Οι 10 κανόνες για τη πρόσληψη σωστού προσωπικού

Οι 10 κανόνες για τη πρόσληψη σωστού προσωπικούΟι ανθρώπινοι πόροι είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη. Άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι μπορεί να οδηγήσουν μια εταιρία στην κορυφή ή αντίθετα να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτές είναι 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού:

  1. Περιγράψτε αναλυτικά τη θέση εργασίας.  Τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες, οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα στην περιγραφή της θέσης. Εκτός του ότι θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι είναι αυτό που ψάχνετε, σκεφτείτε ότι υπάρχουν και δεκάδες υποψήφιοι που αυτή την περίοδο έχουν δημοσιεύσει την αναζήτηση εργασίας τους στο ίντερνετ, τους οποίους θα μπορούσατε να καλέσετε για μια συνέντευξη. Σίγουρα αυτό που θέλετε είναι να τραβήξετε το ενδιαφέρον των κατάλληλων και μόνων υποψηφίων!
  2.  Προετοιμαστείτε κατάλληλα για τις συνεντεύξεις.  Έχετε από πριν σκεφτεί τη δομή της συζήτησης, τι θα ρωτήσετε και τι θέλετε να μάθετε για τον υποψήφιο υπάλληλο.
  3.  Κάντε τις σωστές ερωτήσεις.  Ανάλογα με την περιγραφή της θέσης που έχετε καταγράψει σκεφτείτε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν είναι ο ιδανικός υπάλληλος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις επιχείρησης σας.
  4.  Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες. Μη διστάσετε να ρωτήσετε επιπλέον ερωτήσεις ή να ζητήσετε να δείτε κάποια προηγούμενη δουλειά του υποψήφιου.

 

  1.  Ελέγξτε τις συστάσεις! Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες κάνουν εκτενή έρευνα για τον κάθε εργαζόμενο που προσλαμβάνουν και δεν διστάζουν να επικοινωνήσουν με τον προηγούμενο εργοδότη.
  2.  Εξηγήστε τις προσδοκίες σας. Θα πρέπει να κάνετε μια εκτενή αναφορά για το τους στόχους που θα πρέπει να επιτύχει ο εργαζόμενος, για τους τρόπους μέτρησης αυτών αλλά και να εξηγήσετε και τυχόν συνεργασίες, εάν ο τύπος της εργασίας είναι ομαδικός.
  3.  Να είστε ειλικρινείς.  Το ωράριο, οι υπερωρίες, οι μετακινήσεις και φυσικά οι αποδοχές του εργαζόμενου είναι σημεία-κλειδιά που μπορεί να γίνουν σημεία προστριβών στο άμεσο μέλλον εφόσον δεν ξεκαθαριστούν.
  4.  Παρουσιάστε την επιχείρηση σας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να κάνετε μια αναφορά στο εταιρικό προφίλ της επιχείρησης σας. Εξηγήστε τις αξίες, την φιλοσοφία που μοιράζεστε και το όραμα που έχετε.

 

  1.  Προσπαθήστε να καταλάβετε τα κίνητρα του υποψήφιου.  Εάν και μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, προσπαθήστε να καταλάβετε εάν ο υποψήφιος πραγματικά ενδιαφέρεται για το αντικείμενο της εν λόγω εργασίας ή θα κάνει ένα απλό “πέρασμα” μέχρι να βρει κάτι άλλο.
  2. Μη συμβιβαστείτε! Εάν δεν έχετε βρει αυτό που ψάχνετε καλύτερο θα είναι να δώσετε λίγο χρόνο, όπου αυτό είναι εφικτό φυσικά και να μην προσλάβετε το λάθος άτομο για τη συγκεκριμένη θέση.