“Ο Φίλος μου, ο Χίτλερ” του Γιουκίο Μίσσιμα στο Αγγέλων Βήμα

Στο Αγγέλων Βήμα, στις 26 Ιανουαρίου ανεβαίνει το έργο του Γιουκίο Μίσσιμα, Ο Φίλος μου, ο Χίτλερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Φίλος μου, ο Χίτλερ είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για την γέννηση του «αυγού του φιδιού» και την τελική επικράτηση του ναζισμού στη Γερμανία, μια οξυδερκής και σαρδόνια ανατομία των μηχανισμών της ναζιστικής εξουσίας και των πρωταγωνιστών της.

Βερολίνο, 1934: Μια ταραγμένη και ηττημένη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία, μαστίζεται από την ανεργία, τον πληθωρισμό, την φτώχια και την ιδεολογική σύγχυση. Παραστρατιωτικά τάγματα, στρατός, πολιτικοί ηγέτες και κεφάλαιο διαγκωνίζονται για την νομή της εξουσίας. Ο Μίσσιμα επικεντρώνει στις κρίσιμες εβδομάδες πριν από την νύχτα της 30ης Ιουνίου του 1934, δηλ. την νύχτα της μεγάλης σφαγής, που έμεινε στη Ιστορία ως η «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών».

hitler4-booklet-size

Ο Χίτλερ είναι ήδη Καγκελάριος μετά την κατάλυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης από τον ίδιο. Η εξουσία του αμφισβητείται από δικούς του ανθρώπους. Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, ο Χίτλερ δολοφονεί μαζικά παλιούς συντρόφους, συνεργάτες και προσωπικούς του φίλους (εξ ου ο ειρωνικότατος τίτλος του έργου) που τον είχαν ανεβάσει στην εξουσία. Γίνεται ο «Φύρερ», ο απόλυτος μονοκράτορας που σώριασε σε ερείπια την Γερμανία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της καταστροφής.

 

Το έργο εκτυλίσσεται μέσα στην Καγκελαρία. Ο Μίσσιμα με ανελέητο χιούμορ και ειρωνεία παρουσιάζει τους δημιουργούς του Ναζισμού, τον Άντολφ Χίτλερ (Νίκος Νίκας) τον διοικητή των Ταγμάτων Εφόδου, Ερνστ Ρεμ (Κώστας Καζανάς), τον συνδικαλιστή Γκρέγορ Στράσσερ (Βασίλης Ρίσβας) αλλά και τον βιομήχανο Γκούσταβ Κρουπ (Γιάννης Ροζάκης), να επιδίδονται σε μάχες ζωής και θανάτου, μέσα σε ένα κλίμα φόβου, ίντριγκας και πολιτικού καιροσκοπισμού.

Ο Φίλος μου, ο Χίτλερ γράφτηκε το 1968  αλλά μοιάζει σαν να γράφτηκε σήμερα. Ένα σπάνιο και εξαιρετικά επίκαιρο έργο, μιλά για θέματα που αγγίζουν όσο ποτέ άλλοτε τον σημερινό κόσμο.

 

Μετάφραση-Σκηνοθεσία:……………Άσπα Τομπούλη

Σκηνικά-κοστούμια:………………….Τόλης Τατόλας

Ενορχήστρωση τραγουδιών:…………Νίκος Λαβράνος

Συνθέσεις ήχων:………………………Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί:……………………………..Ηλίας Κωνσταντακόπουλος

Επιμέλεια κίνησης:……………………Φώτης Νικολάου

Βοηθός σκηνοθέτη:……………………Βάσια Αργέντη

ΔΙΑΝΟΜΗ

Κομπέρ:…………………………………Μαρλένε Καμίνσκι

Άντολφ Χίτλερ:…………………………Νίκος Νίκας

Ερνστ Ρεμ:………………………………Κώστας Καζανάς

Γκρέγκορ Στράσσερ:……………………Βασίλης Ρίσβας

Γκούσταβ Κρουπ:……………………….Γιάννης Ροζάκης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Σάββατο – Κυριακή στις 20.00

 Δευτέρα – Τρίτη στις 19.00

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 ΕΥΡΩ

 

Λόγω περιορισμένων θέσεων και για δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση, παρακαλούμε επικοινωνήστε για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα

210 5242211 & 210 5242213

 από 11.30 έως 14.30 και από 18.00 έως 22.00

και στο ταμείο του θεάτρου τις ίδιες ώρες εκτός από Σάββατο πρωί

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, Τηλ. 210 5242211 & -213, Fax 210 5242212

[email protected], www.aggelonvima.gr