Battleship

Watch out aliens!!! Don’t worry we’re Americans

Battleship Poster 600x467

Πιστεύω πως αρκετοί από εσάς, όταν πρωτοείδατε  διαφήμιση για την ταινία  μείνατε με το στόμα ανοιχτό. Οι πολλές εκρήξεις, οι εξωγήινοι που είχαν (κλασσικά) ανώτερο τεχνολογικά εξοπλισμό από τους ανθρώπους και τα εξωγήινα αεροσκάφη που όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε έμοιαζαν με τα Transformers μας προδιαθέτουν θετικά. Η προώθηση της ταινίας κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα χρησιμοποιώντας  όλα τα μέσα με τα οποία μπορεί ένας άνθρωπος να ενημερωθεί για την ύπαρξη της, όπως διαδίκτυο, τηλεόραση, περιοδικά, εφημερίδα και γιγαντοαφίσες σε πολυσύχναστα σημεία (τουλάχιστον όσο αναφορά την Θεσσαλονίκη). Εδώ λοιπόν έρχεται το μεγάλο ερώτημα “Αξίζει να αφιερώσω 2 ώρες από το πολυάσχολο πρόγραμμα μου για να δω μια ταινία σαν αυτή”. Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μονολεκτικά με ένα ναι ή ένα όχι χωρίς πρώτα να συλλογιστούμε  κάποια πράγματα που αφορούν την ταινία…

Το σενάριο…Gs6gqcvruyfjofqnbc7xbrdvop3 300x168

Η θεματολογία της ταινίας είναι η εισβολή από εξωγήινους κάτι που ηχεί στα αυτιά μας ως κάτι συνηθισμένο και κοινό με πολλές άλλες παρόμοιες ταινίες. Η μεγάλη διαφορά της ταινίας με άλλες όμοιες της, είναι ότι η ιστορία εξελίσσεται κατά κύριο λόγο στον ωκεανό. Αφού λοιπόν, γίνει μια σωστή και ορθή παρουσίαση του κύριου πρωταγωνιστή, η ταινία μας τοποθετεί σε μια από τις πιο μεγάλες και γνωστές ασκήσεις του αμερικάνικου ναυτικού. Κατά την διάρκεια της άσκησης αυτής, οι άνθρωποι τις NASA παρατήρησαν ότι πέντε άγνωστα αντικείμενα κατευθυνόντουσαν με σχηματισμό στην Γη, έτσι λοιπόν έστειλαν τρία από τα πολεμικά πλοία στις συντεταγμένες που έπεσαν τα αντικείμενα αυτά. Αφού έφτασαν τα πλοία στην τοποθεσία που τους δόθηκε και πρόσεξαν ότι κάτι περίεργο συνέβη, ξαφνικά ενεργοποιήθηκε ένα αδιαπέραστο ενεργειακό πεδίο κλείνοντας μέσα του τρία από τα πλοία του αμερικάνικου ναυτικού και τα άγνωστα  αντικείμενα. Κάπου εκεί ξεκινάει και η ταινία καθώς ότι ανέφερα μέχρι τώρα κατανέμεται στην εισαγωγή της ταινίας. Ένα στοιχείο από το οποίο σίγουρα δεν διακατέχεται το Battleship είναι η έλλειψη φαντασίας. Μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που η ταινία παρουσιάζει απίστευτα πράγματα όπως εκρήξεις και ήχους στο διάστημα κάτι που δεν είναι εφικτό στην πραγματικότητα αλλά, το κάνει για να μας προσφέρει πιο θεαματικά αποτελέσματα (και η αλήθεια είναι πως και καλά κάνει, δεν πρέπει να είναι όλες οι ταινίες ρεαλιστικές).

Battleship Movie 2012 300x125Οι ερμηνείες…

Η παρουσία του Liam Neeson αν και μικρή αποτελεί μια θετική και όμορφη πινελιά στην ταινία. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας ονόματι Taylor Kitsch υποδυόμενος τον Alex Hopper αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες καθώς οι ανώτεροι του βρίσκουν τραγικό θάνατο. Οι συναισθηματικές εκρήξεις και ο διαφορετικός χαρακτήρας του σε συνδυασμό με την σταδιακή  εξέλιξη του στην ταινία όσο αναφορά την λογική και την νοοτροπία του, τον καθιστούν ως σημαντικό παράγοντα για το συνολικό  αποτέλεσμα της ταινίας. Τέλος, δεν γίνεται να παραλείψω την εμφάνιση της γνωστής τραγουδίστριας  Rihanna που αναλαμβάνει το ρόλο ενός από τα μέλη του πληρώματος και σε όλη την ταινία συμπεριφέρεται σαν αντράκι, αφήνοντας πίσω κάθε ίχνος θηλυκότητας.

Η σκοτεινή πλευρά της ταινίας…Battleship 176 300x168

Κάπου εδώ φτάσαμε και σε κάποια πράγματα τα οποία χαλούσαν λίγο το τελικό αποτέλεσμα. Ένα από αυτά είναι το τέλος της ταινίας που μπορεί να χαρακτηριστεί ως απότομο και μη επιθυμητό (αναφερόμενος πάντα για την τελική μάχη). Επιπλέον, κατά την ταπεινή μου άποψη, η παρουσία της Rihanna στον συγκεκριμένο ρόλο και στην συγκεκριμένη ταινία δεν έπρεπε καν να υφίσταται. Πιστεύω, πως πήρε μέρος στη ταινία αποκλειστικά και μόνο για να εκμεταλλευτούν την φήμη της από το τραγούδι και με αυτόν τρόπο να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο ενώ η ταινία δεν χρειάζεται τέτοιους τρόπους προωθήσεις. Μπορούσαν κάλλιστα να την αντικαταστήσουν με μια επαγγελματία ηθοποιό και να πετύχουν ακόμα καλλίτερα αποτελέσματα. Θεωρώ, βέβαια αυτονόητο ότι η παρουσία της Rihanna δεν επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα, ούτε ότι η ταινία υποβαθμίζεται εξαιτίας της, απλά μέχρι να συνηθίσει το μάτι στην ύπαρξη της είναι κάπως περίεργα.

Ολοκληρώνοντας, αξιοσημείωτο αναφοράς αποτελεί ότι το Battleship είναι μια αξιόλογη ταινία που θα σας χαρίσει δύο ώρες περιπέτειας και αγωνίας και σίγουρα δεν αποτελεί καμιά φτηνιάρικη παραγωγή αλλά μια πλούσια και προσεγμένη ταινία. Γενικά σε όποιον άρεσε η ταινία με τίτλο Battle in Los Angeles που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2011, θα λατρέψει το Battleship.  Τελικά, η απάντηση στην αρχική μας ερώτηση ”Αξίζει να αφιερώσω 2 ώρες από το πολυάσχολο πρόγραμμα μου για να δω μια ταινία σαν αυτή” είναι NAI αξίζει και με το παραπάνω.

8.5

via [thegameside.gr]