Αισιοδοξία – Το καλύτερο “φάρμακο”

5611663

5611663

Δεν θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια, ούτε Ηράκλεια δύναμη χαρακτήρα, για να δει ο καθένας το ποτήρι της ζωής του αρχικά ως μισογεμάτο και όχι ως μισοάδειο. Συνήθως στην ζωή δεν παίρνουμε αυτό που μας αξίζει, αλλά αυτό που προσδοκούμε. Μερικοί από εμάς, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις παραμένουμε αισιόδοξοι. Αυτό δεν μπορούν να το καταφέρουν όλοι, δυστυχώς. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις έρευνες η κατάθλιψη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε σημείο μάλιστα ανησυχητικό. Ο λόγος είναι σχετικά απλός: Ανησυχία για το μέλλον, αίσθηση εγκλωβισμού σε δυσχερή κατάσταση, αίσθηση κενού. Οι απαισιόδοξοι είναι εκείνοι που είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και κρύβουν το πρόβλημα τους «φορώντας» την μάσκα του ρεαλιστή. Βλέπουν τα πάντα μέσα από «μαύρα γυαλιά», δηλαδή παραμορφωμένα, απαισιόδοξα και διαστρεβλωμένα.

Βλέπω ανθρώπους να “χάνονται” ακόμα και από μια ερωτική απογοήτευση, άλλους να τους κατατρώει το οικονομικό ή το εργασιακό στρες, άλλους οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές ή στις οικογενειακές σχέσεις και άλλα προβλήματα που ναι μεν γι’ αυτούς είναι σημαντικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι σημαντικότερα από την ίδια τη ζωή.

Κι όμως, την προσωπική μας ευτυχία μπορούμε να την προβλέψουμε και να την φτιάξουμε όπως την θέλουμε εμείς… Πώς; Με το να καλλιεργήσουμε την ελπίδα! Με το να ρίξουμε λίγο φως στην «μαύρη» πραγματικότητα και με το να αντισταθούμε στις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν σε εγκατάλειψη και παραίτηση!

Πώς θα το κάνουμε αυτό;

1. Μην απαιτούμε πολλά από εμάς και από τους άλλους. Κανείς δεν είναι τέλειος και η τελειότητα είναι ανέφικτη! Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, χωρίς να βάζουμε υπερβολικά υψηλούς στόχους που σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ούτε εμείς αλλά ούτε κι οι άλλοι. Μικροί, πραγματοποιήσιμοι στόχοι μας δίνουν θετική ανάδραση, μας κάνουν να νιώθουμε καλά και αισιόδοξα για εμάς και για το μέλλον μας.

2. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν και στους καλύτερους ανθρώπους. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Δεν ζούμε μόνο με τα καλά, αλλά και με τα άσχημα και απροσδόκητα. Όταν αυτά συμβαίνουν δεν χρειάζεται να τα βάζουμε με την «κακή μας μοίρα» που μας τα έφερε, αλλά να τα καλωσορίσουμε σαν εμπειρία και να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα θα βγούμε πιο δυνατοί αλλά και πιο έμπειροι και πιο καλά προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά.

3. Η Αισιοδοξία βοηθάει και στην Επιτυχία. Ένας θετικός άνθρωπος είναι πιο πιθανό να πετύχει τους στόχους του από έναν πεσιμιστή. Κι αυτό γιατί ο αισιόδοξος βλέπει τις καταστάσεις με πιο χαλαρή διάθεση, λιγότερη πίεση και είναι έτοιμος για όλα, σε αντίθεση με τον πεσιμιστή που στην πρώτη αναποδιά καταρρέει και αποφεύγει την επανάληψη της προσπάθειας.

Μην αποδέχεστε την αποτυχία. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να χάνεται το κουράγιο. Απεναντίας. Αμφισβητείστε την αποτυχία και σε κάθε περίπτωση αποφύγετε την καταστροφολογία. Βρείτε τις εναλλακτικές λύσεις. ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Επαναπροσδιορίστε τους στόχους σας και αναπροσαρμόστε τα σχέδια σας με αισιοδοξία. Δημιουργείστε εσείς τις συνθήκες της ζωής σας.