Game of Thrones και Βοργίες. Showdown.

Μια εφημερίδα είχε πει ότι το Game of Thrones είχε «χαρακτήρες τόσο δηλητηριώδεις που θα έτρωγαν τους Βοργίες». “This is Madness” όμως, που θα  έλεγε και μια ψυχή. Οι Βοργίες, που έκαναν τα πάντα, για να μείνει το όνομα τους στα μελανότερα κατάστιχα της ιστορίας, έχουν κάτι να πουν επ’αυτού…

Throns Camelot Bor 510

Γεγονός παραμένει, ότι με 3 εκατομμύρια τηλεθεατές ανά επεισόδιο μόνο στην Αμερική, και δεκάδες θαυμαστές παγκοσμίως, το Game of Thrones έχει απογειωθεί, έχει ήδη κλείσει τον δεύτερο κύκλο του, και πάει για τον τρίτο. Και τι να μη σου αρέσει από τη σειρά;

Οι ανατροπές; Δεν είναι πολλές οι σειρές ή οι ταινίες, που το κεφάλι του πρωταγωνιστή (Ned Stark, κατά κόσμον Sean Bean),  κόβεται. Από τη βάση. Χωρίς να έρθει ο Σούπερμαν, ο Μπάτμαν, η Θεία Βούληση ή κάποιο μοιραίο λάθος του κακού που άθελα του μιλάει πολύ και δίνει χώρο στον καλό να δραπετεύσει και να εκδικηθεί. Όχι, κομμένο κεφάλι, και άλλος πρωταγωνιστής.

Να μη σου αρέσουν οι χαρακτήρες; Προσωπικά, πολύ χάρηκα που κόπηκε το κεφάλι του μονοδιάστατου Ned. Γιατί αυτό που έμεινε είναι καθαρό δηλητήριο, ακριβώς όπως το περιμένεις σε ένα παιχνίδι θρόνων. Μια μανιακή βασίλισσα, που σκοτώνει χωρίς δισταγμό, ενώ έχει μεγαλώσει ένα τέρας, που το έκανε με τον αδερφό της, ένας σεξομανής νάνος, με εγκέφαλο, καρδιά, αλλά κατά βάθος με τεράστια daddy issues,  δράκοι, και μια 14χρονη δρακο-μαμά που θα τρόμαζε τον Χάνιμπαλ. Οι χαρακτήρες είναι άπειροι (31 βασικοί χαρακτήρες παρακαλώ) αληθινοί, με σφάλματα και καλοσύνη.

Με δεκάδες εκατομμύρια μπάτζετ, είναι η πιο προβεβλημένη και πολυσυζητημένη σειρά της εποχής μας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη. “The Borgias”. Σκηνοθετημένο από τον Neil Jordan («Συνέντευξη με ένα Βρυκόλακα», “Michael Collins”) και με πρωταγωνιστή τον Jeremy Irons, πρόκειται για μια σειρά με πολύ μικρότερη δημοσιότητα. Με μόλις το ένα έκτο των τηλεθεατών στις ΗΠΑ, όπου λογικά οι δράκοι έχουν μεγαλύτερη πέραση σε μια κοινωνία που πιστεύει στα Βαμπίρ, και πολύ μικρότερο μπάτζετ, η σειρά είναι αξιοπρόσεκτος αντίπαλος για το Game of Thrones.

Ο πρωταγωνιστής, είναι ίσως ο πιο δηλητηριώδης άνθρωπος της ιστορίας. Κυριολεκτικά. Ο Ροντρίγο Βοργίας, κατά κόσμον Πάπας Αλέξανδρος 6ος, ήταν ένας Πάπας που εξέδιδε την κόρη του στους φίλους για να τους προσεγγίσει, αλλά και στους εχθρούς, για να τους μπερδέψει, και ενίοτε να τους δηλητηριάσει. Ο, άνθρωπος του Θεού θυμίζουμε, είχε γυναίκα, ερωμένη για να ξεφεύγει από τη γυναίκα, και ερωμένη για να ξεφεύγει από την ερωμένη, η οποία δεν είχε και κανένα ζήτημα να… συνεργαστεί με τις άλλες δύο. Έστεφε βασιλιάδες, μπορούσε να τουμπάρει τους πάντες και  κυνηγούσε να σκοτώσει τον εσωκομματικό του αντίπαλο, τον Τζουλιάνο Ντε Λα Ρόβερε (τον άνθρωπο που ως άλλος Σαμαράς τελικά έγινε Πάπας στη θέση του Πάπα, αλλά έμεινε γνωστός γιατί προσέλαβε έναν ζωγραφίσκο να του βάψει το παρεκκλήσι, ονόματι Μιχαήλ Άγγελο),

Ο γιός του, ο Καίσαρας Βοργίας (η έμπνευση για τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλλι) είχε ερωτικές σχέσεις με την κόρη του (τη διάσημη για την ομορφιά της Λουκρητία Βοργία) ενώ ξεκάθαρα θα προτιμούσε να σφάξει τον αδερφό του. Εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες της εποχής του. Α! ήταν και… Καρδινάλιος.

Η σειρά έχει τα πάντα. Δολοφονίες, δηλητήριο, σεξ, Αναγέννηση, πόλεμο, μάχες, βασανιστήρια, και… ένα τραπέζι με ταριχευμένα πτώματα. Είπα αρκετά. Ο δεύτερος κύκλος τελειώνει σε λίγες εβδομάδες.

Ανάμεσα στο Game of Thrones και τους Βοργίες; Ψηφίζω ξεκάθαρα Βοργίες. Μου αρέσουν οι ανατροπές, αλλά όταν κόβεις το κεφάλι του πρωταγωνιστή δημιουργείται ένα μικρό πρόβλημα. Μένεις χωρίς πρωταγωνιστή. Από την άλλη, ο επιβλητικός Jeremy Irons είναι παρών, και κινεί τα πάντα. Όσον αφορά το σοκ, θα επιμείνω στους Βοργίες. Μπορεί να μην έχουν την υπερβολή του, φανταστικού βασιλείου, Westeros, αλλά ήταν αληθινοί και παπάδες. Παπάδες! Όπως και να το κάνεις, όταν βλέπεις ένα Πάπα να εκπορνεύει την κόρη του και να κάνει σεξ με δυο γυναίκες, δεν υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να σε σοκάρουν. Οι Bοργίες μπορεί να μην έχουν δράκους, αλλά έχουν Αναγέννηση, και αισθητική πολύ καλύτερη από τον αντίπαλο τους. Το σημαντικότερο όμως είναι η ιστορία. Στο Game of Thrones περιμένω κάθε εβδομάδα να δω τι γίνεται μετά. Έχω γίνει αρρωστάκι.  Στο Borgias περιμένω να δω τι νέα διαστροφή θα σκεφτούν για να κατακτήσουν της εξουσία. Και ευχαριστιέμαι την κάθε στιγμή.

Με πολλή σιγουριά λοιπόν, ξεκινήστε το downl…. εχμμμ, το ψάξιμο στα βιντεοκλάμπ, και δε θα χάσετε.

*Σημ. Φοβερή η παρουσία του Derek Jacobi στον πρώτο κύκλο του Borgias. Μικρή, αλλά ο άνθρωπος είναι σπουδαίος ηθοποιός.

Διαβάστε επίσης: