Ποιοι σταθμοί θα εκπέμψουν ψηφιακά στην Αττική

Digeaantennas 480

Όλοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα εκπέμπουν μαζί ψηφιακά από τις 20 Ιουλίου 2012, στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στις 20 Ιουλίου, το σήμα των εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας σταθμών από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού θα είναι μόνο ψηφιακό, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, και εκπληρώνοντας όρο του Μνημονίου 2(!) θα σταματήσει η αναλογική μετάδοση. Για τη λήψη του επίγειου ψηφιακού σήματος είναι απαραίτητη είτε η απόκτηση ψηφιακού δέκτη, είτε η κατοχή (ή απόκτηση) τηλεοπτικής συσκευής, με σύστημα κωδικοποίησης MPEG-4.

 

Στο εγχείρημα αυτό θα συμμετέχουν όλοι οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί που είναι στη Digea (Mega, ANT1, STAR, Alpha, Σκάι, Μακεδονία TV), αλλά και οι περιφερειακοί. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν οι υπηρεσιακοί υπουργοί , Υποδομών, Σίμος Σιμόπουλος και Επικρατείας, Αντώνης Αργυρός, στο Κέντρο Εκπομπής Υμηττού μεταφέρονται οι σταθμοί που εκπέμπουν στους διαύλους, 54 και 65. Στη νέα ψηφιακή συχνότητα 54 θα εκπέμπουν οι σταθμοί , Extra, Attica, High και Nickelodeon στην 65 οι, Blue Sky, Kontra, ΤΗΛΕΑΣΤΥ και Channel 9. Επιπλέον στη συχνότητα 63 με απόφαση του ΕΣΡ, μαζί με τους MAD, MTV, 0-6, Sport TV εντάσσονται και οι σταθμοί Sunny Channel και Shop TV/Body in Balance μετά από σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία, αν και με τον αρχικό σχεδιασμό οι περιφερειακοί σταθμοί θα εξέπεμπαν μόνο από το Κέντρο Εκπομπής Αίγινας, οπότε είναι κερδισμένοι. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς να έχουν χορηγηθεί άδειες, αφού σύμφωνα με το σχέδιο της Τρόικα, πρώτα θα ολοκληρωθεί η απόδοση του ψηφιακού μερίσματος και τη διακοπής του αναλογικού σήματος και μετά το ΕΣΡ θα χορηγήσει άδειες.

Η ΕΡΤ θα παραμένει προσωρινά εκτός μετάβασης από το Κέντρο Εκπομπής Υμηττού στην Αττική μέχρι να ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από τις 17 Αυγούστου και μετά όμως θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά και τα προγράμματα της ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 και Βουλή). Η nova έχει ήδη κάνει μόνη της, τη μετάβαση στο επίγειο σήμα, εκπέμποντας μόνο ψηφιακά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

πηγή: media-industry