Έκθεση “Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών” – Ελεύθερη είσοδος από 20 Μαΐου μέχρι 10 Ιουνίου 2012!

 

Έκθεση για το μεγάλο Έλληνα χορευτή-χορογράφο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα παρουσιάζουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την έκθεση «Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών». Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση-φόρο τιμής στο έργο του σημαντικού Έλληνα χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Γιάννη Μέτση (1931-2010), ο οποίος στις 5 Αυγούστου 2010 έφυγε απρόσμενα από τη ζωή.

Metsis

 

Στην έκθεση παρουσιάζεται άγνωστο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μέτση, το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, καθώς και υλικό από τις προσωπικές συλλογές φίλων και συνεργατών του, το οποίο προέρχεται από τις παραστάσεις της ιστορικής ομάδας «Χορευτική Ομάδα Γιάννη Μέτση», μετέπειτα «Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται κοστούμια, αξεσουάρ, μακέτες κοστουμιών, προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Τα κοστούμια που περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν την υπογραφή της σκηνογράφου-ενδυματολόγου Λίζας Ζαΐμη, που υπήρξε συνεργάτις του Γιάννη Μέτση καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δράσης της ομάδας του.

Page3 img21 Page3 img31 Page3 img41

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του Γιάννη Μέτση, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του:

1. Στην παρουσίαση του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου, καθώς ανέβασε έργα ή αποσπάσματά τους πρώτη φορά στην Ελλάδα, βασιζόμενος στις κλασικές χορογραφίες (π.χ. Πακίτα, Κακοφυλαγμένη κόρη, Κοππέλια κ.ά.)

2. Στη δημιουργία των πρώτων έργων νεοκλασικού μπαλέτου στην ιστορία του ελληνικού έντεχνου χορού σε μουσικές ξένων συνθετών του 20ού αιώνα, αλλά και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (Επεισόδιο, Επεισόδιο Αρ. 2, Ο Ξένος, Χοροί, Nomine Jesu, Αντιγόνη, Η Εκλογή – Κασσιανή και Θεόφιλος και πολλά άλλα)

3. Στην ανάδειξη της μουσικής Ελλήνων συνθετών (όπως των Σισιλιάνου, Σκαλκώτα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Παπαθανασίου) μέσα από τις χορογραφίες που εμπνεύστηκε ο Μέτσης, αλλά και μέσα από έργα που δημιουργήθηκαν από αναθέσεις του Πειραματικού Μπαλλέτου Αθηνών σε Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Θόδωρος Αντωνίου).

Όλα τα παραπάνω αντιπροσωπεύονται στην έκθεση μέσω του εικαστικού και πληροφοριακού υλικού από διαφορετικά έργα που ανέβηκαν την περίοδο 1965-1985.

http://metsis.hellenic-cosmos.gr/

Page3 img61Page3 img71 Page3 img81