10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον E.T.

Αν και όλοι ξέρουν την συγκεκριμένη ταινία, θα εκπλαγείτε από το πόσο λίγα γνωρίζετε πραγματικά γι’ αυτή την κλασσική επιτυχία επιστημονικής φαντασίας. Ο μικρόσωμος εξωγήινος έχει πολλά μυστικά που θα σας εκπλήξουν! Η φιγούρα λοιπόν, που δημιούργησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και έμελλε να καθορίσει όχι μόνο τον τρόπο που φανταζόμαστε τους εξωγήινους, αλλά και ολόκληρη την ποπ κουλτούρα, αναγκάστηκε να καταφύγει σε ένα γήινο σπίτι, τρεις δεκαετίες πριν, όταν δεν υπήρχαν smartphones, Facebook, ούτε καν SMS.με ένα πολύ απλό αίτημα: «E.T. phone home».

Et

Ο E.T. ήταν μια βαθιά συγκινητική οικογενειακή ταινία για τη φιλία ανάμεσα σε ένα παιδί και έναν εξωγήινο που βασίστηκε στη φαντασία και έσπασε τα ταμεία. Ήταν μια ταινία με μοναδικό τρόπο φιλική προς τα παιδιά, από την οπτική ενός 10χρονου αγοριού, του Elliot. Ο πιο δημοφιλής εξωγήινος της Ιστορίας γιορτάζει τα 30 του χρόνια, γι’ αυτό και «σκαλίζουμε» λίγο παραπάνω, συγκεντρώνοντας 10 στοιχεία για τον E.T. που πιθανώς είναι άγνωστα στους περισσότερους.

 

1. Ο E.T. και ο Indiana Jones συνδέονται

Et 03

Εντάξει, όχι ακριβώς σαν σενάρια, όμως όχι μόνο ο Harrison Ford πέρασε από cast και γύρισε ένα κομμάτι (τελικά δεν πήρε τον ρόλο) για την ταινία E.T., αλλά και το σενάριο γράφτηκε ενώ γυριζόταν η ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού».

2. Το μηχάνημα επικοινωνίας του E.T. λειτουργούσε πραγματικά

Et 04

Όταν ήθελαν ο E.T. να τηλεφωνήσει σπίτι του, πήραν τον ειδικό στην επιστήμη και την τεχνολογία Henry Feinberg για να σχεδιάσει μια συσκευή που θα ήταν λειτουργική. Το μηχάνημα επικοινωνίας κατασκευάστηκε από κομμάτια ενός Speak & Spell, ενός πικάπ, μιας κρεμάστρας, μιας κονσέρβας, μιας ομπρέλας και μερικών άλλων εξαρτημάτων.

3. Κόστισε περίπου $100,000 για να αφαιρεθούν τα όπλα από την ταινία

Et Opla

Για την επανέκδοση του Ε.Τ., ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αποφάσισε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από την ταινία καθώς ένιωθε ότι υπήρχε πάρα πολύ βία στην παιδική ψυχαγωγία.

4. Ο E.T. είχε μερικά πολύ παράξενα φυτά

Et Flowers

Τα εξωγήινα φυτά που είχε ο E.T. στο διαστημόπλοιό του ήταν φτιαγμένα από προφυλακτικά και μπαλόνια, αλλά υπήρχε και ένα Triffid (σαρκοφάγο φυτό από την Αυστραλία) που πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Triffid from The Day».

5. Ο Ε.Τ. προοριζόταν για ταινία… τρόμου

ΕΤ

Λίγα χρόνια είχαν περάσει από τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» και ο Σπίλμπεργκ επανεξέταζε την ιδέα να ασχοληθεί με την τρομακτική πλευρά των εξωγήινων. Στο αρχικό σενάριο, λοιπόν, που γράφτηκε από τον John Sayles, η ιστορία αφορούσε ένα αγρόκτημα και μια ομάδα εξωγήινων που το απειλούσε. Κατά την προετοιμασία, όμως, της ταινίας, ήρθε η επιφώτιση στον δημιουργό και εγκατέλειψε το «σκοτεινό» κλίμα του θρίλερ, επιλέγοντας να προσεγγίσει εκ νέου το project με την μορφή που όλοι γνωρίζουμε.

 

6. Όλες οι σκηνές του E.T. γυρίστηκαν με την κανονική σειρά

Et Kids

Όσοι ξέρουν κάτι παραπάνω για την τέχνη του σινεμά, γνωρίζουν ότι τα γυρίσματα ποτέ δεν ακολουθούν την χρονική σειρά των σκηνών – π.χ. σε αρκετές περιπτώσεις γυρίζεται πρώτο το τέλος. Στην περίπτωση του E.T. όμως, δεν έγινε έτσι: Ο Σπίλμπεργκ, για να βοηθήσει τους ανήλικους πρωταγωνιστές τους να «προσανατολιστούν» χρονικά, φρόντισε ώστε το σενάριο να γυρίζεται σελίδα προς σελίδα με τη σειρά – η μεταμόρφωση του σπιτιού της οικογένειας άλλωστε, βόλευε αυτή την τακτική.

7. Δεν ήταν όλοι οι E.T. κούκλες

Et Nanoi

Για μια μεγάλου budget ταινία που γυρίστηκε τη δεκαετία του 1980 θα χρειαζόντουσαν πολλοί χειριστές μαριονετών και ειδικοί για τα εφε. Παρόλα αυτά, για κάποιες από τις σκηνές που ο E.T. περπατάει χρειάστηκε ένα άτομο με κουστούμι ή ακριβέστερα, τρία άτομα. Τα διάφορα κοστούμια του E.T. φορέθηκαν από δύο ηθοποιούς νάνους, τους Tamara De Treaux και Pat Bilon και από ένα 12χρονο αγόρι χωρίς πόδια, τον Matthew De Merrit.

8. Ο E.T. παραπέμπει στο Star Wars

Et Star Wars

Όλοι γνωρίζουμε πως και στις δύο ταινίες κρύβεται από πίσω ο Spielberg, αλλά προσέξατε ποτέ πως κατά τη διάρκεια της ταινίας E.T. εμφανίζεται ένα παιδί με μια στολή Yoda; Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού η μουσική του Yoda παίζει στο background! Ή ότι ο συνθέτης για το Star Wars, John Williams, ήταν επίσης ο συνθέτης σε αυτή την ταινία;

Λοιπόν, δεν είναι μόνο αυτά, αφού αν κοιτάξετε πολύ προσεκτικά στο «Star Wars Episode 1: The Phantom Menace», θα δείτε μια μικρή αντιπροσωπεία από τη φυλή E.T. στην αίθουσα της Συγκλήτου.

9. Στον E.T. χρησιμοποιήθηκαν φωνές ζώων ως φωνητικά

Et Animals

Η βασική φωνή για τον E.T. ήταν η Pat Welsh, μια ηλικιωμένη γυναίκα που κάπνιζε πολύ και είχε μια ιδιαίτερα βραχνή φωνή. Οι ηχογραφήσεις που έγιναν για τον E.T. ήταν επίσης από ένα μεγάλο αριθμό άλλων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Spielberg, η Debra Winger, η σύζυγος του Ben Burtt (δημιουργός των ηχητικών εφέ), η οποία κοιμόταν και ήταν κρυωμένη και άλλοι. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ζώα, όπως ρακούν, ενυδρίδες και άλογα.

10. Η περίεργη ιστορία για το πώς μοιάζει ο E.T.

Et Einstein

Από το περίεργο του βάδισμα, στον τεντωμένο του λαιμό και τα γήινα χρώματα, υπήρχε εξαρχής η πρόθεση ο E.T. να μοιάζει με ένα φυτό που περπατάει. Αυτό σίγουρα εξηγεί και την έλξη του για τα λουλούδια, τουλάχιστον.

Επιπλέον, το πρόσωπο του ήταν εμπνευσμένο και προσπαθούσε να ενσωματώσει ορισμένα χαρακτηριστικά του ποιητή Carl Sandburg και του Albert Einstein.

Το χειρότερο video game όλων των εποχών

Η ταινία του Ε.Τ. αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους κριτικούς ανά τον κόσμο. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το videogame του δημοφιλούς εξωγήινου που ακολούθησε. Στην βιασύνη να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της ταινίας, η αντίστοιχη εταιρία έφτιαξε το videogame σε πέντε μόλις εβδομάδες. Κι ενώ στην αρχή όλοι οι πιτσιρικάδες έσπευσαν να το αποκτήσουν, οι κριτικές που έλαβε το παιχνίδι ήταν καταδικαστικές, και η επιτυχία ξεφούσκωσε απότομα: Όχι μόνο οι πωλήσεις δεν έφτασαν τον αναμενόμενο στόχο, αλλά οι κριτικοί μίλησαν για το «χειρότερο video game όλων των εποχών», καθώς και για την πιθανή αιτία της «πτώσης» του θρυλικού Atari 2600 τις χρονιές που ακολούθησαν.

Et Video Game