Αντικατέστησε τη σουίτα της Adobe με δωρεάν ή φτηνό λογισμικό

Η Adobe Creative Suite είναι ένα από τα καλύτερα πακέτα λογισμικού για τους επαγγελματίες, αλλά δυστυχώς είναι απαγορευτικά ακριβή για τους περισσότερους ανθρώπους, με τιμή που ξεκινάει από τα $1.299 περιλαμβάνει το Photshop, Illustrator και InDesign και φτάνει τα $2.599 για το πλήρες πακέτο Master Collection. Εάν δεν μπορείτε να διαθέσετε τα χρήματα αυτά, μπορείτε ακόμα να βρείτε δωρεάν ή αρκετά φθηνά προγράμματα που παρέχουν παρόμοιες ευκολίες. Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας βοηθήσω να επιλέξετε τα καλύτερα από αυτά και να φτιάξετε τη δική σας δημιουργική σουίτα.

creative-suite

Με το ελεύθερο λογισμικό δεν μπορείτε να έχετε ακριβώς τις ίδιες ευκολίες ή την ίδια λειτουργικότητα που σας παρέχει η σουίτα της Adobe αλλά τo λογισμικό που σας προτείνω πλησιάζει αρκετά κοντά. Είτε είστε φοιτητής που θέλει να δοκιμάσει μια πρώτη βουτιά στα νερά του σχεδιασμού και της δημιουργίας, ή είστε απλώς ένας ερασιτέχνης που δεν χρειάζεται όλες τις επιπλέον ευκολίες που προσφέρει η Adobe τότε το ελεύθερο λογισμικό προσφέρει αρκετά για τους περισσότερους από εσάς.

Σημείωση: Οι χρήστες του Mac OS X Mountain Lion για να μπορείται να εκτελέσετε όλα τα παρακάτω προγράμματα θα χρειαστεί να κατεβάσετε το X Quartz μιας και η Apple σταμάτησε να υποστηρίζει το X11 στο Mountain Lion.

Καλύτερο λογισμικό αντικατάστασης του Photoshop: GIMP

gimp

Όταν θέλετε να αντικαταστήσετε το Photoshop, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το GIMP. Το GIMP στις παλιότερες εκδόσεις ήταν πάντα λίγο δύσχρηστο, αλλά η πρόσφατη ενημέρωση στην έκδοση 2,8 έχει να παρουσιάσει ένα πολύ πιο εύχρηστο περιβάλλον εργασίας. Στη πραγματικά τεράστια λίστα με τις αναβαθμίσεις που έγιναν στη τελευταία έκδοση η πιο σημαντική είναι ένα νέο παράθυρο εργασίας που ουσιαστικά μιμείται τις καρτέλες (tabs) του Photoshop και το καθιστά πολύ πιο εύκολο στη χρήση. Το GIMP έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, και τώρα πια αποτελεί ένα σοβαρό αντικαταστάτη του Photoshop και το πιο βασικό είναι δωρεάν.

Εναλλακτικές επιλογές: Pixlr Editor (Windows), Paint.NET (Windows), Irfanview (Windows) or Pixelmator (Mac, $14.99).

Καλύτερο λογισμικό αντικατάστασης του InDesign: Scribus

Scribus

Το InDesign είναι το λογισμικό εκδόσεων της Adobe και αποτελεί το πρότυπο για τη σελιδοποίηση περιοδικού και εφημερίδας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Scribus είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα που κάνει και το InDesign. Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο ή να μην παρέχει ένα καλοσχεδιασμένο περιβάλλον εργασίας σαν το InDesign, αλλά κάνει τη δουλειά του. Το Scribus κάνει τα πράγματα λίγο διαφορετικά από ό, τι το InDesign, γι ‘αυτό είναι απαραίτητο να διαβάσετε πρώτα αυτό τον οδηγό γρήγορης εκκίνησης για να ξεκινήσετε ειδικά εάν είστε εξοικειωμένοι με το InDesign ή το Quark. Εάν αυτό που θέλετε είναι να ετοιμάσετε ένα μικρό φυλλάδιο ή ακόμη και ένα μικρό βιβλίο, το Scribus είναι υπεραρκετό και λειτουργεί εκπληκτικά καλά. Εκεί που δεν κάνει πολύ καλή δουλειά είναι στο χειρισμό μεγάλου αριθμού εικόνων, και δεν προσφέρει πολλές επιλογές στη μορφοποίηση της διάταξης. Εάν δεν είστε υπεύθυνος για την έκδοση κάποιο μεγάλου περιοδικού ή μιας καθημερινής εφημερίδας τότε το Scribus είναι μια πολύ καλή δωρεάν εναλλακτική λύση και θα κάνει τη δουλεία του για τους περισσότερους ανθρώπους.

Φυσικά, αν αυτό που θέλετε είναι μόνο να ετοιμάσετε ένα απλό ebook έχετε μερικές άλλες πολύ καλές επιλογές, όπως το Sigil, και Calibre. Κανένα από τα δύο δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε χαρακτηριστικά, αλλά εάν αυτό που χρειάζεστε είναι ένα πρόγραμμα για να σχεδιάσετε και να δημοσιεύσετε ένα απλό ebook (ή PDF), και τα δύο είναι δωρεάν επιλογές ικανά να μορφοποιήσουν κείμενο και απλή διάταξη.

Εναλλακτικές επιλογές: Serif PagePlus Starter Edition (Windows), iStudio Publisher (Mac, $17.99), Swiftpublisher (Mac, $19.99).

Καλύτερο λογισμικό αντικατάστασης του Illustrator: Inkscape

Inkscape

Το Illustrator είναι το πιο διάσημο λογισμικό για διανυσματικά γραφικά και η επιλογή των περισσοτέρων επαγγελματιών. Τα διανυσματικά γραφικά βασίζονται σε μαθηματικές εξισώσεις αντί για πραγματική εικόνα, έτσι ώστε να μπορεί να αποκτήσουν οποιοδήποτε μέγεθος και τα καθιστά ιδανικά για εκτύπωση. Δεν ακούγεται τόσο περίπλοκο, αλλά η αλήθεια είναι πως πολύ λίγα προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να αναπαράγουν πραγματικά αυτό που κάνει τόσο καλά το Illustrator. Το πιο κοντινό είναι το Inkscape, ένα open-source πρόγραμμα που κάνει σχεδόν ότι και το Illustrator. Το Inkscape μπορεί να διαχειριστεί πρότυπα διανυσματικά γραφικά πολύ καλά, και μια γρήγορη ματιά στο Inkscape Tutorials Blog θα σας δείξει πολλές από τις δυνατότητες του. Αν ο κύριος στόχος σας είναι να κάνετε εικονίδια, λογότυπα, ή ακόμα και μια διαφημιστική καταχώριση το Inkscape μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με το Illustrator.

Εναλλακτικές επιλογές: OpenOffice Draw (Windows, Mac, and Linux), DrawPlus (Windows), XaraExtreme (Linux), or Torapp (Chrome), iDraw (Mac, $24.99), Sketch (Mac, $49.99).

Καλύτερο λογισμικό αντικατάστασης του Premiere: Lightworks ή VideoLAN Movie Creator

vlmc-windows

Tο Premiere είναι ίσως το καλύτερο λογισμικό επεξεργασίας βίντεο, και ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα για αντικατάσταση. Εάν απλά χρειάζεστε να επεξεργαστείτε μερικά βίντεο που τραβήξατε με τη βιντεοκάμερες ή το κινητό σας, το Movie Creator VideoLAN, παρόλο που είναι ακόμα σε έκδοση άλφα, τα καταφέρνει μια χαρά. Μπορεί να χειριστεί μια σειρά από φορμάτ βίντεο, προσφέρει βασική επεξεργασία, μια μικρή συλλογή από εφέ, και πολλά άλλα. Δεν φτάνει με τίποτα τις απίστευτες ευκολίες και εφέ που παρέχει το Premiere αλλά αν το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι κάποια απλή επεξεργασία, ή να προσθέσετε μουσική στα βίντεο σας τότε το VideoLAN Movie Creator θα κάνει τη δουλειά.

Οι χρήστες των Windows μπορούν εκτός από το παραπάνω να επιλέξουν και το Lightworks. Η δωρεάν έκδοση σας επιτρέπει να κάνετε μια πολύ βασική επεξεργασία, και αν αποφασίσετε να κάνετε αναβάθμιση στην πλήρη έκδοση, κοστίζει μόνο $ 60.

Ωστόσο, εάν είστε σε Linux, έχετε πολύ καλύτερες επιλογές. Τα Kdenlive, PiTiVi, και OpenShot είναι πολύ κοντά σε ευκολίες με τα εμπορικά λογισμικά επεξεργασίας βίντεο και είναι εντελώς δωρεάν.

Εναλλακτικές επιλογές: Sony Movie Studio (Mac, $44,95), Avidemux (Windows, Mac, Linux), Magistro (web), iMovie (Mac, $14.99), or Screenflow (Mac, $100), ZS4 Video Editor (Windows, Mac, Linux).

Καλύτερο λογισμικό αντικατάστασης του Dreamweaver: KompoZer

screenshot_homepage

What You See Is What You Get (WYSIWYG) λογισμικό για την κατασκευή δικτυακών τόπων θα βρείτε αρκετά, αλλά λίγα είναι αυτά που παρέχουν το σύνολο των εργαλείων που περιλαμβάνονται στο Dreamweaver. Το Dreamweaver λειτουργεί τόσο ως ένα πρόγραμμα επεξεργασίας WYSIWYG αλλά και ως διαχειριστής ιστοσελίδων, δυστυχώς δεν πρόκειται να βρείτε μια δωρεάν εναλλακτική λύση που να κάνει και τα δύο. Ωστόσο, το KompoZer φτάνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις δυνατότητες του Dreamweaver, ενώ εξακολουθεί να είναι απλό στη χρήση. Ως ένα εργαλείο συγγραφής ιστοσελίδων που δεν απαιτεί από εσάς να μάθετε HTML, είναι εύκολο να το συνηθίσετε, και μπορείτε να σχεδιάσετε μια βασική ιστοσελίδα μέσα σε λίγα λεπτά. Η προσθήκη των add-ons θα σας βοηθήσει αρκετά και θα σας δώσει πολλές παραπάνω δυνατότητες. Το KompoZer είναι λίγο ξεπερασμένο (η τελευταία ενημέρωση έγινε το 2010), αλλά μπορεί να χειριστεί ακόμα βασικό CSS και HTML.

Εναλλακτικές επιλογές: SeaMonkey (Mac), Aptana Studio 3 (Windows, Mac, Linux), BlueGriffon (Windows, Mac, Linux), or Amaya (Windows, Mac, Linux), Flux (Mac, $75), Espresso (Mac, $75)

Καλύτερο λογισμικό αντικατάστασης του After Effects: Blender ή Wax

waxscrn

Το After Effects, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα λογισμικό για ειδικά εφέ, και post-production επεξεργασία βίντεο. Είναι επίσης μία από τις φθηνότερες επιλογές μιας και παρόμοιο επαγγελματικό λογισμικό φτάνει τα $4000. Δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστα δωρεάν προγράμματα που θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν. Το πιο κοντινό είναι το Wax για τα Windows. Είναι λίγο παλιό, αλλά είναι μία από τις λίγες δωρεάν επιλογές που μπορεί να χειριστεί βίντεο compositing, ειδικά εφέ, και παρέχει μια ευρεία επιλογή των plugins. Εναλλακτικά, το Blender είναι ένα cross-platform εργαλείο που προορίζονταν για 3D σχεδιασμό που μπορεί να χειριστεί βίντεο compositing. Δεν είναι σχεδιασμένο για τέτοιες εργασίες αλλά για μερικά πολύ βασικά εφέ κάνει τη δουλειά του. Αξίζει να ρίξετε μια ματία στο BlenderGuru όπου θα βρείτε μια τεράστια λίστα με tutorials.

Εναλλακτικές επιλογές: Jahshaka, Motion 5 (Mac, $49.99).

Καλύτερο λογισμικό αντικατάστασης του Flash: Διάφορα Εργαλεία

stencyl

Το Flash είναι το δυσκολότερο να αντικατασταθεί με δωρεάν λογισμικό. Ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε υπάρχουν διάφορες επιλογές. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Flash για να δημιουργήσετε 2D animation, το Synfig Studio είναι η καλύτερη επιλογή σας. Το Synfig Studio μπορεί να κάνει ότι και το Flash με κινούμενα σχέδια. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να εξάγετε τα κινούμενα σχέδια σας στην τυποποιημένη μορφή Flash SWF, αλλά ως ένα εργαλείο μάθησης θα σας φανεί χρήσιμο. Αν πάλι σας ενδιαφέρει ο προγραμματισμός σε ActionScript το Flash Developer είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα κωδικοποίησης που έχει κατασκευαστεί ειδικά για ActionScript. Θα σας φανεί λίγο δύσκολο να ξεκινήσετε, αλλά μόλις του πάρετε τον αέρα θα δείτε πως το Flash Developer μπορεί να χειριστεί όλο τον κώδικα που μπορεί και το Flash. Τέλος, αν τα Flash παιχνίδια είναι αυτό που θέλετε να φτιάξετε τότε το Stencyl είναι η επιλογή. Το Stencyl είναι ένα φανταστικό δωρεάν εργαλείο για τους εκκολαπτόμενους προγραμματιστές παιχνιδιών. Τα Tutorials θα σας οδηγήσουν σε κάθε πτυχή που πρέπει να ξέρετε, και η οπτική σχεδίαση μιμείται πολλά από αυτά που θα βρείτε στο Flash. Το καλύτερο με το Stencyl έιναι ότι η ανάπτυξη των παιχνιδιών είναι εξ ολοκλήρου οπτική, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να γράψετε ούτε μια γραμμή κώδικα, και όταν έχετε έτοιμο το παιχνιδάκι σας, μπορείτε να το εξαγάγετε αμέσως φια συσκευές iOS ( σύντομα θα υποστηρίζει και Android).

Εναλλακτικές επιλογές: Hype (Mac-based HTML5 Editor, $49.99), Microsoft Silverlight (Windows, Mac), Vectorian (Windows), Awesome Animator (Windows), Ajax Animator (browser).