Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ ;) ?

 

Dsc01712 600x450

 

Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ ?

 . . . Όχι δεν πρόκειται για το τραγούδι των Πυξ Λαξ ! ! !

Σήμερα θα σας μιλήσω για αυτά τα υπέροχα πλάσματα 🙂

{ Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε τον Sunny ( τον έχω ονομάσει έτσι – είναι δύσκολο να ξέρουμε αν ένα ψάρι είναι αρσενικού ή θηλυκού γένους ) , είναι μαζί μας από το 2011 ! Στην δεύτερη το μαύρο χρυσόψαρο που βλέπετε ανήκει στο είδος Black moor ή αλλιώς κογκολέζος. Το φυτό ονομάζεται Anubia }.

Dsc00548

 

Αν αποφασίσετε να πάρετε χρυσόψαρο πρέπει να ξέρετε ότι η αγάπη μεταφράζεται σε φροντίδα και να μην αποφασίσετε να δεθείτε συναισθηματικά πολύ με αυτό , γιατί δυστυχώς είναι μικρής διάρκειας η ζωή τους σε σχέση με άλλα κατοικίδια.

Αυτή την στιγμή έχω τον Sunny , η τροφή που του δίνω είναι 1 – 2 νιφάδες ημερησίως ~ η ποσότητα τροφής που αντιστοιχεί ανά ψάρι ~ ( η τροφή τους είναι περίπου σαν φυλλαράκια δυόσμου σε μέγεθος και χρωματιστή – ενώ όταν λείπω από το σπίτι για διακοπές βάζω πάντα μια ειδική ταμπλέτα που κρατάει από μέρες μέχρι και εβδομάδα , αφού διαλύεται αργά στο νερό κι έτσι διατρέφεται το χρυσόψαρο ).

Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε διακοσμίσει με βοτσαλάκια τον χώρο των ψαριών μας , μιας και η τροφή πέφτει συχνά στον βυθό του ενυδρείου ή της γυάλας και τα χρυσόψαρα την αναζητούν ανάμεσά τους.

Στο ενυδρείο είναι καλό να έχουμε φίλτρο για να βελτιώνει την ποιότητα του νερού ( η συσκευή αυτή έχει βεντούζες και τοποθετείται πάνω στα τζάμια του ενυδρείου και τη συνδέουμε στην πρίζα – στο εσωτερικό της έχει σφουγγάρι και παγιδεύει εκεί σημαντικό μέρος των ακαθαρσιών , όταν καθαρίζουμε το ενυδρείο ανοίγουμε τη συσκευή και ξεπλένουμε καλά το σφουγγάρι κι έπειτα το επανατοποθετούμε στη θέση του ). Επιπλέον σας διευκολύνει να εξοικονομήσετε χρόνο , αφού αν έχετε φίλτρο στο ενυδρείο σας δεν χρειάζεται κάθε εβδομάδα καθαρισμό αλλά 1 φορά το μήνα ( το πολύ 2 αν έχετε πάνω από δύο ή τρία ψαράκια ).

Απαραίτητο να έχουμε θερμόμετρο ενυδρείου για να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού ( υπάρχει αυτοκόλλητο θερμόμετρο ή θερμόμετρο που τοποθετείται εσωτερικά με βεντούζες πάνω στο τζάμι – η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι πάνω από 20 βαθμοί Κελσίου όσο αφορά μη τροπικά ψάρια ).

Υπάρχει ειδικά κατασκευασμένος θερμοστάτης για τα ενυδρεία , κυρίως χρησιμεύει τον χειμώνα αν πέσει η θερμοκρασία.

Το κύριο επιπλέον εξάρτημα καθαρισμού του ενυδρείου είναι μια ” σκούπα ” ( ουσιαστικά είναι ένας σωλήνας που αντλεί και βγάζετε έξω το βρώμικο νερό σε μια απλή λεκάνη ή σε κουβά αν αυτό εξυπηρετεί καλύτερα – χρήσιμη ειδικά αν έχετε μεγάλο ενυδρείο ! ).

* Αν έχετε ένα χρυσόψαρο σε γυάλα δεν χρειάζεται φίλτρο ούτε ” σκούπα ” , απλά να την καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα και να προσθέτετε πάντα το ειδικό διάλυμα που ενισχύει το νερό ( στο pet shop θα σας πουν ακριβώς πόση ποσότητα θα βάζετε ανάλογα με πόσα λίτρα νερό υπάρχει , είναι μικρή η ποσότητα , το βάζετε και στην περίπτωση που έχετε ενυδρείο αντί γυάλας είναι απαραίτητο ! ).

 

Dsc005521

 

Σίγουρα θα θαυμάσετε τους απίθανους χρωματισμούς των χρυσόψαρων και το ζωηρό κολύμπι τους’ ειδικά αν αποφασίσετε να πάρετε διαφορετικά είδη , αφού έχετε πρώτα συμβουλευτεί τον υπεύθυνο του pet shop να σας προτείνει είδη χρυσόψαρων ή ψαριών που ταιριάζει να ζήσουν μαζί στο ίδιο ενυδρείο.

Για παράδειγμα ένας μονομάχος που διαθέτει υπέροχους ιριδίζοντες χρωματισμούς δεν ζει ποτέ στον ίδιο χώρο με άλλα ψάρια και ειδικά με άλλον μονομάχο ( το όνομα δεν είναι τυχαίο ! ).

* Ούτε μπορείτε να βάλετε σε ένα ενυδρείο χελωνάκι ή βατραχάκι με ψάρια , αλλά ούτε και χρυσόψαρα με τροπικά ψάρια ( το είδος αυτό χρειάζεται ειδική θερμοκρασία για να επιβιώσει στο ενυδρείο ).

* Σε αυτό το σημείο σας ενημερώνω ότι χελωνάκι ( τρέφεται με αποξηραμένες γαρίδες ) ή βατραχάκι ( η τροφή του μοιάζει με κόκκους ) λερώνουν απίστευτα τον χώρο τους !!!

Τέλος επειδή την έχω πατήσει αν έχετε διάθεση να αγοράσετε αστακό ( η τροφή του μοιάζει με κόκκους . . . αλλά του αρέσει να κυνηγάει ! ) ποτέ στο ίδιο ενυδρείο με άλλα ψάρια σαν πέσει το σκοτάδι όχι μόνο θα κυνηγήσει , αλλά και θα φάει το πιο μικρό χρυσοψαράκι που θα καταφέρει να πιάσει ( νυχτόβιος κυνηγός – ζει απαραιτήτως σε κρυψώνα , μου έφαγε δύο αγγελόψαρα – βασικά το ένα το είχε αποφλοιώσει ! ). Εκτός αν σας αρέσουν τα θρίλερ ή οι ταινίες τρόμου < γούστα είναι αυτά > , αλλά η συμβουλή μου είναι μην το ρισκάρετε !!!

* Και κάτι που ίσως δεν ξέρετε όταν καθαρίζουμε ενυδρείο ή γυάλα ποτέ δεν αδειάζουμε όλο το νερό , ωστόσο αν επιθυμείτε να το αδειάσετε όλο θα αγοράσετε μια απόχη ειδική από το pet shop για να μεταφέρετε τα χρυσόψαρα σας σε ένα οποιοδήποτε δοχείο με νερό προσωρινά μέχρι να έχετε καθαρίσει τον χώρο τους και να έχει πάρει το νερό του θερμοκρασία δωματίου.

* Υπάρχουν κάποια ψάρια που εξαφανίζουν τις βρωμιές των ψαριών του ενυδρείου ειδικά από τα τζάμια του , έχουν ουσιαστικά δουλειά ” καθαρίστριας ” και ονομάζονται γλείφτες ( ζούν περισσότερο συγκριτικά με τα σαλιγκάρια ενυδρείου και κάνουν πολύ πιο εξαιρετική δουλειά όσο αφορά τον καθαρισμό του χώρου ! ).

Έχει τύχει να ακούσω να χαρακτηρίζουν γρουζουζιά την ύπαρξη ψαριών στο σπίτι , όμως ειλικρινά είναι ότι πιο μαγικό να ανάβεις καμμιά φορά τη νύχτα το φως του ενυδρείου και να χαζεύεις τα θαυμάσια χρωματιστά πλάσματα να κολυμπούν !

Σας έπεισα ? 🙂