύπου και πρόγραμμα και make up artist:Αχιλλέας Χαρίτος

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 16 ευρώ

Φοιτητικό:12 ευρώ

Κάρτα ανέργων / ατέλειες: 5 ευρώ

Έναρξη παραστάσεων: 17 Ιανουαρίου 2013

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Πέμπτη, Κυριακή και Δευτέρα: 20:00

Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

 

Διάρκεια παράστασης:

75 λεπτά

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Kτήριο 56
Είσοδος Γ’ (μέσω οδού «Ελληνικού Κόσμου»)

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλέφωνο 212 254 0300, www.theatron254.gr

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr

Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας

Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210

Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460

Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300

Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023

Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου, τηλ. 210 9730006

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς – Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

914 (Ομόνοια-Πειραιάς – Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας