Πολύτιμες συμβουλές για να βρείτε εργασία

Η ανεργία στην Ελλάδα μπορεί να παραμένει ακόμα σε υψηλά ποσοστά (26,7% σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις τον περασμένο Ιανουάριο) αλλά δεν θα πρέπει κανείς να απογοητεύεται καθώς αρκετοί είναι αυτοί που κατάφεραν να βρουν εργασία εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μπορεί ο ανταγωνισμός να είναι υψηλός, αφού για κάθε νέα θέση καταφθάνουν εκατοντάδες βιογραφικά, αλλά αυτό δεν αποκλείει εάν ακολουθήσετε τα σωστά βήματα, να βρείτε αυτό που ψάχνετε!

Πολύτιμες συμβουλές για να βρείτε εργασία

Καταρχήν το σημαντικότερο πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας είναι να πάρετε λίγο χρόνο για να οργανωθείτε σωστά : σκεφτείτε τι είδους δουλειά ψάχνετε, ποιά είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σας σημεία και τι απαιτεί συνήθως ο εργοδότης. Αναλογιζόμενοι μπορεί να καταλήξετε ότι ίσως κάποια πιστοποίηση σας δώσει προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων. Ακόμη οι ξένες γλώσσες είναι πάντα ένα πλεονέκτημα παραπάνω: σε ορισμένους κλάδους όπως ο τουριστικός για παράδειγμα είναι προαπαιτούμενο. Ο πανικός και ο “βομβαρδισμός” εργοδοτών από βιογραφικά ποτέ δεν βοήθησε κανέναν να βρει εργασία. Είναι καλύτερο με προσοχή να επικεντρωθείτε στις επιχειρήσεις ή στον κλάδο που ενδιαφέρεστε να δουλέψετε παρά να χάσετε το πολύτιμο χρόνο σας στέλνοντας δεκάδες βιογραφικά προς κάθε κατεύθυνση που θα φτάσουν τις περισσότερες φορές στον κάδο ανακύκλωσης.

Όσον αφορά το βιογραφικό θα πρέπει φυσικά να είναι ευανάγνωστο, χωρίς ορθογραφικά λάθη και χωρίς… υπερβολές. Συνίσταται να μην ξεπερνάει τις 2 σελίδες αφού κατά μέσο όρο ο κάθε εργοδότης περνάει μόνο 30” πάνω από κάθε βιογραφικό.

Φυσικά το βιογραφικό σας πρέπει να το ετοιμάσετε με πολύ προσοχή και να σκεφτείτε ότι στον 21 αιώνα το πραγματικό βιογραφικό είναι αυτό που βρίσκεται online. Οποιοσδήποτε εργοδότης μπορεί να βρει και να διαβάσει το βιογραφικό σας πληκτρολογώντας στο google και μόνο το ονοματεπώνυμο σας. Εσείς με αυτόν τον τρόπο έχετε την δυνατότητα να το τροποποιείτε ανά πάσα στιγμή και να το κοινοποιείτε σε όλα τα social media. Επίσης ένας άλλος τρόπος για να κάνετε γνώστες τις ικανότητες σας, είναι να εγγραφείτε σε διαφορά forum οπού το αντικείμενο συζήτησης είναι αυτό με το οποίο θέλετε να ασχοληθείτε, η ακόμα και να δημιουργήσετε οι ίδιοι καινούρια blog πάντα με τα θέματα συζητήσεις που σας ενδιαφέρουν.

Σαφώς το ιντερνέτ σήμερα θεωρείτε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ευρέσεις εργασίας αλλά μην παραλείψετε να ενημερώσετε και τον κύκλο γνωριμιών σας (φίλοι, συγγενείς κτλ.) να σας ενημερώσουν εάν μάθουν για κάποια θέση που ταιριάζει στο προφίλ σας. Μπορείτε επίσης κάθε τόσο να αγοράζετε εφημερίδες και περιοδικά οπού πάντα δημοσιεύουν αγγελίες κάθε τύπου. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορεί να είναι και αυτά ένα ισχυρό όπλο καθώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις τα χρησιμοποιούν για να δημοσιεύουν νέες θέσεις.

Τέλος, φροντίστε όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα. Ενημερωθείτε από πριν για τις δραστηριότητες τις εταιρίας, έχετε έτοιμες πιθανές απαντήσεις σε ερωτήσεις και μην παραλείψετε το σωστό ντύσιμο. Καλή επιτυχία!

Δήμητρα.Π.