Αυτός ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής

Συνεχίζεται και φέτος η επέλαση των τουρκικών σειρών στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Ήδη από την εμφάνισή τους στην ελληνική τηλεόραση, τα τουρκικά σίριαλ αντιμετωπίστηκαν από τους επικριτές ως «εισβολή της τουρκικής κουλτούρας και γλώσσας». Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, απαγόρευσε στους βουλευτές του να τα παρακολουθούν, ενώ «απείλησε» ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας την παρέμβαση του ΕΣΡ. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Σίσσυ Αλιγιζάκη, χαρακτήρισε «τουλάχιστον ύποπτο τον «βομβαρδισμό» μας από τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, χωρίς μεταγλώττιση». Αλλά και ο Μίκης Θεωδοράκης, σε ανοικτή επιστολή, έκανε λόγο για «ευτελή προπαγάνδα» των τουρκικών σίριαλ και για «προκλητική» επιλογή των ελληνικών καναλιών να τα προβάλλουν.

105520 Muhtesem Yuzyil1

Το ποτήρι της οργής όμως ξεχείλισε το νέο σίριαλ, που άρχισε να προβάλλεται από τον Antenna, ο «Σουλεϊμάν, ο Μεγαλοπρεπής». Η σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2011 και κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό της γειτονικής χώρας. Ο σεναριογράφος της σειράς Meral Okay είναι από τους διασημότερους και πιο καταξιωμένους στην Τουρκία και θεωρείται κορυφαίος στο είδος του. Στον ρόλο του Σουλεϊμάν ο αγαπητός και ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό Halit Ergenc και στον ρόλο της Αλεξάνδρας (La Rossa/Hurrem) η ταλαντούχα Meryem Uzerli. Παρ’ όλα αυτά κάποιοι τηλεθεατές είχαν εξαγριωθεί για το πώς παρουσιάζονταν τα γεγονότα και είχαν ταχθεί και κατά του πρωταγωνιστή Halit Ergenc, γνωστό στην Ελλάδα από τον ρόλο του Ονουρ στο «Χίλιες και μία νύχτες».  Το σίριαλ αναδείχτηκε ως μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές στη Τουρκία, καθώς απέσπασε σπουδαίες διακρίσεις, όπως: 4 βραβεία Antalya Television, τα αντίστοιχα δηλαδή Emmy Awards, συμπεριλαμβανομένου και του Best Drama 2011.  Στη γειτονική Τουρκία η προβολή της σειράς ξεκίνησε τον Ιανουάριο από το κανάλι Show TV και τα βράδια της Τετάρτης τα μηχανάκια τηλεθέασης χτυπούσαν κόκκινο όχι μόνο από φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και από αμετανόητους πολέμιους, οι οποίοι παρακολουθούσαν «σημειώνοντας» τα… δυτικότροπα πρότυπα της σειράς και στη συνέχεια προχωρούσαν σε καταγγελίες (πάνω από 165.000 μέχρι σήμερα) στο Τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Αυτές είναι οι ήρεμες αντιδράσεις τους, καθώς έγιναν οργισμένες διαδηλώσεις, γιουχαΐσματα, αλλά και «καταιγισμός» από αβγά κατά του τηλεοπτικού σταθμού που προβάλλει τη σειρά. Ο «Μεγαλοπρεπής αιώνας» είναι μια σειρά που… δεν κρύβει τον πλούτο της, καθώς οι ηθοποιοί της φορούν κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ έχει όλα τα συστατικά μιας τηλεοπτικής υπερπαραγωγής: έναν μεγαλοπρεπή σουλτάνο, μια χριστιανή και μια αυτοκρατορία.

Στο διαδίκτυο δημοσιεύτηκε μια αίτηση που καλεί τους πολίτες να την υπογράψουν προκειμένου να αποσυρθεί «ο νεοθωμανικός Σουλεϊμάν», καθώς το εν λόγω σίριαλ παρουσιάζει «έναν σφαγέα του ελληνικού και των λοιπών βαλκανικών λαών ως ήρωα, στην ελληνική τηλεόραση».

Souleiman2 494x320

Ποίος ήταν όμως πραγματικά ο «Σουλεϊμάν, ο Μεγαλοπρεπής»;

Ο Σουλεϊμάν υπήρξε ένας από τους σκληρούς και αδίστακτους, διώκτες του Ελληνισμού, κατέλαβε την Ρόδο σφάγιασε και εξανδραπόδισε τον λαό της Κέρκυρας, μαζί δε με τον Σελίμ Α΄, τον οποίον διαδέχτηκε, ήταν ένας από τους οργανωτές των μεγάλων εκστρατειών του παιδομαζώματος.

Ένας μάλιστα από τους καρπούς αυτού του παιδομαζώματος, ήταν ο περίφημος βεζίρης του, ο Ιμπραήμ πασάς, γιος ελληνορθόδοξης οικογένειας από την Πάργα, στενός φίλος του Σουλεϊμάν. Σύμφωνα με τον μεγάλο Οθωμανό ιστορικό, Lord Kinross, ο Ιμπραήμ ήταν ο μεγάλος εραστής του Σουλεϊμάν με τον οποίο… συχνά μοιράζονταν την αυτοκρατορική κλίνη προς μεγάλη ζήλια και φθόνο της σουλτάνας Χιουριέμ, η οποία τελικά κατάφερε και τον εξόντωσε.

1

Η ελληνική wikipedia αναφέρει:

Ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής (τουρκ.: Kanuni Sultan Süleyman, Οθ. τουρκ: سليمان‎) (1493 – 1566), ήταν ο δέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 ως το 1566. Από τους Τούρκους αναφέρεται ως Σουλεϊμάν Α΄ ο «Κανουνί» (Νομοθέτης). Κατά την βασιλεία του η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της. Υπήρξε ο επιφανέστερος των σουλτάνων.

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα στις 6 Νοεμβρίου 1494. Σε ηλικία 7 ετών σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη μαθηματικά, ιστορία, λογοτεχνία, θεολογία και στρατιωτικές τεχνικές. Σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής οθωμανικών επαρχιών. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Σελίμ Α΄, το 1520 και αναδείχτηκε άριστος στρατηγός, νομοθέτης, κυβερνήτης εξαίρετος και προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών. Υπήρξε ο πρώτος και τελευταίος σουλτάνος που ανέβασε στο θρόνο μια χριστιανή δούλη, την πανέμορφη Ρωξελάνη, η οποία πήρε το όνομα Χουρέμ. Μαζί της έκανε πέντε παιδιά: τον Μωάμεθ, τον Σελίμ, τον Βαγαζίτ, τον Τζιχανγκίρ και την Μιχριμάχ.

Ανέλαβε μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών, ξεκινώντας με την κατάληψη του Βελιγραδίου το 1521. Το 1522 κατέλαβε τη Ρόδο και επέτρεψε στους Ιωαννίτες ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί και να εγκατασταθούν στη Μάλτα, την οποία απέτυχε να καταλάβει μετά από μακρά πολιορκία (18 Μαΐου-8 Σεπτεμβρίου 1565). Από το 1521 μέχρι το 1556 τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Ουγγαρία, την Τρανσυλβανία, τη Σλοβενία, τη Μολδαβία στην Ευρώπη, το Κουρδιστάν, τη Μεσοποταμία, τη Γεωργία στην Ασία, την Τριπολίτιδα, την Τύνιδα και το Αλγέρι στην Αφρική, ενώ ο στόλος του κυριαρχούσε με επικεφαλής τον αρχιπειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στις 29 Αυγούστου 1526 νίκησε το Λουδοβίκο Β΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μοχάτς, κατέλαβε μέρος της Ουγγαρίας και αναγνώρισε ως βασιλιά της τον υποτελή του Ιωάννη Ζαπόλσκι της Τρανσυλβανίας. Καθώς ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε΄ και ο αδερφός του, αρχιδούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος ανακατέλαβαν την Ουγγαρία, ο Σουλεϊμάν εισέβαλε δύο φορές στην Αυστρία, το 1529 και το 1532 και προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει τη Βιέννη, πολιορκώντας την το 1529. Η αποτυχημένη αυτή απόπειρα θεωρείται ότι σηματοδοτεί το τέλος των επεκτατικών πολέμων των Οθωμανών προς τη Δυτική Ευρώπη.

Το Σουλεϊμανιέ Τζαμί (Κωνσταντινούπολη) από τη “γέφυρα του Γαλατά”, στον Κεράτιο Κόλπο. Επί των ημερών του συνάφθηκαν οι πρώτες διπλωματικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Προς τους χριστιανούς υπήρξε σχετικά ανεκτικός, τους παραχώρησε πολλά προνόμια και χρησιμοποίησε Έλληνες σε δημόσιες θέσεις. Διακρίθηκε για τη συνετή διοίκησή του, υπήρξε προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ υπήρξε μεγάλος νομοθέτης και ποιητής του Ισλάμ.

Πέθανε το 1566 από αποπληξία, κατά την έναρξη νέας εκστρατείας κατά της Ουγγαρίας. Τάφηκε σε οκταγωνικό μαυσωλείο, στο Σουλεϊμανιέ Τζαμί (στο νοτιοανατολικό περίβολο).